SNØ-KOLLAPS: Taket på denne bygningen kollapset på grunn av de store snømengdene.
SNØ-KOLLAPS: Taket på denne bygningen kollapset på grunn av de store snømengdene. Foto: Gjensidige Forsikring, arkivbilde

400 millioner i skader i fjor:

Gambler du med å utsette måkingen, kan det koste deg dyrt

Snøtyngdeskader på huset kan koste deg dyrt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vinteren 2018 var av det snørike slaget, noe som gikk hardt ut over takkonstruksjoner over det ganske land.

Bare forrige vinter var det utbetalinger fra forsikringsselskapene på over 400 millioner kroner knyttet til snøtyngde som ødela tak og lignende. Særlig driftsbygninger i landbruket var utsatt, ifølge tall fra Gjensidige forsikring.

De har gjort en beregning for hele bransjen og mener antallet skader er altfor høyt, og at mange av skadene kunne vært unngått.

Kan koste deg dyrt

Å måke taket er en jobb de færreste ser frem på med entusiasme, men dersom man gambler med å droppe det, kan det svi ordentlig på pungen.

– Vi vurderer avkortning i mange saker, men det er selvsagt ikke automatikk at det blir reduksjon i erstatningen. I en del saker er det en kombinasjon av årsaker: Store snømengder på kort tid, vind som gir skjevbelastning, manglende vedlikehold, konstruksjonsfeil på takstoler eller lignende som gjør at man i en del tilfeller slipper unna, sier kommunikasjonssjef Bjarne Rysstad i Gjensidige.

Han viser til et eksempel der en forsikringstager egentlig var tilkjent 1,8 millioner kroner etter at et uthus raste sammen, men at erstatningen ble redusert med 500.000 kroner ettersom skaden ved enkle midler kunne vært unngått.

PÅ TIDE Å MÅKE: Dette bildet fra Gjensidige viser en hytte som med fordel kunne vært måket. Foto: Gjensidige
PÅ TIDE Å MÅKE: Dette bildet fra Gjensidige viser en hytte som med fordel kunne vært måket. Foto: Gjensidige

– Flere saker er avkortet med hundretusener av kroner, og erstatninger er redusert helt opp til 70 prosent, advarer han.

TV 2 får opplyst av både Gjensidige og Tryg Forsikring at det så langt i vinter bare er snakk om noen få takskader på grunn av snømengder.

20.000 kyllinger døde

Rysstad i Gjensidige peker på at det også kan innebære en stor fare ved å oppholde seg i bygninger med for store snømengder på taket. I fjor hadde selskapet tre store saker der dyreliv gikk tapt. 20.000 kyllinger og mange kyr måtte bøte med livet.

– Dette må ikke gjenta seg. Dette gjelder driftsbygninger med folk på jobb, og det er fare for at menneskeliv kan gå tap. I tillegg til å sikre menneske- og dyreliv er det snakk om store materielle verdier, sier Rysstad i Gjensidige.

Dersom man ikke kan måke selv, er man likevel pålagt å finne andre som kan gjøre det for deg, opplyser Tryg Forsikring.

Etter en relativt beskjeden snøvinter frem til nyttår, har det kommet store mengder snø flere steder de siste ukene.

Snø, sludd og regn fremover

Snøversikten til Yr.no viser at mange steder har mellom en halvmeter og en meter snødybde. Da begynner det å nærme seg tid for å måke, om man vil være på den sikre siden.

Det er meldt snø, sludd og regn i dagene fremover. Det er små marginer som bestemmer om nedbøren kommer som snø eller regn.

Lørdag ligger snøgrensen generelt i Sør-Norge på 400-700 meter, og man kan dermed vente seg regn i lavlandet, melder StormGeo. Mandag og tirsdag er det ventet at temperaturene vil synke igjen, og dermed kan den våte snøen fryse og bli hard.

Skjer dette, bør alarmklokkene ringe

Trond Bøhlerengen er seniorforsker ved SINTEF Byggforsk. Han forteller at de fleste nyere norske hus og hytter kan tåle opp mot én meter med tung snø, men at hus som er bygget før 1980, «bare» er bygget for å tåle en halvmeter (se faktaboks).

Så mye tåler hustaket ditt:

Sintefs tommelfingerregler for når taket bør måkes:

Hus bygget mellom 1949–1969: Kritisk snølast for lette takkonstruksjoner er 150 kg/m2 (se tabell under for snødybde), mens tunge tak tåler noe mer.

1970–1979: Kritisk snølast er rundt 150 kg/m2

Etter 1979: Man kan anta at kritisk snølast på tak tilsvarer de snølastene på mark som er angitt i NS 3479 (Norsk Standard) for hver kommune, dvs. vanligvis 150-350 kg/m2.

Med andre ord er dette maksimal snødybde før måking må iverksettes:

 • Dersom taket ditt tåler 150 kg/m2 må du måke ved 0,5 meter ved gammel snø eller 0,4 meter ved våt snø.
 • Tåler det 250 kg/m2: 0,8 m gammel snø eller 0,6 m våt snø.
 • 350 kg/m2: 1,2 m gammel snø, 0,9 m våt snø.

– Bor man i et eldre hus med en halvmeter snø på taket, kan det være smart å begynne å måke. Lar du det ligge, risikerer du at snøen blir våt eller fanger fuktighet fra lufta om det blir mildvær. Da vil snøen bli tyngre, noe som både gir større belastning på taket og gjør det vanskeligere å fjerne snøen senere, sier Bøhlerengen til TV 2.

Han mener at alarmklokkene ringe dersom man merker at dører eller vinduene blir preget av tyngden fra taket.

– Taket skal tåle mye, men om man hører knirk og smell fra konstruksjonen eller merker at det blir vanskelig å åpne og lukke dører og vinduer, må man begynne å fjerne snøen, sier han.

Fjern snøen jevnt

Jobben med å fjerne snø kan være tung og tidkrevende, men det er viktig at man gjør den skikkelig og fjerner snøen jevnt. Dersom man kun fjerner snø fra den ene siden av hustaket, risikerer man skader på konstruksjonen og i verste fall at taket raser sammen på grunn av skjevbelastning.

Trond Bøhlerengen i SINTEF.
Trond Bøhlerengen i SINTEF.

– Det er ikke lurt å måke helt ned. Da risikerer man slitasjeskader på takpapp eller takstein fra snøskuffen, sier Bøhlerengen.

Sivilingeniøren beroliger imidlertid folk som frykter at taket når som helst skal falle ned i hodet på dem.

– Det skal veldig mye til for at et normalt hustak skal falle sammen. Da vil du merke det i god tid, men et hustak kan få skader som skjevheter, selv om det ikke kollapser, og da må man inn i etterkant å gjøre tiltak for å justere det, sier han.

Varierer fra sted til sted

Det er Standard Norge som fastsetter hvor mye snølast taket skal tåle i ulike kommuner.

I standarden NS-EN 1991-1-3 beskrives hvor store snølaster et tak må tåle i henhold til dagens byggestandard. Snølastene varierer blant annet med bygningens geografiske beliggenhet og takets utforming.

I beregningene er det tatt utgangspunkt i hvor mye snø som er forventet på bakken på byggestedet og hvor tung denne snøen er forventet å være. Variasjonene er store, noe du kan se i faktaboksen.

 • ​Oslo 350 kg/m2
 • Sør-Aurdal 450 kg/m2
 • Kristiansand 400 kg/m2
 • Vinje 500 kg/m2
 • Stavanger 150 kg/m2
 • Bergen 200 kg/m2
 • Voss 300 kg/m2
 • Molde 350 kg/m2
 • Trondheim 350 kg/m2
 • Namskogan 750 kg/m2
 • Rana 500 kg/m2
 • Værøy 150 kg/m2
 • Tromsø 600 kg/m2
 • Vadsø 400 kg/m2

Kilde: Standard Norge

I fjor vinter møtte TV 2 «snøkongen» Lars som måket inn 400.000 kroner på hyttetak på Kvamskogen i Hordaland. Han kom i den forbindelse med sine sju aller beste tips til å gjøre takmåkingen så effektiv som mulig. Les tipsene hans her!