KRYPTOVALUTA: Da Gerald Cotten (30) døde, forsvant passordet som gir tilgang til verdier på 1,6 milliarder kroner.
KRYPTOVALUTA: Da Gerald Cotten (30) døde, forsvant passordet som gir tilgang til verdier på 1,6 milliarder kroner. Foto: Gerald Cotten/Facebook

Kryptosjef døde – passordet til 1,6 milliarder kroner har forsvunnet

Gerald Cotten (30) var sjef for en av Canadas ledende forhandler av kryptovaluta, firmaet QuadrigaCX. Med hans plutselige død, forsvant passordet til 1,6 milliarder kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Quadriga's beholdning av kryptovaluta har blitt utilgjengelig og noe av det kan gå tapt, skrev Jennifer Robertson, Cottens kone, i et rettsskriv 31. januar.

Cotten led av Crohns sykdom, som er en kronisk autoimmun betennelsestilstand i mage-tarmkanalen.

30-åringen reiste til India for å åpne et barnehjem i desember 2018. Der fikk han komplikasjoner med tarmsykdommen, som førte til hans tidlige død.

Eneste med passord

Cotten var både leder og grunnlegger av selskapet, og var den eneste som hadde passordet kundene trengte for å få utbetalt pengene de hadde investert.

Da han plutselig døde, tok han passordet til kryptokontoer med en verdi på over én milliard kroner med seg i graven.

Nå får Cottens kone, Jennifer Robertson, dødstrusler av sinte kunder som ikke får tilgang til pengene sine.

Ingen tilgang

Firmaet Cotten tidligere var sjef for, har måtte fortelle sine mange kunder at de ikke har mulighet til å gi dem tilbake pengene.

QuadrigaCX har rett og slett måtte fortelle kundene at pengene er borte for alltid.

Passordene til de mange kryptovalutakontoene var lagret på hans datamaskin, og ingen har fått tilgang på kontoene i ettertid.

Cottens kone, Robertson, har ifølge SkyNews hyret en IT-spesialist for å få tilgang til kontoene, men eksperten har ikke klart å omgå krypteringen som beskytter passordene.

Canadian Imperial Bank of Commerce (CIBC) har i ettertid fryst 180 millioner norske kroner av firmaets verdier, skriver The Guardian.

Får trusler

Firmaet og Cottens kone har etter gründerens død mottatt trusler fra misfornøyde kunder. De har spesielt vært offer for hets fra internettsamfunnet Reddit.

Flere spekulerer i om selskapet lyver, og det florer rykter om at Cotten egentlig er i live.

QuadrigaCX fortsatte å akseptere midler etter Cottens død, men ble stoppet av styremedlemmer 26. januar.

Noen dager senere, 31. januar, søkte selskapets styre om beskyttelse fra kreditorer. Forretningsjus-selskapet Ernst & Young forventes å bli utnevnt til å bistå i forhandlingene.