UNDER PRESS: Internt i Venstre snakkes det om hvem som blir Trine Skei Grandes arvtaker.
UNDER PRESS: Internt i Venstre snakkes det om hvem som blir Trine Skei Grandes arvtaker. Foto: Junge, Heiko

KILDER TIL TV 2:

Klart for maktkamp i 2020: Nå skal Abid Raja på norgesturné

Trine Skei Grande sliter i motvind, men sitter trygt i sjefsstolen inntil videre. TV 2s kilder tror det blir kamp om ledervervet i 2020, hvis ikke Skei Grande selv går av.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har stormet rundt Venstre-lederen den siste uken etter flere medieoppslag om partifeller som ønsker henne byttet ut.

Debatten kommer på toppen av en serie dårlige meningsmålinger og internt bråk.

Likevel sitter Trine Skei Grande helt trygt i sjefsstolen inntil videre.

Det er ikke valg på Venstres landsmøte i 2019. Venstres ledere velges for to år om gangen og ingen anser det som strategisk klokt med en lederstrid måneder før et valg.

Dessuten peker kilder på at det ikke er noen mulige arvtakere, som på nåværende tidspunkt har nok støtte i partiet til å danke ut Skei Grande.

Men TV 2s Venstre-kilder er klare på at det i 2020 trengs fornyelse i partiledelsen.

Da har Trine Skei Grande vært leder i ti år, og nestlederne Terje Breivik og Ola Elvestuen har vært nestledere i åtte og tolv år.

Fredag skrev VG at flere sentrale kilder i partiet mener Skei Grande bør trekke seg i 2020.

– Trine har hatt et omdømmetap. Det er vanskelig å se for seg at man med et slikt omdømmetap kan gjenreise partiet. Jeg frykter at veldig mange lokalt ikke føler stolthet i henne som leder akkurat nå, sier en kilde til TV 2.

Abid Raja: – Givende å ha lederansvar

Finanspolitisk talsperson Abid Raja og statssekretær i klima- og miljødepartementet Sveinung Rotevatn er navn som nevnes i en ny lederkabal.

Raja sier til TV 2 at han setter pris på å bli pekt på.

– Det er veldig hyggelig å bli fremsnakket slik, det er det. Det er veldig motiverende å høre at folk liker innsatsen jeg legger ned. Jeg følger meg satt pris på og verdsatt. Den innsatsen man legger ned blir lagt merke til, og det forplikter meg til mer innsats for Venstre, sier Raja.

LEDERKANDIDAT: Abid Raja trekkes frem som en fremtidig leder i Venstre.
LEDERKANDIDAT: Abid Raja trekkes frem som en fremtidig leder i Venstre. Foto: Pedersen, Terje

Varsler norgesturné

Han avviser at det er aktuelt med endringer i partiledelsen før lokalvalget og varsler at han nå vil bruke tiden på å reise ut i Distrikts-Norge.

– Trine er partileder og vi har et lokalvalg til høsten. Jeg har ett fokus og det er å gjennomføre en distriktspolitisk turne ut på landet og til noen byer. Det er for å lytte på det vår populære ordfører Alfred Bjørlo sa på landsstyremøtet som traff meg: «Det er ikke at vi i distriktene ikke har gode liv, men det vi føler er at vi er langt unna beslutningene.» Den avstanden kan krympes hvis vi er nærmere på og lytter. Når en ordfører som har så stor oppslutning sier fra, så tror jeg vi gjør klokt i å lytte og respondere. Min respons er at jeg starter denne turneen, sier Raja.

– Hvis partiet ønsker deg som leder i 2020, sier du ja?

– Trine Skei Grande er valgt til 2020 og dersom hun ønsker å fortsette etter 2020, kommer hun nok til å gi beskjed til valgkomiteen, svarer Venstre-profilen.

– Ser du på deg selv som en fremtidig leder i Venstre?

– Jeg er opptatt av å gjøre alle oppgavene jeg blir gitt av partiet og jeg har forsøkt å gjøre en god jobb i finanskomiteen og i andre verv. Uansett hvilken oppgave partiet vil ønske at jeg skal ta, så skal gjøre den oppgaven helhjertet.

– Har du lederambisjoner?

– Jeg tar alle oppgaver, men nå er det ikke en aktuell problemstilling. Det er givende å ha et totalt lederansvar. Det hadde jeg som advokat og som nemndleder i utlendingnsnemnda. I min yrkeskarrière har jeg hatt gleden av å jobbe med gode ledere og vært leder selv. Jeg trives godt med å lede og det tror jeg alle stortingsrepresentanter gjør.

– Ser du behovet for fornyelse i Venstre-ledelsen?

– Nå har jeg svart på mange lederspørsmål, det får holde nå, sier Raja.