TRAUMATISERT: Beate Vodal (36) er tilbake i solstudioet hvor hun ble forsøkt voldtatt. Hun har slitt psykisk etter hendelsen og er skremt over at gjerningsmannen ikke sitter fengslet.
TRAUMATISERT: Beate Vodal (36) er tilbake i solstudioet hvor hun ble forsøkt voldtatt. Hun har slitt psykisk etter hendelsen og er skremt over at gjerningsmannen ikke sitter fengslet.

Beate ble forsøkt voldtatt i solstudio:

– Jeg måtte flykte naken ut på gaten

Beate (36) ble forsøkt voldtatt mens hun lå i solsengen. Mannen ble dømt til forvaring, men ble prøveløslatt fordi han oppførte seg så dårlig i fengselet. – Skremmende, sier hun.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hun hadde ikke ligget lenge i solariet da hun hørte et brak.

Døra til solstudioet ble sparket inn og en mann kom inn i avlukket og forsøkte å voldta henne.

Beate Vodal (36) skjelver i stemmen når hun forteller om hva som skjedde denne septemberkvelden i 2008.

Allerede på vei til solstudioet på stusset hun over mannens oppførsel.

– Han stoppet meg og spurte om han kunne bomme en røyk, men jeg hadde bare det jeg sto og gikk i da jeg bor like ved. Da jeg sa nei, fortsatte han å stille spørsmål og fulgte etter meg, sier Beate.

Sparket inn døren

Hun gikk inn solariumsbåsen, men hadde fortsatt mannens oppførsel i hodet da hun la seg ned. Derfor lå hun med mobilen i hånda.

– Jeg hørte noen merkelige lyder fra nabobåsen, så jeg kikket ut fra solsenga, men så ikke noe. Da jeg akkurat hadde lagt meg tilbake, kom smellet, sier Beate og må ta en pause.

Mannen hun hadde møtt utenfor sparket inn døren.

– Jeg ble livredd og spratt ut av solsengen. Da så jeg han komme mot meg, han tok penisen ut fra buksa og presset den mot meg. Jeg visste ikke om han var bevæpnet, om han ville voldta eller drepe meg. Jeg fryktet for mitt eget liv, sier Beate.

Fryktet for livet

Plutselig gikk mannen ut av solbåsen. Beate skyndte seg å taste 112, men hun kom ikke gjennom. Hun ble fortvilet da hun ikke fikk kontakt med politiet. Hun skjønte at hun måtte handle raskt for å komme seg bort derfra.

– Jeg hadde dødsangst, så jeg husker bare bruddstykker. Men på en eller annen måte klarte jeg å komme meg forbi mannen og løp splitter naken ut på gata, med mannen hakk i hæl, sier Beate.

Her så hun en kvinne. Beate ropte at hun måtte kontakte politiet da mannen bak henne forsøkte å voldta henne.

Vodal blir uvel når hun er tilbake utenfor solstudiet, der hun løp naken i gata for å komme seg bort fra gjerningsmannen.
Vodal blir uvel når hun er tilbake utenfor solstudiet, der hun løp naken i gata for å komme seg bort fra gjerningsmannen.

Politiet kom ganske raskt til stedet og pågrep den 24 år gamle mannen. Han uttrykte da at han ville ha hjelp av politiet til «å få tak over hodet og fire måltider om dagen».

Er til fare for kvinner

Beate er ikke den eneste kvinnen 24-åringen skal ha forsøkt å voldta.

Noen timer før hendelsen i solstudioet på Strømmen, forsøkte han å antaste en 15 år gammel jente. Men her kom to av jentas venninner henne til unnsetning og fikk avverget forsøket.

Rettspsykiatriske vurderinger av mannen har slått fast at han er til generell fare for kvinner.

I mai 2009 ble 24-åringen dømt til forvaring i sju år, blant annet for voldtektsforsøket mot Beate. Men i fengselet fortsatte han den dårlige oppførselen mot alle kvinner han kom i nærheten av. Han hadde flere alvorlige tilnærmelser overfor kvinnelige fengselsansatte.

De sakkyndige slo fast at 24-åringen er farlig for kvinner, både med tanke på ren vold og seksuelle overgrep.

Prøveløslatt til omsorgsbolig

Kriminalomsorgen gikk rettens vei og ba om prøveløslatelse, de ønsket at mannen ble overført til en døgnbemannet omsorgsbolig med strenge restriksjoner og tett oppfølging hele døgnet.

Retten var enig med kriminalomsorgens anmodning.

Beate Vodal satt hjemme da hun leste på TV2.no om prøveløslatelsen av mannen. Hun skjønte med en gang at det var snakk om han som forsøkte å voldta henne i solstudioet.

– Jeg fikk hjertet i halsen og begynte å svette. Befinner han seg i nærheten av meg? Hvor bevoktet er han egentlig? Kan han komme seg ut? Hundre spørsmål dunket i hodet, samtidig som hendelsene fra solstudiuoet flimret forran øynene mine, sier hun.

Vodal fikk diagnosen posttraumatisk stresslidelse (PTSD) etter hun ble utsatt for voldtektsforsøket, en diagnose hun fortsatt har.

Traumatisert

– Jeg klarer fortsatt ikke å sove uten sovemedisiner. Hver gang jeg lukker øynene kommer filmen på netthinnen, der han sparker inn døra og kommer mot meg, sier hun.

Etter hendelsen isolerte hun seg. Kroppen var i kriseberedskap og hun fryktet at alle menn hun møtte var ute etter å voldta henne.

– Det begynner å gå bedre med meg nå. Men jeg syns det er kjempeskremmende at han ikke sitter fengslet, men bor i en omsorgsbolig. Spesielt når de sakkyndige sier at gjentagelsesfaren er nær 100 prosent. Jeg frykter at han kommer til å skade noen igjen, eller enda verre: ta livet av noen, sier Vodal.

En av 15

Mannen som forsøkte å voldta Vodal blir betegnet som en generell fare for kvinner og ble derfor dømt til forvaring. I 2001 ble forvaring innført som ny straffereaksjon. Formålet var å beskytte samfunnet mot lovbrytere som regnes som for farlige til å få vanlig fengselsstraff.

Ved å plassere de farligste lovbryterne i spesielt tilrettelagte avdelinger, med spesielt kompetent personale, skulle samfunnet være sikret at løslatelse kun skjer når gjentakelsesfaren er redusert.

Selv om sakkyndige mener gjentagelsesfaren for denne mannen er nær 100 prosent, gikk Kriminalomsorgen rettens vei og ba om prøveløslatelse til en døgnbemannet omsorgsbolig på grunn av gjentatte alvorlige tilnærmelser overfor kvinnelige ansatte.

Mannens forsvarer, advokat Petter Nistad Simonsen, ønsker ikke å kommentere saken.

Assisterende direktør Jan-Erik Sandlie for Kriminalomsorgsdirektoratet sier at han ikke kan kommentere enkeltsaker. Men forteller at det er per i dag bare 15 personer her til lands som er prøveløslatt fra forvaring og overført til institusjoner.

– Dette er en spesiell ordning og den sterkeste form for kontroll som Kriminalomsorgen har. Personer som blir prøveløslatt til institusjoner har veldig tett oppfølging. Det er et strengt og tett regime for den dømte i denne ordningen, for å verne samfunnet, sier Sandlie.

Han sier at dette er et tiltak som er sikkerhetsmessig betryggende, men også en kostnadskrevende ordning.

– I 2017 kostet denne ordningen 65 millioner, sier Sandlie.