Tror Klæbo-kløneri styrker konkurrentenes selvtillit

Johannes Høsflot Klæbo har vært involvert i flere uheldige episoder denne sesongen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norsk langrenn har i over 25 år gjort de siste forberedelser før mesterskap i høyden i Seiser Alm i Italia.

Før Seefeld-VM er landslagsløperne spredt for alle vinder.

Therese Johaug, Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Ingvild Flugstad Østberg holder seg til den gamle suksessoppskriften. En rekke løpere drar på precamp til Sjusjøen, mens noen velger å lade opp til VM hjemme i Trondheim.

Johannes Høsflot Klæbo tilhører sistnevnte kategori.

– Klæbo trener normalt hjemme i Trondheim nå. Han trenger to konkurranser i Lahti, ikke minst søndagen. Da er det gjennomkjøring i teamsprinten. Det er trening med tanke på Seefeld. Etter Lahti tar han noen dager hjemme før han fredag eller lørdag reiser med første pulje til Seefeld, forteller sprinttrener Arild Monsen.

Han er ikke urolig for at løperne er spredt etter Lahti-helgen.

– Etter Lahti begynner precampen på Sjusjøen. Før sesongen snakket jeg med alle på laget mitt for å finne ut av hvordan folk ville ha det. Etter Lahti-helgen var det flere som ønsket å ta noen rolige dager, sier han.

VM-sprinten er 21. februar.

– Ideelt med høydesamling
​TV 2s langrennsekspert Petter Skinstad tror det hadde vært positivt for det norske laget om alle løperne var samlet på ett sted - helst i høyden.

– Ideelt sett ville jeg gjerne sett at laget var samlet i høyden og ladet opp på den tradisjonelle måten med rolig trening, god mat og fine forhold i Seiser Alm, sier Skinstad.

Han mener det er vanskelig å kritisere Klæbos valg om å trene hjemme så lenge han presterer i VM.

– Jeg er ikke enig i at Trondheim, med sine ustabile forhold, er den beste plassen å trene. Samtidig er det vanskelig å være kritisk til det også. Klæbo vant jo tre OL-gull med ganske lik oppladning, påpeker Skinstad.

Tonen kan bli en helt annen dersom resultatene skulle utebli i VM.

– Nå har alle utenlandske landslag vært i Seefeld for å teste løyper. Deler av det russiske landslaget og Krista Pärmäkoski er i Seiser Alm. Konkurrentene til de norske løperne lader opp i høyde eller mellom-høyde. Hvis Norge ikke lykkes, må det være rom for å stille spørsmål rundt forberedelsene, sier Skinstad.

Snublet fra medalje
Klæbo hadde ingen heldig NM-helg. Han ble parkert på de siste kilometerne på lørdagens 30 km med skibytte. På stafetten snublet Klæbo like før mål. Byåsen endte utenfor pallen.

Klæbo har vært involvert i flere uheldige episoder denne sesongen. Først ga han vekk sprintseieren i Ruka. Klæbo hadde seieren i lommen, men stoppet opp like før målstreken. Det utnyttet Alexander Bolsjunov. Den påfølgende helgen ble han hindret av Calle Halfvarsson. Resultat? Stavbrekk og 11. plass.

Sprinttrener Monsen tror alle de uheldige episodene gjør Klæbo mer skjerpet.

– Det har vært marginer og stang ut, men det skyldes like mye uflaks som udyktighet. Han må ta lærdom og bli enda mer nøye slik at det ikke skjer igjen, sier Monsen, og legger til:

– Uhell kan skje med alle. Sånn er verden. Man kan få en snøball i hodet. Nå har Klæbo hatt et par episoder, og det tror jeg skjerper ham. Da er også sjansen for at det skal skje igjen mindre med ham. Vi prøver å minne løperne på å kjøre på sikkerhet, men det koker i en spurt. Vi får bare håpe at det ikke skjer flere ganger.

Skinstad ser ikke noen grunn til å begynne å tvile på Klæbo.

– Han har ikke hatt den samme flyten som i fjor der alt gikk på skinner. Det er utrolig vanskelig å gjenskape en slik sesong. Man ser at langrenn, som all annen toppidrett, er marginal. Klæbo er avhengig av flyt som alle andre. Han er ikke uovervinnelig eller umenneskelig. At han av og til gjør feil, gir nok konkurrentene mer selvtillit. De ser at også han kan ha stang-ut. De så på tremila i NM og minitouren på Lillehammer at det går an å gå fra ham. Det gir løpere som Bolsjunov, Ustjugov og Iversen en bekreftelse, sier langrennseksperten.