En skadet demonstrant i Toulouse viser fram bilder av mennesker som angivelig har blitt skadet i sammenstøt med fransk politi.
En skadet demonstrant i Toulouse viser fram bilder av mennesker som angivelig har blitt skadet i sammenstøt med fransk politi. Foto: Pascal Pavani

Mange øyeskader etter sammenstøt i Frankrike

For tolvte helg på rad har tusenvis av mennesker demonstrert i Paris og andre franske byer. Også denne helgen ble det voldelige sammenstøt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I Paris marsjerte flere tusen mennesker lørdag gjennom gatene øst i byen. Flere av dem sang protestsanger med kritikk av president Emmanuel Macron mens andre sang den franske nasjonalsangen.

I Marseille hadde flere deltakerne hadde lapp over øyet i solidaritet med demonstranter som under tidligere protester har blitt skadd i sammenstøt med politiet.

Synsskader

Flere personer har fått alvorlige synsskader etter å ha blitt truffet av gummikuler eller andre prosjektiler fra opprørspolitiet.

Flere steder har det vært mindre sammenstøt mellom politi og demonstranter. I byen Valence i Rhône-dalen ble 14 personer pågrepet, og det lokale politiet har lagt ut bilder av våpen og beskyttelsesutstyr som er beslaglagt.

Lørdagens demonstrasjoner kommer dagen etter at en fransk domstol avviste kravet om at politiet må nektes å bruke gummikuler.

Europarådets menneskerettskommissær Dunja Mijatovic sa tidligere denne uken at hun er svært bekymret over det store antallet demonstranter som har blitt skadd i sammenstøt med politiet.

Avviser kritikk

Men den franske innenriksministeren Christophe Castaner avviser kritikken og sier at tidligere demonstrasjoner har vært preget av hærverk og angrep på politiet.

– Dersom folk hadde respektert loven, hadde ingen blitt skadd, sa han fredag.

Protestbevegelsen «de gule vestene» begynte sine demonstrasjoner i protest mot økte drivstoffavgifter, som ble innført som et miljøtiltak. Etter hvert har bevegelsen også fremmet en lang rekke andre krav for å bedre lavtløntes kår og minske økonomiske ulikheter i samfunnet.

(©NTB)