Dette er den beste kaffekoppen

TV 2 hjelper deg: Circle K, Shell og YX/7-eleven tilbyr alle kopper som kan fylles så ofte du vil. Men hvilken er best?

– Godt grep, lett å lukke, holder tett. Den er best i fasong og kaffen var best av de jeg prøvde, sier taxisjåfør Lasse Kristiansen.

Sammen med kaffekjerringene Merete Stenestø Rustad, Siv Hofsvang og Luisa Brait Molin, har han testet kaffe og kaffekopper fra bensinstasjonkjedene.

Se TV 2 hjelper deg torsdag 20:30, eller på TV 2 Sumo

Det er tilsammen fire kopper som er testet. to fra Circle K, en fra Shell og en fra YX. YX samarbeider med 7-eleven, og koppen kan derfor brukes begge steder. Hos Circle K kan du velge mellom én større termokopp og én litt mindre kopp.

Se resultatet nederst i saken.

Smak og brukervennlighet viktigst

Kriteriene har vært klare:

– Kaffen må jo smake godt. Så er det viktig at du ikke svir fingertuppa når du holder koppen. Og at den er tett, sier Kristiansen.

I tillegg har brukervennlighet, temperatur og hvor godt koppen holder på temperaturen spilt inn. Smak og brukervennlighet har vært viktigst viktigst.

Kristiansen har koppen fra Circle K fra før. Den har han fått gjennom Oslo taxikjøreres innkjøpslag. Han mener koppen har blitt mye bedre enn den Circle K hadde før.

Slik er testen gjennomført

  • Testen er gjennomført ved at det er gjort stikkprøver på to stasjoner fra hver kjede i Oslo.
  • Koppene er vurdert utifra brukervennlighet, hvor godt de holder på varmen over tid og om de er tette.
  • Kaffen er vurdert på smak og temperatur.
  • God drikketemperatur ligger normalt et sted mellom 60 og 70 grader. Når kaffen kommer i koppen bør den imdilertid holde minimum 70 til 75 grader ifølge Norsk kaffeinformasjon.
  • Smak og brukervennlighet har vært viktigst.
  • Søletesten er gjort ved å riste koppene opp ned og slippe dem i gulvet.

– Den koppen her er lettere å holde i. Silikonbåndet gjør at man har godt grep, og at den er smal nede og breiere oppe gjør det rett og slett enklere å holde den her, sier han.

Mye likt i avtalene

Koppene fra Circle K er de dyreste. Den lille koppen koster 299 kroner, mens den store koster 499 kroner. Shell og YX tar til sammenligning 249,- for sine kopper. Alle kjedene lar deg imidlertid kjøpe kaffeavtale til en femtilapp mindre, om du har kaffekopp fra før.

Shell er den eneste kjeden som tilbyr deg kaffeavtale for et år, fra den dagen du kjøper koppen. Hos Circle K og YX er avtalen for gjeldende kalenderår. Circle K lar deg imidlertid kjøpe koppen fra oktober året før, slik at du får et par måneder ekstra på kjøpet.

Alle kjedene tilbyr diverse rabattordninger på mat og annet, om du har en kaffeavtale.

Circle K (liten kopp)

Pris: 299,- Terningkast: 5 Panelets favoritt.
​Circle K har den beste kaffen ifølge panelet. Du kan velge mellom kaffe fra maskin, eller traktekaffe. Vår måling viste at traktekaffen holdt ca 78 grader da den kom i koppen. Koppen er god å holde og enkel å åpne og lukke. Den holder helt tett i vår søletest og gummibåndet gir et ekstra godt grep. Koppen holder dårligst på varmen, og sank hele 29 grader på halvannen time. Testpanelet mener likevel at koppen er så god å bruke at det veier opp og at du drikker opp kaffen før den blir for kald uansett.

Circle K Premium

Pris:499,- Terningkast: 4
​Den store koppen til Circle K er litt for stor mener testpanelet. Den blir litt klønete å holde, sammenlignet med den lille koppen. Lokket og kaffen er den samme, så ellers scorer den likt som den lille koppen. Premiumkoppen holder imidlertid mye bedre på varmen og scorer best i vår test. Prisen er ganske mye høyere enn på de andre i testen, og panelet mener koppen passer for de som kjører lange strekk og trenger mye kaffe.

YX/7-eleven

Pris 249,- Terningkast 3
​Koppen til YX er helt grei å holde. Lokket fungerer godt i bil og koppen består søletesten. Den er også den som holder nest best på varmen, med et totalfall på 18 grader. Hos YX kan du velge mellom svart kaffe på maskin og trakterkaffe som serveres på termokanne. Sistnevnte ble målt til å holde 70 grader, som er innenfor god drikketemperatur, men oppleves som kaldt av panelet og er akkurat i grenseland for hvor varm kaffen bør være når den tappes. Lokket har den beste drikkestrålen i testen, det kopper perfekt menge kaffe ut, slik at du ikke brenner deg.

Shell

Pris 249,- Terningkast 2
​Kopper fra Shell kommer dårligst ut i vår test. Det er den eneste som lekker, selv om det bare er bittelitt. Koppen holder nest dårligst på varmen, er litt glatt å holde, og man får ikke like godt grep som på de andre. Her kunne det med fordel vært et silikonbånd, slik som de andre har. Hullet er også litt stort, slik at man lett kan brenne seg når man drikker. Kaffen er også den panelet syns smakte dårligst.