SNART FERDIG: Vidar Løfhus.
SNART FERDIG: Vidar Løfhus. Foto: Pedersen, Terje

Vidar Løfshus trekker seg som landslagssjef

Norges landslagssjef Vidar Løfshus er ferdig etter sesongen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Landslagssjef Vidar Løfshus (48) søker nye utfordringer etter skisesongen. Det opplyser Norges Skiforbund onsdag.

– Skal man ha denne jobben må man være topp motivert og være inspirert hver dag du går på jobb. Det er uten tvil en 24-timersjobb, sju dager i uken. Jeg har prøvd å tenke som en toppidrettsutøver, noe jeg har prøvd å etterleve i de 13 årene jeg har vært her. Nå føler jeg kanskje det er på tide å gjøre noe annet. Hvis motivasjonen bare mangler bitte litt, er det på tide å bøye av, sier Vidar Løfshus på Skiforbundets Facebook-side.

– Jeg synes det er vemodig og trist. På et eller annet tidspunkt kommer jeg nok til å få en «sorgreaksjon» når jeg innser hvilken beslutning jeg har tatt, sier Løfshus til TV 2.

– Jeg håper jeg blir husket for en som sto opp for utøverne. En som stakk frem brystkassen når det var nødvendig for å ta vare på folk, fortsetter han.

For to måneder siden la Petter Northug opp. Han og Løfshus har hatt sine offentlige feider opp gjennom årene.

– Det er sikkert mye som kunne vært håndtert annerledes rundt Petter, men jeg føler aldri det har vært en konflikt. Vi har vært veldig uenige i en del beslutninger. Jeg har vært med Northug siden 2006. Jeg kjenner han på godt og vondt, og han kjenner meg på godt og vondt. Vi vet sikkert hvordan vi skal trykke på de rette knappene når vi vil at den andre skal ha det litt mer vondt enn han strengt tatt trenger å ha. Det har vært uproblematisk, men det ble en viss slitasje på organisasjonen da han valgte å stå utenfor, sier han.

– En glede å gå på jobb
Løfshus har vært landslagssjef siden han tok over for Morten Aa Djupvik i april 2011. Han har vært ansatt i Norges Skiforbund siden 2006. I tillegg til en drøss med gullmedaljer i mesterskap og stor suksess for norske løpere i verdenscupen, har Løfshus også vært landslagssjef i en turbulent tid for norsk langrenn. I 2016 kom det på få måneder dopingsaker som involverte Martin Johnsrud Sundby og Therese Johaug.

Tidligere i uken kritiserte den tidligere finske skistjernen Aino-Kaisa Saarinen Løfhus. Hun kunne ikke forstå at Løfshus fremdeles hadde jobben etter dopingsakene i norsk langrenn i 2016.

Løfshus innrømmer at det ikke har vært noen dans på roser.

– Det har vært masse gleder og oppturer. Men det er ingen dans på roser. Det handler om å vinne skirenn. Det konkurransemiljøet har trigget meg. Masse godt humør og god humor har gjort dette til en fantastisk arbeidsplass. Jeg har trivdes hver dag. Det har vært litt nedturer for min del, men stort sett har det vært en glede å gå på jobb, sier han.

48-åringen forteller at han foreløpig ikke har noen konkrete fremtidsplaner.

Langrennssjef Espen Bjervig ble overrasket da Løfshus informerte ham om at han ville gi seg. Han er svært fornøyd med jobben Løfshus har gjort i Skiforbundet, selv om det av og til har blåst kraftig rundt trønderen.

– Vi har hatt noen interne diskusjoner. Det er ingen tvil om det. Det er ikke alle uttalelser verken han eller jeg har vært like fornøyd med, men det handler også litt om Vidars ærlighet og lidenskap. Det har skapt resultater, og så har det av og til skapt litt støy. Det har vi levd fint med, sier Bjervig.

– Ekstrem rettferdighetssans
​TV 2-ekspert Petter Skinstad mener timingen er god siden det ikke arrangeres mesterskap kommende sesong.

– Gjennom faren min vet jeg hvor mye en slik jobb krever av en person, så jeg skjønner at 13 år er nok. Det gir forbundet er anledning til å skaffe en erstatter i god tid til neste sesong, sier han.

Skinstad mener Løfshus har betydd mye for norsk langrenn.

– Han har betydd fryktelig mye mer enn det som er kommet frem i media. Det positive han har gjort er fort gått i glemmeboken. 99,9 prosent av det han har gjort er positivt, men hans ekstreme rettferdighetssans overfor sine utøvere har gjort at han har kommet med noen uheldige uttalelser. Det er nok det folk flest har hengt seg opp i, sier Skinstad.

– Det er viktig å huske på at Northug og Løfshus har hatt et godt samarbeid. Så har de tatt noen av diskusjonene gjennom mediene. De har vært prinsippfaste på hver sine side. Da har det utad sett ut som de har vært uenige, sier Skinstad.