MULLA TIL BESVÆR: Fremskrittspartiet anklaget Arbeiderpartiet for å være handlingslammede, men etter seks år med justisministeren kan heller ikke Frp skryte av å ha sendt mulla Krekar ut av landet.
MULLA TIL BESVÆR: Fremskrittspartiet anklaget Arbeiderpartiet for å være handlingslammede, men etter seks år med justisministeren kan heller ikke Frp skryte av å ha sendt mulla Krekar ut av landet. Foto: NTB Scanpix

lovet å «kaste krekar ut av norge»

Frp-Wara vil ikke beklage til velgerne: – Fullstendig handslingslammet

Fremskrittspartiet skulle sende mulla Krekar ut av landet, men regjeringsmakt har ikke gitt resultater så langt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fredag gjorde Brynjar Meling det klart at Najumuddin Faraj Ahmad, bedre kjent som mulla Krekar, ikke vil reise til Italia for å stille opp i rettssaken som starter mot ham mandag.

Årsaken er at Norge ikke kan gi noen garanti for at han får komme tilbake.

– Han har gjort det som står i hans makt for å reise, under sikrede former, med garantier for at han får lov til å komme tilbake igjen. De har han ennå ikke fått. Men da vil han forklare seg i Oslo tingrett på videolink, i PSTs lokaler, eller på en annen måte, sa Meling, Krekars trofaste forsvarer, til TV 2.

I over 16 år har norske myndigheter forsøkt å bli kvitt mulla Krekar. Fremskrittspartiet og Siv Jensen har tidligere kritisert Arbeiderpartiet for å være handlingslammede.

– Regjeringen har gang på gang bevist at de er fullstendig handlingslammet også i denne saken. De verken evner eller makter å gjøre noe som helst med Krekar, til tross for at han er en trussel mot rikets sikkerhet» skrev Siv Jensen på Facebook i 2009.

Siv Jensen i 2009:

Frp-lederen gikk så langt som å garantere at Frp med regjeringsmakt ville sende ut Krekar.

– Mulla Krekar virker som enda et problem som Fremskrittspartiet vil bli nødt til å rydde opp i når vi kommer i regjering, skrev Frp-leder Jensen på Facebook i 2009, og kom med følgende lovnad:

– Fremskrittspartiet er den eneste garantisten for å kaste terroristen Krekar ut av Norge. I tillegg skal han plasseres i forvaring inntil han sendes ut.

I 2015 sa Jensen at hun var villig til å bryte menneskerettighetene:

I dag vil ikke Siv Jensen kommentere mulla Krekar-saken, men viser til justisminister Tor Mikkel Wara.

Wara vil ikke beklage

– Hvorfor har dere ikke klart å sende mulla Krekar ut av landet?

– Det er fordi vilkårene for å kunne sende mulla Krekar til et annet land ikke har vært til stede. Nå starter rettssaken i Italia etter planen mandag. Ved et eventuelt krav om utlevering av Krekar fra italienske myndigheter, skal vi behandle dette på vanlig måte. Dersom domstolen finner at vilkårene for utlevering er til stede, vil det skje så raskt som mulig, skriver Tor Mikkel Wara i en e-post til TV 2.

– Er det noe dere kunne gjort annerledes?

– Det er ikke grunnlag for å spekulere i det. Rettssaken i Italia starter etter planen mandag.

– Vil du beklage til Frp-velgerne som trodde dere skulle få sendt ut mulla Krekar?

– Mulla Krekar er av Høyesterett slått fast å være en trussel mot rikets sikkerhet, og er vedtatt utvist fra Norge. Det vedtaket skal ingen være i tvil om at vi prøver å realisere.

– Siv Jensen anklaget Stoltenberg-regjeringen for handlingslammelse? Viser dere nå også handlingslammelse?

– Vi har ikke gitt opp med å finne en løsning for å gjennomføre utvisningsvedtaket av Mulla Krekar, skriver Wara.

Justisministeren ønsker ikke å besvare oppfølgingsspørsmål.

Arbeiderpartiet: – Fullstendig handlingslammet

IKKE IMPONERT: Masud Gharahkhani mener Frp har sviktet.
IKKE IMPONERT: Masud Gharahkhani mener Frp har sviktet. Foto: Åserud, Lise

Arbeiderpartiets innvandringspolitiske talsperson Masud Gharahkhani er alt annet enn imponert over Fremskrittspartiet og svarene fra Tor Mikkel Wara.

– Siv Jensen og Fremskrittspartiet skulle være garantisten for «Krekar ut av landet». Ut av landet ble først et forsøk til Kyrksæterøra. Nå klarer ikke Frps egen justisminister å sende Krekar til demokratiske Italia for rettssak, sier Gharahkhani.

– La meg bruke Siv Jensens egne ord: «Regjeringen har gang på gang bevist at de er fullstendig handlingslammet også i denne saken», legger han til.