Trump talte til kongressen:

– Hvis det skal være fred og nye lover, kan det ikke være krig og etterforskninger

Donald Trumps tale om rikets tilstand oppfordret til forsoning og om å finne en felles plattform. Han advarte også mot etterforskningene som har preget hans presidentskap.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg synes presidenten var uforberedt. Han hadde ikke gjort leksa si. Vi har sett denne talen fremført av både republikanske og demokratiske presidenter, og de legger nesten alltid frem tydelig plan. Her var det ingen plan, sier demokratenes nye stjerneskudd Alexandria Ocasio-Cortez til MSNBC.

Natt til onsdag holdt USAs president Donald Trump den tradisjonsrike talen State of the Union, presidentens tale til Kongressen om rikets tilstand, én uke etter den originalt skulle blitt holdt.

Advarte mot etterforskninger

Demokratenes leder i Kongressen Nancy Pelosi gikk tidligere i år ut og sa at Trump ikke fikk holde talen før landets «shutdown» var over, og statsapparatet gjenåpnet.

Ifølge New York Times har Trump og Kongressen bare ti dager på å bli enige om en lignende situasjon ikke skal oppstå igjen. Ordet «shutdown» ble ikke nevnt i talen.

Trump oppfordret til forsoning, men advarte også mot det han kaller absurde og partipolitiske drevne etterforskninger.

Mandag denne uken ble det klart at etterforskere i New York har stevnet Trumps innsettelseskomité for en rekke dokumenter.

– Hvis det skal være fred og nye lover, kan det ikke være krig og etterforskninger, sier Trump.

Ifølge New York Times var timene før talen preget av politiske skuddvekslinger mellom Trump og Demokratene.

Kritiserer hverandre

Demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer, tok til ordet i Senatet tirsdag og erklærte at Trumps presidentskap var feilslått, og at at alle lovnader han ville komme med ikke ville være kredible.

– Jeg ser Schumer allerede er ute og kritiserer talen min, selv om han ikke har sett den enda. Han er bare opprørt for at han ikke vant Senatet, etter å ha brukt en formue, noe han trodde han ville greie, skriver Trump tilbake på Twitter tirsdag formiddag norsk tid.

Nytt Nord-Korea-møte

Trump brukte mye tid i talen på å snakke om landets planlagte utrekning av amerikanske soldater i Syria, og den diplomatiske relasjonen med Nord-Korea.

– Hadde ikke jeg blitt valgt til president i USA, ville vi nå, etter min mening, vært i en stor krig med Nord-Korea, sa Trump i talen.

Han fortalte samtidig at han har planlagt et nytt møte med Nord-Koreas leder Kim Jong Un, som vil holdes i slutten av februar.

– Mye arbeid gjenstår, men mitt forhold til Kim Jong Un er et godt et, sier Trump.

Felles plattform

Under tirsdagens tale pratet Trump også om USAs økonomi, infrastruktur og situasjonen på grensen til Mexico.

Han trakk også frem en rekke personhistorier fra inviterte gjester i salen.

– Vi må ikke styre som to partier, men som en nasjon, sier Trump til forsamlingen.

Også i fjor hadde Trump et lignende budskap.

En rekke kvinnelige kongressrepresentanter hadde for anledningen kledd seg i hvitt, en farge ofte brukt av kvinnerettighetsbevegelsen i USA på 1900-tallet. Selv om flere av representantene reiste seg og klappet under Trumps tale, valgte flere, deriblant den mye omtalte og ferske representanten Alexandria Ocasio-Cortez, stort sett å bli sittende.

Men da Trump trakk frem antallet kvinnelige representanter i kongressen, brøt de hvitkledde ut i jubel.

I salen satt også flere som ønsker å utfordre Trump i valget neste år, blant annet demokratene Kamala Harris og Cory Booker.

MOTSVAR: – Denne administrasjonen velger å sette barn i bur og rive familier fra hverandre, sa Stacey Abrams i demokratenes motsvar til Trump.
MOTSVAR: – Denne administrasjonen velger å sette barn i bur og rive familier fra hverandre, sa Stacey Abrams i demokratenes motsvar til Trump. Foto: Reuters Tv

Stacey Abrams, som ofte omtales som Demokratenes nye stjerne, holdt partiets respons til presidenten. Selv om hun tapte guvernørvalget i Georgia i fjor høst, har lederne i partiet oppfordret henne til å stille i neste sentatsvalg.

Til tross for at hun ikke nevnte Trumps, gikk hun i harde ordelag ut mot administrasjonens politikk.

– Denne administrasjonen velger å sette barn i bur og rive familier fra hverandre, sier Abrams.

– På samme tid som jeg er meget skuffet over vår presidents vei å håndtere problemene vår, ønsker jeg ikke at han skal mislykkes. Men vi trenger at han forteller sannheten, og respekter sine plikter og den ekstraordinære diversiteten som definerer Amerika, følger hun opp.

Da Trump tok opp karavaner med immigranter på vei mot den amerikanske grensen, grep demokratenes leder Pelosi inn for å få partiets representanter til å stoppe å bue.

Politiske gjester

Tradisjonen tro har både Trump og Demokratene valgt å invitere gjester for å vise politiske poeng og standpunkter.

Trump har blant annet invitert sjetteklassingen Joshua Trump, som ifølge Det hvite hus har blitt mobbet for etternavnet sitt, samt en tidligere domfelt som ble løslatt som følge av Trumps kriminalreform.

Han hadde også invitert en familie som for tre uker siden mistet to familiemedlemmer i kriminalitet.

– Få kan forstå smertene deres. Ikke ett amerikansk liv skal gå tapt fordi nasjonen vår feilet i å kontrollere våre veldig farlige grenser, sier Trump.

Demokratenes leder i Senatet inviterte den transseksuelle offiseren Blake Dremann fra den amerikanske hæren som en kritikk av Trumps lov som forbyr transseksuelle å tjene, samt flere som overlevde en skoleskyting ved en skole i Florida i februar i fjor.