NARKOTIKABESLAG: 66 kilo amfetamin ble beslaglagt på et hotellrom i Tromsø høsten 2017.
NARKOTIKABESLAG: 66 kilo amfetamin ble beslaglagt på et hotellrom i Tromsø høsten 2017. Foto: Politiet

Politiet går inn for å tiltale sju personer i narkosak i Tromsø

Troms politidistrikt ber om at det tas ut tiltale mot sju personer i forbindelse med den omfattende narkosaken, hvor to tidligere advokater er blant de siktede.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Politiet har nå videresendt saken til statsadvokaten.

– Politiet har foretatt en bevismessig vurdering av saken, og har foreslått at det tas ut tiltale mot alle de siktede. Det er totalt sju personer politiet foreslår at det tas ut tiltale mot, skriver Troms politidistrikt i en pressemelding.

I tillegg er det allerede tatt ut tiltale mot to menn fra Troms som formentlig har distribuert amfetamin for personer i nettverket.

Troms-politiet vil tiltale de syv mennene for grov narkotikakriminalitet med strafferamme opptil 15 år. I tillegg vil de ha dem tiltalt for den såkalte mafiaparagrafen, for organisert kriminell virksomhet.

Godt organisert, internasjonalt nettverk

Etterforskningen begynte høsten 2017 da 66 kilo amfetamin ble beslaglagt på et hotellrom i Tromsø. Det utgjør omlag 264 000 brukerdoser, og har ifølge politiet en gateverdi på rundt 40 millioner kroner.

En serbisk mann ble pågrepet i sammenheng med beslaget.

– Det er etter vår mening den mest omfattende og alvorlige narkotikasak noen gang i Troms politidistrikt. Denne saken er alvorlig med tanke på mengden narkotika og den internasjonale organiseringen, skriver politiet i pressemeldingen.

De beskriver et godt organisert nettverk for innførsel og distribusjon av amfetamin.

Politiinspektør i Troms politidistrikt sier til TV 2 at narkotikaen ble innført fra Tyskland, og at de har samarbeidet med tyske myndigheter i saken.

Han kan ikke si om nettverket opererer andre steder i verden, men at de har avdekket forgreininger til Nord-Norge. De har også funnet det de mener er bakmannen i saken. Han er nå pågrepet.

– Det dreier seg om en tysker som nå sitter fengslet i Spania, i påvente av utlevering.

Han vil ikke gå inn på hva slags rolle de to advokatene har i saken.

Politiet mener amfetaminet var ment for salg i Troms og Finnmark.

– Skammelig

En av advokatene som politiet anbefaler at statsadvokaten tar ut tiltale mot, snakket med Advokatbladet i oktober. Vedkommende er svært lei seg over belastningen han

– Det er skammelig det jeg har gjort. Jeg har påført kolleger ubehag, og vært med på å svekke advokatenes rykte, og å gi advokatstanden en kraftig ripe i lakken. Det må jeg beklage overfor alle kolleger – ikke bare de jeg jobbet med.

Advokaten har erkjent å ved to anledning har mottatt tilsammen 1,9 kilo amfetamin.

– Men han benekter en hver form for organisering av innførsel og omsetning, sier advokatens forsvarer, Jan Christian Kvanvik, til TV 2.

Forsvareren forklarer at mannen overlot narkotikaen til noen andre etter at han fikk det overlevert. Mannen er nå løslatt fra politiets varetekt.

– Han ser frem til å få frem sitt syn på saken overfor en domstol, og er glad for at saken er ferdig etterforsket, avslutter Kvanvik.