Oslo politidistrikt presenterte onsdag sin statistikk for anmeldt kriminalitet i hovedstaden for 2018.
Den viser at Oslo får stadig flere mindreårige lovbrytere som anmeldes gjentatte ganger, på tross av fjorårets innsats mot de ungdomskriminelle miljøene.
Oslo politidistrikt har nå registrert 182 unge gjengangere i Oslo kommune. Teller man med hele politidistriktet er tallet 197.
I 2017 var tallet 151.
Unge gjengangere er ungdom mellom 10 og 17 år som har fire eller flere anmeldelser i løpet av et år.
Kampen mot gjengmiljøene
Kampen mot de ungdomskriminelle har de siste årene vært høyt prioritert av både politiet og kommunen. I mai bevilget byrådet i Oslo 49 millioner kroner som skulle brukes til å styrke det forebyggende arbeidet blant unge i Oslo.
I tillegg oppbemannet Oslo-politiet med over 70 årsverk. Disse skulle først og fremst settes inn i bydelene som er berørt av ungdomskriminaliteten. Likevel øker tallene. Politimester i Oslo, Hans Sverre Sjøvold, sier de jobber forebyggende med problemstillingen, men at kampen ikke blir vunnet over natten.
– Jeg tror ikke dette løses på det ene året til det andre. Selv om mange vil ha raske resultater, så er dette noe som tar tid, sier politimesteren.
Selv om det er 182 registrerte gjengangere mener Sjøvold at det er en hard kjerne blant de kriminelle ungdommene som politiet bør fokusere innsatsen mot.
– Vi har brutt tallene ned, og ser at vi kanskje bør konsentrere oss om en mye mindre gruppe en de 182 som er nevnt i rapporten. Mange av dem begår ikke alvorlig kriminalitet, sier Sjøvold, og varsler at politiet vil gjøre tøffere prioriteringer, sier politimesteren.
Vil tvinge de til å motta hjelp
Sjøvold sier politiet ofte ser ungdom som har en problematisk adferd på institusjoner ikke fanges godt nok opp av systemet. Nå ønsker han seg at kommunale institusjoner i større grad utveksler informasjon.
– Jeg tror at det er viktig at dette ikke begrenses av taushetsplikt. Noen av de verste ungdomskriminelle bør få et tilbud der de tvinges til å ta imot hjelp, sier han.
– Man bør låse døren. Ikke som et tradisjonelt fengsel, men et låst tilbud med gode tiltak for at man skal komme seg på beina igjen, sier Sjøvold.
– Det er mulig det er kontroversielt, men jeg mener det er nødvendig for noen få.
Har advart
Mange i politiet, blant annet forskere, har advart i mot bildet som nå vises av statistikken.