Ryan Giggs mener styrkeforholdet mellom PSG og Manchester United er jevnet ut.
Ryan Giggs mener styrkeforholdet mellom PSG og Manchester United er jevnet ut. Foto: Oli Scarff

– Favorittstemplet har flyttet seg

Da Champions League-trekningen fant sted holdt Ryan Giggs PSG som klare favoritter. Det gjør han ikke lenger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Utgangspunktet før Manchester United tar imot PSG hjemme på Old Trafford på tirsdag er et ganske annet enn da trekningen ble gjort.

Da trekningen fant sted 17. desember hadde United kun to seiere på sine åtte siste kamper i alle turneringer. Dagen etter fikk Jose Mourinho fyken, og siden Ole Gunnar Solskjær tok over står de røde djevlene med ti seiere og en uavgjort på sine siste elleve kamper.

Manchester Uniteds Ashley Young, som nylig forlenget kontrakten med ett år, sammenligner Ole Gunnar Solskjær med Sir Alex Ferguson før storkampen mot PSG.

– Da Ole Gunnar Solskjær ble ansatt, følte jeg det nesten som om Sir Alex Ferguson hadde vendt tilbake, sier Young til L'Equipe.

Og utdyper:

SAMMENLIGNES: Ole Gunnar Solskjær blir sammenlignet med selveste Sir Alex Ferguson av egen spiller.
SAMMENLIGNES: Ole Gunnar Solskjær blir sammenlignet med selveste Sir Alex Ferguson av egen spiller. Foto: Andrew Yates

– Det er ikke bare fordi han ankom sammen med Mike Phelan (Fergusons gamle assistent) og Michael Carrick, men også fordi Ole Gunnar vet nøyaktig hva det betyr å spille for denne klubben. Han er lidenskapelig opptatt av å vinne kamper og hvordan spillerne skal opptre på banen, akkurat som Sir Alex, sier han.

– Jeg tror de vil prøve å tilpasse seg mer
RMC Sports fotballkorrespondent i England, Fabien Fougeray, mener Uniteds form påvirker PSG-manager Thomas Tuchels inngang til kampen.

– Hadde Mourinho blitt værende i klubben og resultatene forblitt svake, hadde jeg sagt PSG hadde gode sjanser til å gå videre. Etter at Solskjær kom inn og endret ting tror jeg det blir en veldig jevn affære.

– Synet på kampen har endret seg i Frankrike etter at trekningen ble gjort. Hadde du spurt folk etter trekningen om PSG ville gå videre, ville de aller fleste sagt ja. Etter at United har byttet manager, vært i god form og fått i gang nøkkelspillerne sine tror jeg det er mer en 50-50-affære.

En av de som kjenner både United og Ole Gunnar Solskjær best, Manchester United-legende Ryan Giggs, deler synspunktene til Fougeray.

– Favorittstemplet har flyttet seg. Mentaliteten har endret seg siden trekningen, og det har gått fra at PSG var soleklare favoritter til at det nå er helt jevnt, sier Giggs til TV 2.

– Det hjelper å gå inn i slike kamper i god form. Selvtillit er viktig som fotballspiller, og United-spillerne prøver på ting de ellers ikke ville prøvd på. Formen til United påvirker også PSG-spillerne. De gleder seg nok ikke til å møte Pogba, Martial og Rashford, sier United-legenden.

Fougeray tror Uniteds gode form vil tvinge PSG til å tilpasse seg.

– Jeg tror de vil prøve å tilpasse seg mer, fordi United-laget ser mye farligere ut nå under Solskjær enn det gjorde under Mourinho. Jeg tror PSG vil ha en mer forsiktig tilnærming, i alle fall første halvtimen, for Manchester United har sett så farlig ut fra start i kamper etter at Solskjær tok over. PSG vil prøve å unngå og komme under tidlig.

– De forsøkte å være mer forsiktige mot Lyon, men endte opp med å tape sin første ligakamp for sesongen, så de må forsøke å finne den rette balansen. Men jeg tror ikke de vil gå rett i angrep, spesielt ikke i den første kampen.

Inne i en trøblete periode

Selv om PSG leder ligaen i Frankrike med solid margin og er klare for åttedelsfinalen i Champions League, er ikke alt bare fryd og gammen i den franske hovedstaden.

Mot Lyon kom altså sesongens første ligatap, og i kampen før trengte de ekstraomganger for å slå ut lille Villefranche i cupen. På toppen av det hele er stjernespilleren Neymar ute i kampene mot Manchester United.

– Det er åpenbart et tap for dem at Neymar er ute. Han og Mbappé er deres to beste spillere. Lyon-kampen viste at de manglet Neymar som en link mellom midtbanen og de to spissene Mbappé og Cavani, mener Fougeray.

Helgens 1-0-seier over Bordeaux krevde også sine offer, da Edinson Cavani måtte gå av banen med skade. Etter kampen sa PSG-manager Thomas Tuchel at han tror det blir vanskelig for Cavani å rekke tirsdagens kamp, og RMC melder også at Cavani er usikker til returoppgjøret i Paris 6. mars. Også Thomas Meunier måtte gå av banen med skade i den kampen, og PSG bekrefter at belgieren har pådratt seg en hjernerystelse.

Men det er ikke bare i angrepsspillet PSG mangler noe, også på midtbanen er det tynt. Klubben har ikke klart å erstatte midtbaneankeret Thiago Motta. I tillegg har ikke den franske landslagsspilleren Adrien Rabiot vært involvert etter at han nektet å skrive ny kontrakt med klubben. Marco Verratti har spilt i ankerrollen, men har vært skadet den siste tiden. Italieneren tilbake og fikk 60 minutter mot Bordeaux i helgen, og forventes å starte på Old Trafford, men det stilles spørsmålstegn ved formen hans.

– De klarer ikke å sette sammen en ordentlig midtbane for øyeblikket. De har brukt Marquinhos, som er midstopper, og Dani Alves som er høyreback på midtbanen. Å få Verratti i form tror jeg blir veldig viktig, og jeg tror han kommer til å starte, sier Fougeray.

Tror det blir målrikt

Giggs mener Solskjær ikke bør endre taktikk selv om det er PSG som står på motsatt banehalvdel.

– Prinsippene og filosofien er den samme, man skal ut og angripe, men man må også gjenkjenne motstanderens styrker. Ole vil fortelle spillerne at hvis de holder nullen er det gode sjanser for å gå videre, og vi har spillerne til å straffe PSG. Det er viktig å finne balansen i Europa, mener Giggs.

Han tror likevel oppgjøret på Old Trafford kan bli målrikt.

– United må forsvare seg godt, som de har gjort i det siste. I de Gea har de verdens beste keeper. Men det er to lag som liker å angripe, og jeg blir ikke overrasket om kampen ender 3-2 eller 4-3 eller noe sånt. Begge lag har en mentalitet der det handler om å score flere mål enn motstanderen.

– Champions League er alt for PSG

Siden eierne fra Qatar tok over klubben i 2011 har PSGs mål vært å vinne Champions League, men klubben har aldri lyktes å ta seg lenger enn til kvartfinalen. De to siste sesongene har det blitt exit mot spansk motstand i åttedelsfinalen – først da de rotet bort en 4-0-ledelse etter første oppgjør mot Barcelona for to år siden, før Real Madrid tok seg relativt enkelt forbi pariserne i forrige sesongs utgave.

– For PSG er Champions League alt. De har gjort det til sine prioritet nummer én. Ligaen og cupen er selvsagt viktig, men europeisk anerkjennelse er alt for eierne. Det er for å vinne Champions League at eierne har investert store summer i klassespillere som Neymar, Mbappé og Cavani.

– PSG er et lag som er kjent for å kunne ha en off-dag, som mot Barcelona for to år siden da de ledet 4-0 etter første oppgjør, men tapte 1-6 i returoppgjøret. De var heller ikke gode mot Real Madrid i fjor. De er et veldig godt lag, men de kan ha en off-dag.

Giggs var på kampen mot Real Madrid på Santiago Bernabeu i fjor, og peker på at Real Madrids historie var avgjørende den gang. Historie mener han også United kan dra nytte av i kampene som kommer

– United har historien. Jeg var på Real Madrid-PSG i fjor. PSG var store favoritter, men da du kom inn på stadion kunne du føle historien og selvtilliten Real Madrid-supporterne hadde. PSG har ikke den historien, det har vi.