Advokat Morten Andreassen er dømt for å ha plantet bevis i en straffesak.
Advokat Morten Andreassen er dømt for å ha plantet bevis i en straffesak. Foto: Poppe, Cornelius

Kjendisadvokat Morten Andreassen dømt for å plante bevis

Advokaten, som jobber for Advokatfirmaet Elden, ble i Nedre Telemark tingrett dømt til 30 dagers betinget fengsel. Forsvareren sier han forsøkte å forhindre manipulering av bevis.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Han dømmes også til å betale en bot på 30.000 kroner.

Advokaten representerte en 26 år gammel mann som var siktet etter et ran. Ranet skjedde på et toalett på et gatekjøkken i Porsgrunn. Raneren skal ha slått offeret sitt slik at en rull med sedler havnet på gulvet. Han skal ha tatt pengene og reist.

Raneren har tilstått forholdet i avhør, men for å underbygge forklaringen skal 26-åringen ha vært avhengig av at politiet fant ransutbyttet der han sa at dette skulle ligge: I en skuff i morens bolig.

Tingretten fant det bevist at Andreassen via telefon har kontaktet ranerens bror og fortalt at politiet skulle ransake boligen til deres felles mor for å lete etter pengene. Et funn av sedlene ville trolig ført til at raneren ble løslatt fra varetekt.

– Han har umiddelbart anket. Han mener han er dømt med urette. Han er skuffet over tingrettens dom. Han mener han er uskyldig, sier hans forsvarer, Erling Olav Lyngtveit til TV 2.

Spilte av telefonsamtaler

Saken ble kjent for politiet gjennom en annen, urelatert etterforskning. Politiet hadde over tid avlyttet ranerens bror da Andreassen ringte, og sa det politiet mener er fellende bevis i saken.

– Det pågikk en etterforskning i en sak der det var kommunikasjonskontroll. Andreassen ringte den personen. I den forbindelse ble det klart at han instruerte vedkommende til å plante et bevis, sier politiadvokat i Sørøst politidistrikt, og aktor i saken, Bjørn Bunkholt Sæter.

Under rettsforhandlingene spilte påtalemyndigheten av opptak av flere av disse telefonsamtalene. I samtalene diskuterer broren og Andreassen ransutbyttet som den 26 år gamle raneren er avhengig av at skal ligge i en skuff hos moren for at han skal få styrket sin forklaring.

A er broren og B er advokaten.

B: Så det burde ligge der da

A: han snakket om at de lå i en skuff nede, og det er jo denne saken avhengig av, så får vi satse på at det stemmer,

B: Okei, det skal ligge 37000 nede i en skuff,

A: Ja

B: Wow, da-nei det blir jævlig vanskelig for meg å skjønne det nå, han er en idiot kunne du ha sagt til han fra meg - for jeg skjønner ikke en dritt nå ikke sant.

A: Nei

B: Han gjør det jævlig vanskelig.

A: Ja - men jeg kan ikke gjøre noe mer enn det jeg har gjort, jeg synes at jeg er helt på grensen av hva jeg bør gjøre,

De ligger der som han sier

I en annen samtale forklarer broren at politiet ennå ikke vet hvor pengene ligger, men at raneren skal fortelle det når de besøker åstedet.

A: Det skal han fortelle til de når de drar

B: Når de skal kjøre bort

A: Ja

(…….)

A: Jaja nei. Da satser vi på at dette stemmer og at saken er ferdig i morra.

B: Ja okei okei. Ja får vi bare håpe på det beste, fordi de ligger der som han sier i alle fall. ​​​

Fjernet fra arbeidsgivers nettsider

Forsvarer Lyngtveit sier at hans klinet aldri hadde som intensjon å forstyrre etterforskningen, men at han ønsket å forhindre at det skjedde.

​– Han fastholder at hans hensikt ikke har vært å plante bevis, men å forhindre at det ble klusset med og fjernet bevis, sier forsvareren.

– Det er to virkelighetsoppfatninger som er på kollisjonskurs.

Forsvarer Lyngtveit opplyser at advokatens stillingsforhold er uendret. Vedkommende har vært sykemeldt av andre årsaker det siste året. Andreassen er derimot ikke lenger å finne på advokatfirmaets nettsider.

Advokaten vil uansett ikke kunne praktisere før saken er avklart.

– Uttrykte seg klønete

Daglig leder i Advokatfirmaet Elden, Anders Brosveet, sier til TV 2 at de mener Andreassen er uskyldig i saken, og at retten har tolket Andreassen feil i telefonsamtalen. Ha føler seg trygg på at advokaten blir frikjent i lagmannsretten.

– Min kjennskap til faktum i saken og lesing av dommen gjør at jeg som fagmann tar det for gitt at denne dommen blir snudd i lagmannsretten. Retten har hørt på samtalen, og gjort seg en mening om hvordan de skal tolkes. Men de stoppet der. De har ikke vurdert de konsistente forklaringene, og omkringliggende forhold, som jeg mener forklarer hvorfor han uttrykte seg som han gjorde, sier Brosveet.

Han mener at Andreassen kun uttrykte seg klønete i telefonsamtalen som ble fellende, og at det er på det rene at han ikke prøvde å instruere broren i å tukle med bevis, men å unngå at han gjorde det.

Han understreker likevel at de som firma ikke kan stå inne for handlingen som Andreassen er tiltalt for, om det skulle vise seg at advokaten er skyldig.

– Skulle han være skyldig er det absolutt uforenlig med advokatvirksomhet og forsvarerrollen, og noe vi vil ta sterk avstand fra, sier Brosveet.

Brækhus og Karpe Diem

Selv om han jobber som advokat er Andreassen antagelig aller mest kjent for folk flest for å ha vært manager for flere av landets aller største artister.

Han startet manager-karrieren med bandet Briskeby tidlig på 2000-tallet, og har representert artister som Turboneger og Lene Marlin. Andreassen er også regnet som en av kronprinsparets aller beste venner.

Han og advokatkollega John Christian Elden har vært involvert i en aksjepost i Cecilia Brækhus' promoteringsselskap First Lady Promotion.

Frem til april i 2017 var Andreassen manager for hip hop-duoen Karpe Diem.