BRUDD: Både USA og Russland trekker seg fra nedrustningsavtalen INF.
BRUDD: Både USA og Russland trekker seg fra nedrustningsavtalen INF. Foto: Juan Mabromata

Russland trekker seg fra atomavtalen

Russland trekker seg fra nedrustningsavtalen INF. Det skjer dagen etter at USA annonserte det samme. – Vi risikerer ny atomopprustning, sier Nupi-forsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Russland vil suspendere deltakelsen i avtalen, sier president Vladimir Putin ifølge det russiske nyhetsbyrået Ria.

Putin varsler at Russland nå vil begynne å utvikle nye typer militære raketter. Samtidig lover han at de ikke vil bli utplassert i den europeiske delen av Russland – så sant ikke USA utplasserer nye raketter.

Fredag ble det kjent at USA trekker seg fra avtalen.

Utenriksministere Mike Pompeo begrunnet valget med at USA mener avtalen er ensidig på avtale-motparten Russland.

– Russland har i årevis brutt betingelsene i avtalen uten tegn til anger, sa Pompeo til det amerikanske utenriksdepartementet fredag.

Viktig for Europa

Avtalen har vært en viktig garanti for europeisk sikkerhet siden slutten på den Kalde krigen.​

INF-avtalen ble inngått i 1987 mellom USA og Sovjetunionen, og forbyr bakkebaserte krysserraketter med en rekkevidde på mellom 500 og 5000 kilometer. Avtalen er sett på som en bærebjelke i våpenkontrollen mellom stormaktene siden den kalde krigen. USA mener Russland har gjort seg skyldig i brudd på avtalen, noe Russland benekter.

– Det her er en situasjon vi ser veldig alvorlig på, sier forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) til TV 2.

Regjeringen mener det er Russland som har skylden for at situasjonen nå tilspisser seg. Nato-landene og Norge mener støtter USAs syn på at Russland har brutt avtalen.

Senest i september slo Nato fast at Russland har brutt INF-avtalen ved å utplassere en ny type missiler som forsvarsalliansen kaller SSC-8 «Screwdriver».

De åtte meter lange krysserrakettene kan ifølge NATO bære atomstridshoder.

– INF-avtalen har vært en viktig avtale for avspenning i nærområdene våre. Det er en avtale som tok bort en del spenninger i våpenkappløpet på 80-tallet, sier Bakke-Jensen, som nå håper Russland vil komme til forhandlingsbordet.

– Vi må forsøke å få Russland inn på et spor der de forstår det kompliserte i avtaleverket, sier han.

– Står fritt til å gjøre hva de vil

– Dette betyr at Russland og USA nå anser seg fritatt fra forpliktelsene. Det er høyst sannsynlig at avtalen nå forsvinner og da står begge partier fritt til å gjøre hva de vil, sier seniorforsker Sverre Lodgaard ved Norsk utenrikspolitisk institutt.

Han mener vi nå risikerer en ny atomopprustning og at risikoen for atomkrig øker.

RISIKERER OPPRUSTNING: Sverre Lodgaard sier han er usikker på om USA vil starte utplassering av missiler umiddelbart.
RISIKERER OPPRUSTNING: Sverre Lodgaard sier han er usikker på om USA vil starte utplassering av missiler umiddelbart. Foto: Christopher Olssn

– Opprustning ligger i kortene, men skal ikke dramatisere det i forkant. Det er er en mer spent situasjon. Nå står partene fritt til å stasjonere flere mellomdistanseraketter, sier Lodgaard til TV 2.

Han understreker at det ikke er sikkert at alle land er villige til å ta imot missiler.

– Det er ikke sikkert det blir utplassert nye, amerikanske landbaserte missiler. De landene som mottak på 80-tallet vil ikke ha nye, sier Lodgaard, og viser til blant annet Tyskland, Nederland, Belgia og Italia.

– Da må man søke lenger øst. Jo lenger øst, jo mer provoserende, legger han til.