HOPPLEGENDE: Her er den finske skilegenden sammen med kona Mervi i Italia i 2006.
HOPPLEGENDE: Her er den finske skilegenden sammen med kona Mervi i Italia i 2006. Foto: Markku Ulander

Matti Nykänen er død

Den finske skihopperen Matti Nykänen (55) er død.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Han døde natt til mandag, 55 år gammel, bekrefter slektninger til Seiska.

Nykänen ble født i Jyväskylä i Finland i 1963 og ble senere en av verdens mest suksessfulle skihoppere.

Han konkurrerte i verdenscupen i ni sesonger, og tok seier i totalt 46 delkonkurranser, melder Expressen.

– Jeg har nettopp hørt dette selv, og kan dessverre ikke si noe mer, sier mor Vieno Nykänen til finske Iltalehti.

Nykänen vant i tillegg fire OL-gull og fem VM-gull og vant prisen som årets idrettsutøver i hjemlandet i 1985 og i 1988.

– Det er trist og leit, og jeg tenker først på den store idrettsutøveren han var, sier Ole Gunnar Fidjestøl til TV 2.

Fidjestøl konkurrerte i storhetstiden til Nykänen og trekker frem en episode han husker godt fra tiden da han konkurrerte med finnen.

– Det var kanskje ikke så mange som var så tett på han. Vi så hverandre når vi konkurrerte i lag, men det jeg husker aller best fra han var da jeg tok VM-gull i 88. Da var han hjertelig glad for at jeg vant gullet, selv om det var i en sesong der han vant alt. Han hadde respekt for motstanderne sine og unnet andre å få det til, sier 58-åringen til TV 2 og legger til:

– Han var den beste. Så når han var innstilt på å vinne, så var det vanskelig å gjøre noe med det. Han hadde en nådegave med å hoppe på ski.

Scheie: – Han var den aller største

NRKs Arne Scheie, som kommenterte alle verdenscuprennene Matti Nykänen deltok i, er trist over nyheten om finnens bortgang.

– For meg er han en av de aller største hopperne gjennom alle tider. Kanskje den største når man ser på CVen hans. Han har jo vunnet alt en hopper kan vinne, sier Arne Scheie og fortsetter:

– Jeg vil nesten si at han var tidenes største. Det er i alle fall ingen som har vunnet mer enn ham. I 1988 i OL i Calgary var han helt fantastisk. Han vant tre gull og alt han kunne vinne den sesongen. Etter den sesongen ble lyset på en eller annen måte slukket, og det ble en helt annen Nykänen som fikk omtale utover 90-tallet og utover 2000-tallet.

– Det var veldig trist. For han var en av de aller største. Og yngre mennesker er nå veldig opptatt av det som skjedde etterpå, og ikke det som skjedde i de gylne 80-årene. For hele 80-tallet, fra han ble verdensmester i Oslo i 1982 og utover, var helt enestående, sier 75-åringen.

– Jeg har mange gode minner. Jeg var så heldig at jeg fikk kommentere alle verdenscuprenn han deltok i. Seieren i VM i Oslo i 1982 var stor, men det aller største var kanskje måten han utklasset verdenseliten på under OL i 1988 i Calgary.

– Det var vanskelig å komme innpå ham. Han snakket bare finsk, og noen vil oppfatte ham som en einstøing. Det eneste som talte for ham var å vinne hopprenn. Hele livet, fra han ble født og oppover, handlet bare om hopping. Derfor var det også så vanskelig for ham å takle det nye livet da han ga seg, forteller Arne Scheie.

Bråthen: – Han oppnådde alt man kunne oppnå

Den norske hoppsjefen Clas Brede Bråthen ble overrasket da han hørte om finnens bortgang.

– Jeg ble sjokkert da jeg hørte det. Det får meg først og fremst til å tenke på alt han har betydd for hoppsporten. På mange måter var han banebrytende i mye av det han gjorde. Han oppnådde alt man kunne oppnå i forholdsvis ung alder, sier den norske hoppsjefen Clas Brede Bråthen til NTB og fortsetter:

– Han hadde en fantastisk evne til å fascinere og imponere en hel hoppverden. Skihoppingen hans var noe man ikke hadde sett makan til tidligere, og han satte en ny standard. Det er veldig tidlig å gå bort i en alder av 55 år. Det var ikke noe jeg hadde ventet. Du blir litt sjokkert og satt ut.​

Bråthen var selv aktiv hopper da Nykänen fortsatt leverte i bakken.

– Han er en av vår idretts desidert største profiler. Matti på sitt beste var et idol for mange i min aldersgruppe. Han kan beskrives med alle ordene man kan bruke om store forbilder.

I tillegg til stor fremgang var livet hans også preget av skandaler, skriver Expressen. Matti Nykänen ble flere ganger dømt for mishandling og i 2004 ble han dømt til over to års fengsel for å ha knivstukket en nabo.