Norge anerkjenner ikke Guaidó

Ti land til anerkjenner nå opposisjonsleder Juan Guaidó som midlertidig president. Norge er ikke et av de.

De ti landene krever at det holdes nytt presidentvalg i landet så snart som mulig. Foto: Yuri Cortez
De ti landene krever at det holdes nytt presidentvalg i landet så snart som mulig. Foto: Yuri Cortez

Siste: Norge anerkjenner ikke Juan Guaidó som Venezuelas midlertidige president, og inntar dermed en mer tilbakeholden linje enn de viktigste allierte landene.

– Norge har som tradisjon å anerkjenne stater, ikke regjeringer. Vi har hele tiden gitt uttrykk for vår støtte til Juan Guaidó som den valgte og legitime president i nasjonalforsamlingen, sier utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).

Guaidó utropte seg selv til fungerende president i Venezuela for snart to uker siden. Men reelt sett er det fortsatt president Nicolás Maduro som har makten.

Eriksen Søreide gjentar også tidligere uttalelser om at Norge oppfordrer partene til dialog som kan føre til nyvalg.

– Vi opprettholder kravet om respekt for demokratiske rettigheter og nyvalg. Situasjonen i Venezuela er tilspisset, og vi oppfordrer partene til å etablere en inkluderende politisk prosess som kan lede til nyvalg. Norge har dialog med begge parter og har tilbudt dem assistanse til en slik prosess dersom og når de måtte ønske det, sier hun.

Flere land anerkjenner

Spania, Frankrike, Storbritannia og Sverige anerkjenner Juan Guaidó som Venezuelas midlertidige president, melder AP.

Kort tid etter sluttet Danmark, Litauen, Nederland, Portugal, Tyskland og Østerrike seg til.

De ti landene krever at det holdes nytt presidentvalg i landet så snart som mulig.

– I denne situasjonen støtter og betrakter vi Guaidó som legitim interimspresident, med oppgave å utlyse nyvalg i henhold til landets grunnlov, sa Wallström til Sveriges Radio.

EU øker nå presset mot sittende president Nicolás Maduro, mener Sveriges utenriksminister Margot Wallström.

– Det vi omtaler der, er først og fremst det vi er fullt enige om, om hvordan situasjonen ser ut. Det er en veldig alvorlig situasjon for Venezuela, med mangel på mat og medisiner, en økonomi i fritt fall og flere enn tre millioner flyktninger, sa Wallström.

– Vi er også enige om å understreke at vil aldri godtok valgresultatet som førte Maduro til makten, sier hun.

EU vil kunngjøre sin holdning i en felles uttalelse senere mandag.

Avviser nyvalg

Grunnen til at flere land anerkjenner Guaidó som den midlertidige presidenten i landet, er at Maduro sa i et intervju med den spanske TV-kanalen La Sexta søndag, at han ikke vil gi etter for presset fra dem som ønsker hans avgang.

– De prøver å presse oss opp i et hjørne med et ultimatum som tvinger oss inn i en ekstrem situasjon med konfrontasjon, sa Maduro.

Storbritannia, Tyskland, Frankrike, Portugal, Nederland, Belgia og den tidligere kolonimakten Spania krevde en erklæring fra Maduro innen midnatt søndag om at det skal holdes nytt presidentvalg. Hvis ikke, vil de i likhet med EU-parlamentet, USA og en rekke andre land, anerkjenne opposisjonsleder Juan Guaidó som Venezuelas leder.

Guaidó er i utgangspunktet leder for landets nasjonalforsamling, men han har også erklært seg selv som midlertidig president. USA har oppfordret militæret i Venezuela til å vende Maduro ryggen og i stedet støtte Guaidó. I tillegg har USA innført sanksjoner mot landets statlige oljeselskap og truet med bruk av amerikansk militærmakt.

Får støtte

Canadas statsminister Justin Trudeau snakket søndag med Guaidó på telefon, og statsministeren sa at opposisjonspolitikeren har vist «mot og lederskap» i et forsøk på å «ta tilbake demokratiet i Venezuela».

Mandag møtes elleve av de fjorten medlemslandene i Lima-gruppen, som består av Canada og latinamerikanske land, i Ottawa. Der vil den politiske situasjonen i Venezuela være tema. De elleve landene som møtes i Ottawa, støtter opposisjonsleder Guaidó.

Søndag kveld hadde Guaidó også en telefonsamtale med Sebastian Kurz, statsminister i Østerrike. Han har også snakket med Danmarks utenriksminister Anders Samuelsen. Samuelsen uttrykker at Guaidó har landets fulle støtte.

– Nå er det siste sjanse for Maduro-regimet å velge den demokratiske veien, skriver han på Twitter, etter en telefonsamtale med Guaidó.

Opposisjonslederen skriver på Twitter at han takker for støtten han og opposisjonen i landet får.

Advarer om borgerkrig

Timer før fristen til EU-landene gikk ut søndag kveld, advarte Maduro i La Sexta-intervjuet om borgerkrig hvis ikke Vesten stanser sin innblanding.

– Alt handler om graden av galskap og aggressivitet blant de nordlige imperialistene og deres vestlige allierte, sa Maduro, med henvisning til USA.

– Vi ønsker ganske enkelt å bo i landet vårt og ber om at ingen blander seg inn i våre indre anliggender. Og vi forbereder oss på å forsvare landet vårt, sa han og la til at fabrikkarbeidere og studenter forbereder seg på kamp.

Venezuela er i tillegg til å være i politisk krise, også i en økonomisk krise. Ifølge Guaidó risikerer 300.000 personer å dø dersom landet ikke mottar humanitær hjelp. USA har sendt nødhjelp, som mat og medisiner, til Venezuela. Guaidó håper at også EU vil bidra.