RUSKEVÆR: Ustabile luftmasser gir fare for underkjølt regn de neste dagene. Lavtrykkene står i kø, som kartet for midt på dagen torsdag viser. Natt til lørdag treffer et enda kraftigere lavtrykk, som kan skape store problemer.
RUSKEVÆR: Ustabile luftmasser gir fare for underkjølt regn de neste dagene. Lavtrykkene står i kø, som kartet for midt på dagen torsdag viser. Natt til lørdag treffer et enda kraftigere lavtrykk, som kan skape store problemer. Foto: Scanpix / StormGeo

lavtrykk står i kø:

«Bingo-vær» frem mot helgen – så smeller det

Lavtrykk og ustabile luftmasser velter inn over Sør-Norge denne uken.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter en iskald og snørik periode mange steder, går det nå ubønnhørlig mot mildere vær i Sør-Norge.

– Onsdag kan det komme en del snø og mye regn når det kommer inn mildvær fra sørvest. Det treffer hele Sør-Norge, og strekker seg videre til Nordland på torsdag, sier vakthavende meteorolog i StormGeo, Isak Slettebø til TV 2.

Ustabilt værbilde

Han forteller at de mange lavtrykkene som treffer gir et uforutsigbart værbilde. Det er små marginer som bestemmer om nedbøren kommer som regn, sludd eller snø.

Dermed kan det være lurt å sjekke Storm.no jevnlig og få den siste prognosen for stedet du bor i dagene fremover.

– De kommende dagene er det ventet flere nye lavtrykk og fronter fra sørvest – med ytterligere påfyll av nedbør og mildere luftmasser. Dette vil gi en mer ruskete værsituasjon enn det har vært hittil i vinter, sier Slettebø.

Vestlandet og Sørlandet vil få mest nedbøren fra lavtrykket som treffer onsdag, og nedbøren vil komme som regn eller sludd i ytre strøk.

– Indre Østlandet får ikke mer enn fem cm snø, mens Sørlandet ligger mer ustsatt til og kan få opptil ti cm. Og i ytre strøk av Sørlandet stiger temperaturene slik at nedbøren kommer som sludd og regn. Mest nedbør er ventet over Vestlandet, hvor prognosene gir opp mot 30 mm i Sogn og Fjordane og 15-20 i Hordaland. Snøgrensen vil ligge på 300 til 500 meter, forteller Slettebø.

Regn i kuldegrader kan gi kaos

Utfordringen er at lavtrykket vil bidra til mildere luft i høyden, samtidig som det trolig er for lite vind til å omrokkere den kalde luften som ligger i dalene. Dette gir fare for at det vil komme regn selv om det er kuldegrader – flere steder i Sør-Norge.

Les også: Derfor regner det i kuldegrader

– Muligheten for underkjølt regn er tilstede i store deler av Sør-Norge, men ikke helt ytterst på kysten, for der er det plussgrader. Oslo-området kan være ganske utsatt, og det er størst fare onsdag ettermiddag, advarer Slettebø.

På Sørlandet ser det ut til at nedbøren vil fortsette frem mot helgen, men også i vest og i øst vil man få byger på torsdag.

– Torsdag blir det nytt påfyll med regn og snø. Først på Vestlandet og så på Østlandet. Temperaturene vil ligge på rundt det samme som onsdag, med andre ord opprettholdes utfordringene knyttet til temperaturer tett på frysepunktet.

Bedre nordover

I Midt-Norge kan man også vente seg mildere temperaturer i dagene fremover, men man slipper billig unna sammenlignet med Sør-Norge. Onsdag får man regn på kysten og snø i indre høyereliggende strøk, men fra torsdag og frem til lørdag ser bedre ut da lavtrykkene er ventet sør av området, noe som gir lengre perioder med opphold og sol.

Nordover er det et helt annet værbilde, med fortsatt kjølige temperaturer. En del mindre lavtrykk kan gi snøbyger i dagene fremover, men det er ikke snakk om de store mengdene.

– Du har ikke den milde luften og fortsatt lave temperaturer. Bygene er lokale og det ventes langer perioder med opphold i mellom dem sier Slettebø.​

Møkkavær på lørdag

Så til det potensielt heftige døgnet som får meteorologene til å be folk være obs.

LITE LYSTIG: Natt til lørdag starter uværet. Lilla indikerer hvor det kommer mest nedbør. Grafikk: StormGeo
LITE LYSTIG: Natt til lørdag starter uværet. Lilla indikerer hvor det kommer mest nedbør. Grafikk: StormGeo

Et kraftig lavtrykk forsterkes over Storbritannia og treffer Rogaland og Agder med full styrke fredag kveld, før det fortsetter nordover i løpet av lørdagen.

Dette drar med seg mildere luft og store nedbørsmengder i form av regn, sludd eller snø. Det vil også bli mye vind, med sørvestlig stiv til sterk kuling i utsatte kyst- og fjellområder i sør og økende sørøstlig kuling i Trøndelag.

– I indre og høyereliggende områder, vil omleggingen til mildere luftmasser sammen med vind og nedbør kunne gi utfordringer i form av under kjølt regn, slaps og snø. Det er fortsatt noe usikkert, men mulighet for snøgrense opp mot 700-1000 moh i Langfjella i løpet av lørdag. Med andre ord er det fare for snøfokk og vanskelige kjøreforhold på fjellet, sier Slettebø.

​Med unntak av områdene helt på kysten vil lavlandsområder på Vestlandet, Østafjells og Trøndelag i væromleggingen oppleve temperaturer tett på null grader, så det kan by på lokale utfordringer.

– Nedbøren starter trolig som snø, men i løpet av dagen blir det omlegging til sludd og regn i områdene under 700 meter over havet. Vær obs på mulighet for glatte fortau, nullføre, underkjølt regn og endringer i skredfare på lørdag, advarer Slettebø.

Lørdag er det ventet 15-20 mm nedbør på Østlandet og 20-40 mm på Sørlandet, men ettersom detaljene rundt det ventede uværet er noe usikre er det fortsatt tidlig å si om dette vil bygge som snø eller ei. Marginene er små marginer og det ventes store lokale variasjoner.

Så følg med på TV2.no for oppdateringer de neste dagene.