SKUFFET TIL SLUTT: Verken Michael Carrick og Wayne Rooney (2012), Kevin Keegan (1996), Luis Suárez og Steven Gerrard (2014) eller Cesc Fàbregas (2008) klarte å holde foten på gasspedalen helt inn hver gang i Premier League.
SKUFFET TIL SLUTT: Verken Michael Carrick og Wayne Rooney (2012), Kevin Keegan (1996), Luis Suárez og Steven Gerrard (2014) eller Cesc Fàbregas (2008) klarte å holde foten på gasspedalen helt inn hver gang i Premier League. Foto: Scanpix/montasje

De historiske Premier League-kollapsene som bør bekymre Liverpool-fansen

Manchester City, Manchester United og Arsenal har alle kommet bakfra og sikret seg overraskende titler. Her er fem kollapser som kan gi håp til flere lag denne sesongen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Liverpool-Bournemouth lørdag fra 15.30 (kampstart 16.00) på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium!

Toppstriden i Premier League lever, og forut for helgens runde har Manchester City i hvert fall midlertidig gjenerobret ligaledelsen som har vært Liverpools siden begynnelsen av desember.

De lyseblå har spilt en kamp mer, og har dermed fremdeles avgitt flere poeng enn sine største rivaler, men Liverpool ser nå for første gang siden tidlig i desember opp på tabellen for å finne sin nærmeste utfordrer.

I løpet av de to månedene siden ligaledelsen ble overtatt 8. desember, har de røde hatt en ledelse på så mye som sju poeng, og det så meget lyst ut med tanke på å sikre klubbens første ligatittel siden 1990.

To uavgjorte på rad har imidlertid invitert City inn igjen i racet, og TV 2s ekspert mener spesielt mandagens 1-1-kamp mot West Ham viste at mye ligger inne i hodene til Livepool-spillerne.

– Det har begynt å lugge for Liverpool. To uavgjorte på rad nå mot Leicester og West Ham er i seg selv ingen katastrofe, men det var to kamper der de tok ledelsen. En sitter med en følelse av at denne typen kamper må vinnes hvis de skal vinne ligaen.

– Man så det på Klopp at han var hvileløs på sidelinjen, forknytt i ansiktsuttrykket, og uten den energien og gleden han pleier å ha. Jeg synes også spillerne virker preget av alvoret. Nøkkelspillerne leverte godt under toppnivå. De manglet Henderson og Wijnaldum, men selvfølgelig er det sånn. De kjenner presset. De har en sjanse til å bli udødelige og historiske. Det blir et drama helt inn, sier Brede Hangeland i denne ukens episode av TV 2s Premier League-podkast.

Les også: Tallknusernes spådom: – De vinner ligaen med to poeng

Fremdeles er de røde oddsmessige favoritter, men i løpet av de siste to rundene i Premier League har laget fra Merseyside altså kun tatt to poeng, og med det er både City og Tottenham (nå fem poeng bak) invitert inn igjen i tittelkampen. Hangeland tror City-spillernes rutine kan spille inn.

– Det kan bli sånn at City taper poeng i de neste kampene, og Liverpool vinner. Da kan skuldrene senke seg igjen. Men det er en stor forskjell på de to lagene. City-spillerne er vant med denne typen situasjon. De dro jo fra i fjor, men det er mange av disse spillerne som har vunnet Premier League, og har evnen til å skru av verden og leve i øyeblikket i disse kampene.

– Det er ikke mange Liverpool-spillere som har det. Det er noen som har vunnet ligaen, men bare Milner i England. Nå er det «three horce race», men jeg holder City som favoritt akkurat nå. Poengene er som gullstøv, du må bare få samlet mest mulig. Du kan se at Klopp er preget og gjerne skulle hatt alle poengene, sier TV 2s ekspert og tidligere Premier League-profil.

Sju poengs ledelse i januar er imidlertid ikke enestående hva gjelder ledelser som har krympet i historisk sammenheng siden rebrandingen av den øverste divisjonen ved Premier League-oppstart i 1992. Også på betydelig senere stadier i sesonger har tilsvarende poengmessige avstander blitt tatt igjen.

Premier League i altomfotball.no: Tabell | Terminliste | Statistikk

Her har vi samlet en topp fem-liste som kan gi supporterne til Manchester City og Tottenham (og kanskje enda flere lag ifølge Pep Guardiola?) håp, men som kanskje leses med mer bekymret mine av supporterne av de røde fra Merseyside?

Liverpool (2013/2014):
Forrige gang Liverpool-supporterne virkelig trodde på ligatittel var også forrige gang en Premier League-innspurt virkelig var dramatisk helt inn. Også da handlet det om Liverpool og Manchester City, og da merseysiderne i april slo Manuel Pellegrinis City-lag 3-2 i kampen som markerte 25 år siden Hillsborough-tragedien, skilte sju poeng i Brendan Rodgers' lags favør.

Liverpool hadde vunnet ti kamper på rad, og styrte sin egen skjebne med fire kamper igjen. City hadde to kamper færre spilt, men spilte uavgjort i den første av dem (2-2 hjemme mot Sunderland), og dermed skilte seks poeng i Liverpools favør da de røde hadde fire og City fem kamper igjen.

Den første av kampene gikk bra for dem med hjertet på Merseyside, da Liverpool slo Norwich 3-2 på bortebane, så fremdeles var ledelsen på seks poeng med henholdsvis tre (Liverpool) og fire (City) kamper igjen. I løpet av to uker i månedsskiftet april/mai snudde imidlertid alt i toppstriden. Steven Gerrards historiske snubling forærte Demba Ba Chelseas ledermål på Anfield i tredje siste runde, og det som den gang var José Mourinhos bortelag vant til slutt 2-0.

Samtidig gjorde City jobben borte mot Crystal Palace, og slo deretter Everton 3-2 lørdag 3. mai. Forspranget var spist opp, og da Liverpool mandag 5. mai rotet bort en 3-0-ledelse til 3-3 borte mot Palace, var City plutselig reelt sett i førersetet igjen for første gang siden tapet på Anfield i april. Liverpool hadde jaktet flere mål for å ha mulighet til å utjevne Citys ni mål bedre målforskjell, men endte opp uten i det hele tatt å ta med seg tre poeng.

Den påfølgende hengekampen til City mot Aston Villa ble vunnet 4-0 av de lyseblå, og dermed var det Manuel Pellegrinis menn som styrte alt med to poengs margin til de røde forut for siste runde. Der gjorde begge lagene jobben (City slo West Ham 2-0 og Liverpool vant 2-1 over Newcastle), og City tok sin andre tittel på tre sesonger i dramatiske omstendigheter.

Manchester United (2011/2012):
Denne sesongen sitter nok også friskt i minne hos de fleste fans av engelsk fotball.

Med seks kamper igjen å spille våren 2012 ledet Manchester United Premier League med åtte poengs margin til Manchester City. Så enkelt var det imidlertid ikke.

En Manchester City-seier i et innbyrdes oppgjør og et Manchester United som tapte for Wigan og kastet bort en tomålsledelse mot Everton og spilte 4–4 sørget for at de lyseblå ledet serien på målforskjell før siste kamp.

Manchester United vant sin kamp 1-0 og på tidspunktet den kampen ble blåst av ledet QPR 2-1 borte mot Manchester City og de røde var seriemestre.

Men som de fleste vet sørget Edin Dzeko og Sergio Agüero for å avgjøre til fordel Manchester City på overtid. Dermed tok laget som er lillebror i Manchester, i alle fall trofémessig, sin første tittel siden 1968.

Les også: Manchester City vant sin første serietittel på 44 år

Arsenal (2007/2008):
Arsenal har ikke vunnet Premier League siden 2003/2004, men i 2007/2008-sesongen var de lenge det førende laget i Premier League. I februar hadde Arsène Wengers menn bare tapt en gang, men det som fulgte så kan vanskelig beskrives som noe annet enn en kollektiv kollaps.

En 2-2-kamp mot Birmingham på St. Andrews i 27. runde endte med en sittende protest fra kaptein William Gallas, og i kampene som fulgte var ikke Arsenal til å kjenne igjen. London-laget ledet serien fra 15. september til 15. mars, på det meste med fem poeng, men endte til slutt på tredjeplass.

Gallas, hvis dårlige lederskap av mange fikk skylden for kollapsen til laget hans, mistet kapteinsbåndet etter den sesongen. Selv anklaget Gallas sine medspillere for å være feige i kamp.

Til tross for at Arsenal gjenvant form i april og vant sine fire siste ligakamper, stod til slutt kampen om ligatrofèet mellom Chelsea og Manchester United. Før siste kamp lå lagene á poeng, med Manchester United foran på målforskjell. United vant, mens Chelsea spilte uavgjort, og dermed tok Sir Alex Fergusons lag sin andre strake triumf av det som etter hvert skulle bli tre strake. Arsenal endte til slutt fire poeng bak.

Manchester United (1997/1998):
Før jul i 1997 så Arsenal ut som alt annet enn en tittelkandidat. Laget tapte tre kamper av fire i månedsskiftet november/desember og lå på sjetteplass.

Selv om formen bedret seg noe så det helmørkt ut for Arsenal i februar da ledende Manchester United hadde tolv poeng å gå på, men rivalene hadde kamper til gode og en formutvikling av det spektakulære slaget.

Da London-klubben like greit tok ti seiere på rad, kulminerte det hele i seriegull med en 4-0-seier over Everton på Highbury. Den andre kampen i denne rekken var en 1-0-seier på Old Trafford, da Marc Overmars scoret på Peter Schmeichel.

Da kom Alex Ferguson også uttalelser som han ved andre anledninger har hatt større suksess med.

– Det er uunngåelig for Arsenal å miste poeng, sa United-manageren den gangen, uten at han lykkes med sitt psykologiske spill.

Mellom 13. desember og 6. mai tapte Arsenal nemlig ikke en eneste kamp i Premier League. Etter at ligagullet var sikret tapte Arsenal begge sine gjenværende seriekamper, men vant også FA-cupen og sikret seg the Double.

Newcastle United (1995/1996):
Etter en 2-1-seier over Bolton på St. James' Park i januar lå Newcastle - ledet av en Kevin Keegan i dytten - tolv poeng foran seriemestrene fra 1992/93- og 93/94-sesongene.

Manchester United var imidlertid vant til å ligge i de situasjonene. Newcastle var publikumsfavoritter som resultat av sitt vakre offensive spill i første halvdel av sesongen, men mot slutten av sesongen var det slutt på finspillet.

Mens rivalene fra Manchester vant 13 av sine 15 siste kamper, gikk det langt tråere for Kevin Keegans menn. Signeringen av Faustino Asprilla, og det at han flyttet spillere ut av posisjon, forstyrret mye av dynamikken til laget hans, selv om det blir for enkelt å si at det var colombianerens inntreden som ødela. Et ubestridelig faktum er uansett at der toppscorer Les Ferdinand scoret 21 mål på sesongens 24 første kamper, ble det kun fire nettkjenninger i løpet av de siste 13.

I mars tapte Newcastle sin eneste hjemmekamp for sesongen, da Manchester United vant 1–0, og på det tidspunktet var avstanden de to mellom redusert til ett poeng.

Sebrastripene tok 17 av 30 poeng i løpet av sesongens siste ti kamper, men endte til slutt to poeng bak Manchester United. En uke etter sesongslutt ble Manchester United også det første engelske laget som sikret seg «The double» to ganger. Da slo de Liverpool 1–0 i FA-cupfinalen.

Se Liverpool-Bournemouth lørdag fra 15.30 (kampstart 16.00) på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium!

PS! Også før Premier League-rebrandingen i 1992 var det tittelrace der mye så ut til å være avgjort uten å være det. Her er et bonusspor for dem som liker å mimre litt.

Manchester United (1991/1992):
Våren Premier League-æraen slo inn, var det imidlertid Manchester United selv som snublet mot slutten av en sesong. På jakt etter sin første ligatittel siden 1967 hadde de utover våren en alle tiders mulighet som resultat av to hengekamper i forhold til rivalene fra Leeds. Suksessfull deltakelse og triumf i den europeiske supercupen, kombinert med en ligacuprekke som tok dem helt til seier også der, hadde ført til at Sir Alex Fergusons lag hadde to kamper færre spilt enn Yorkshire-duellantene da kun drøye to uker av sesongen gjenstod og med poengsummene 72 (Leeds) og 71 (Manchester United).

Fergusons lag skulle deretter ut i fire ligakamper på seks dager, men da Manchester United 16. april slo Southampton 1-0 i den første av dem (den første hjemmeseieren etter fire strake uavgjorte i ligaen på Old Trafford) - og med var to poeng foran rivalene med en kamp mindre spilt og fem kamper igjen av sesongen - begynte mange å drømme. To dager senere spilte de røde djevlene så uavgjort mot dumpekandidat Luton, men så lenge Leeds også kun klarte uavgjort mot Liverpool i sin kamp samme dag, var fremdeles avstanden den samme.

Plutselig stoppet imidlertid maskineriet til Ferguson opp. 1-2-tapet hjemme mot Nottingham Forest 20. april ble fulgt opp av 0-1 borte mot allerede nedrykkede West Ham to dager senere, og plutselig var Leeds tilbake i førersetet med ett poengs margin da to runder gjenstod. 26. april kom nådestøtet for Ferguson og co, med 0-2-tap mot erkerivalene Liverpool på Anfield, og da Leeds samme dag slo Sheffield United 3-2 borte var tittelen i boks på Elland Road. Lite hjalp Manchester United-seieren over Tottenham i siste runde, og Leeds ble mestere med fire poengs margin.

13 poeng av de siste 30 mulige hadde fullstendig lammet United-mulighetene for ligatittel. En sliten tropp, blant annet som resultat av skade på Bryan Robson, en dårlig bane på Old Trafford og mangelen på en signatur på spissplass som for eksempel Mick Harford, var blant forklaringene Ferguson dro fram i ettertid.

(Kilder: Wikipedia, The Independent, Sky Sports, The Telegraph, Daily Mail )

PS! Deler av denne artikkelen ble laget første gang våren 2013.

Se Manchester City-Chelsea søndag fra 16.30 (kampstart 17.00) på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium!