Lege går hardt ut mot populær helsetrend

Matkontrollen (TV 2) : Stor uenighet om kroppen må renses for giftstoffer eller ikke.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

​Grønne detox-juicer skal ifølge kostholdsentusiaster rense kroppen innvendig og fjerne giftstoffer.

Dette har lege og forsker Ole Petter Hjelle liten tro på.

– Dette er jo helt meningsløst. For det første har ikke kroppen behov for hjelp. Vi har noen naturlige renselsesmaskiner i kroppen; det er leveren, nyrene, fordøyelsen, galle og hud som hjelper oss å kvitte oss med de avfallsstoffene vi produserer og får i oss via mat blant annet, sier Hjelle til Matkontrollen.

Se Matkontrollen torsdag kl. 20 på TV 2, eller på TV 2 Sumo.

– Hoper seg ikke opp

Han forteller at disse organene er utviklet gjennom flere millioner år med evolusjon, og at det faktisk er sånn at du skal ha ødelagt nesten 90 prosent av leverfunksjonen din før du i det hele tatt begynner å få symptomer på at leveren svikter.

– Hos folk flest, som har en frisk lever, så trenger den absolutt ingen drahjelp. Den er fantastisk effektiv, legger han til.

Det er heller ikke slik at giftstoffer hoper seg opp i kroppen, ifølge Hjelle.

Lege og forsker Ole Petter Hjelle forklarer at kroppen klarer helt fint å rense seg selv. Foto: Matkontrollen.
Lege og forsker Ole Petter Hjelle forklarer at kroppen klarer helt fint å rense seg selv. Foto: Matkontrollen.

– Når de som markedsfører disse detox-kurene snakker om giftstoffer, snakker de ofte om kroppens helt naturlige nedbrytningsstoffer som er en naturlig del av det å leve. Og disse stoffene – de tar leveren godt hånd om selv, presiserer Hjelle.

Kun én dokumentert effekt

– Det mange opplever ved slike kurer er jo at de for eksempel kan gå litt ned i vekt. Det er jo sannsynligvis fordi du får i deg færre kalorier enn det du vanligvis gjør. Men noe annet gjør det jo ikke, sier Hjelle.

Sitter du nå og tenker at du faktisk har følt deg freshere etter en detox-kur, så er ikke det nødvendigvis så rart, ifølge legen.

– For det første er jo juice sunt – så hvis du drikker juice i stedet for brus eller alkohol, så er jo det en ganske logisk forklaring på hvorfor du føler deg bedre, sier Hjelle.

Han tror imidlertid at den viktigste årsaken til at mange opplever at dette virker godt, er en effekt som vi har kjent til i tusenvis av år.

– Nemlig placebo-effekten. Hvis du tror på at noe virker, så kan det gi en effekt, sier Hjelle.

Uenig med legen

Carina Dahlmann, også kjent som «hele Norges juicedronning», mener i motsetning til Hjelle at de fleste har en lever som ikke fungerer optimalt.

– Vi vet at vi får i oss alt for lite grønnsaker, og alt for mye av det som gjør at avfallsstoffer hoper seg opp i kroppen. Derfor trenger leveren vår litt hjelp, sier Dahlmann til Matkontrollen.

Hun mener at en grønnsaksjuice med de rette elementene kan styrke kroppens renselsesorganer.

Matkontrollen-programleder Solveig Barstad og juidedronning Carina Dahlman. (FOTO: Matkontrollen)
Matkontrollen-programleder Solveig Barstad og juidedronning Carina Dahlman. (FOTO: Matkontrollen)

– Når vi juicer presser vi ut vitaminene, mineralene, antioksidantene og alle de gode stoffene – og ved å bruke ingredienser som squash og sitron – og ikke minst den fantastiske roten ingefær, får vi en skikkelig energigivende og leverrensende juice, sier Dahlmann.

Viktige fibre

Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør mener derimot at det som faktisk er det sunneste blir liggende igjen i juicepressa.

Hun forteller at mye av vitaminene og antioksidantene sitter i skallet, fruktkjøttet og det som blant annet sitter mellom appelsinbåtene, og alt dette går vi glipp av når vi juicer.

– Der sitter også alle fibrene. Og hvis det var noe som egentlig skulle hatt en detox-effekt, så var det jo kanskje nettopp fibrene da, som er med på å holde fordøyelsen i gang, sier Sundfør.

Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør mener det er mye lurere å spise frukt og grønnsaker, enn å juice dem. Foto: Matkontrollen.
Klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør mener det er mye lurere å spise frukt og grønnsaker, enn å juice dem. Foto: Matkontrollen.

– Det er jo synd, synes jeg da, at du kjøper frukt og grønnsaker og legger igjen det beste – både ut i fra et bærekrafthensyn, men også ut i fra helsa til den enkelte, legger hun til.

– I verste fall livsfarlig

Sundfør mener også at utfallet av en slik kur kan være svært bekymringsverdig.

– Det ene som er min store bekymring med slike dietter er at det kan bidra til et anstrengt forhold til mat og kropp. Hvis du bare får i deg frukt og grønt i løpet av en uke går du ikke bare glipp av proteiner og fett, men også salt – eller det som heter natriumklorid på kjemispråket, sier hun.

Sundfør forklarer at natrium er veldig viktig fordi det sender beskjeder mellom cellene våre, og at litt salt derfor er livsnødvendig.

– Så hvis du virkelig drar den langt og ikke får i deg noen salter, kan det være virkelig farlig, sier hun.

Fristende med enkle løsninger

Ernæringsfysiologen er imidlertid ikke overrasket over at detox-dietter fremdeles er i vinden- til tross for klar tale fra ekspertene.

Hun mener at slike dietter ofte promoteres på sexy, finurlige måter, som fagpersoner kanskje ikke er like gode til.

– Vi mennesker er jo veldig sånn at det der med raske løsninger, det virker fristende. Men det er litt sånn at hvis du klipper håret én gang, så blir det ikke der. Det er det samme. Du er nødt til å gjøre noen varige endringer i kostholdet ditt – det er det eneste som gir effekt over tid, sier Sundfør til Matkontrollen.