LUNSJ: Dette var måltidet Hanne Zamble ble servert på Sykehuset Østfold.
LUNSJ: Dette var måltidet Hanne Zamble ble servert på Sykehuset Østfold. Foto: Privat

Kreftsyke Hanne fikk beskjed om å få i seg mer næring – så fikk hun servert dette på sykehuset

Kreftsyke Hanne Zamble (48) kritiserer måltidet hun ble servert på Sykehuset Østfold. – Jeg tror ikke de har hørt om fem om dagen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Søndag har Hanne Zamble (48) nettopp hatt legebesøk på avdelingen hun ligger innlagt ved på sykehuset i Østfold.

Hanne har kreft, og har operert flere ganger.

Kroppen hennes har vært gjennom mye, og på avdelingen hennes ligger de aller sykeste.

Søndag formiddag fikk hun beskjed av de ansatte ved sykehuset at hun ikke får i seg nok næring.

– Like etter beskjeden får jeg dagens lunsj servert. Det er et tørt kyllinglår og mindre enn en halv boks vassen salat, forteller Hanne til TV 2.

– Det er så trist

TV 2 har tidligere satt fokus på maten som blir servert til eldre på omsorgsboliger. Hanne ønsker nå å rette søkelyset mot dårlig sykehusmat.

– Maten er så trist, og den er så dårlig. Det er rett og slett ikke bra, sier Hanne.

Selv har hun vært innlagt i seks dager på sykehuset, og har fått næring intravenøst flere av de seks dagene. Men hun spiser også normal kost.

– I dag var brødskiva så tørr at jeg kunne spyttet ut sagflis, forteller Hanne.

KRITISK: Hanne Zamble mener ikke maten hun får servert på sykehuset er god nok. Foto: Privat
KRITISK: Hanne Zamble mener ikke maten hun får servert på sykehuset er god nok. Foto: Privat

Ikke nok næring

Da Hanne fikk servert søndagens lunsj visste hun ikke om hun skulle le eller gråte.

– Det er de ansatte ved sykehuset som sier at jeg ikke får i meg nok næring. De sier det, også serverer de denne maten. Jeg hørte at det var reaksjoner på lunsjen nedover hele gangen, sier Hanne, og legger til:

– Det blir jo litt dumt når man får den beskjeden, også er det dette som ligger på tallerkenen.

– Får ikke frukt

På grunn av kreftbehandlingen har Hanne dårlig matlyst, og har derfor forespurt frukt ved flere anledninger.

Det får hun derimot ikke, fordi frukten må forhåndsbestilles.

– Når jeg har forsøkt å spørre om frukt får jeg bare beskjed om at det må forhåndsbestilles. Man får ikke et eple om man spør om det.

Hun mener man burde kunne forvente bedre mat enn dette på et sykehus, som hun ellers mener har god standard.

– Jeg tror ikke de har hørt om fem om dagen, for å si det sånn.

Får ikke tilpasset mat

Til tross for det Hanne mener er næringsfattig og tørr mat, er det ikke det som er det største problemet for 48-åringen.

– Det er ikke forskjell i kostholdet for de som trenger spesialmat, sier Hanne, som selv ikke tåler poteter og ris.

At hun ikke kan spise disse matvarene er skrevet opp i journalen, men hverken ris eller poteter blir erstattet med noe annet på tallerkenen.

– Man får ikke noe spørsmål, man får bare det de har, forteller Hanne.

Hun understreker at hun kun har erfaring med avdelingen hun selv ligger på.

– Serverer næringsrik mat

Avdelingssjef for sykehusservice Sykehuset Østfold, Lars Phil, skriver i en e-post til TV 2 at de serverer god og næringsrik mat til sine pasienter.

– Vi får mange positive tilbakemeldinger på pasientmaten, og kjenner oss ikke igjen i beskrivelsen. Feil kan skje, og i dette tilfellet er det ikke servert i tråd med våre retningslinjer, skriver Phil.

Han skriver i tillegg at sykehuset har ferskt brød seks dager i uken, og at varmmat serveres god og varm.

Når det gjelder fruktproblemet, mener han frukt er tilgjengelig. De kan derimot ikke garantere at det er der døgnet rundt.

– Pleiepersonalet registrerer behov for spesialkost eller ønskekost i kjøkkensystemet vårt som kjøkkenpersonalet sjekker før hvert måltid. Avvik forekommer, sier Phil.

Egen kafé

På sykehuset er det en egen kafé som serverer mat til de ansatte, i tillegg til en kiosk i første etasje.

Kommunikasjonssjef Bjørn Hødal ved Sykehuset Østfold bekrefter at de ansatte spiser annen mat enn pasientene.

– Vi ansatte får ikke mat, men kan kjøpe det i kafeen. Der selges den samme maten til pasienter, besøkende og ansatte, skriver Hødal i en e-post til TV 2.

Han legger til at kafeen har et eget kjøkken, men at det ofte er de samme matrettene som går igjen på menyen i kafeen og på sengepostene.

– Helt vanlig sunn norsk mat, sier han.