Den sudanskfødte spissen scoret med et akrobatisk sykkelspark etter bare 12 minutter og ble dermed den første som har scoret ni ganger i en utgave av asialekene.

Mindre enn tre timer før avspark i Abu Dhabi avviste Asias fotballforbund en protest fra vertslandet Forente arabiske emirater, som hevdet at Ali ikke var spilleberettiget for Qatar på grunn av manglende botid i landet. Ali scoret sitt åttende mål og tangerte den gamle rekorden da Qatar vant 4-0 i semifinalen.

Qatar, som skal arrangere VM-sluttspillet i 2022, har for første gang et slagkraftig landslag i fotball. Det vant alle sine sju kamper i turneringen med sammenlagt 19-1.

Skuffet

Likevel var Japan favoritt i finalen. Landet har fire titler i asiamesterskapet, flere enn noe annet, og jaget den femte tittelen. Japan hadde aldri før tapt en finale i turneringen.

Alis spektakulære åpningsmål sjokkerte japanerne. Med målet la han Ali Daei bak seg. Den iranske legenden scoret åtte mål i 1996.

Ali holdt på å score igjen ett minutt senere, men skuddet ble blokkert.

Ledelsen ble i stedet doblet i det 27. minutt da Abdelaziz Hatim skrudde ballen i nettet etter forarbeide av Akram Afif, hans 10. assist i turneringen.

VAR-straffe

Japan skuffet sine supportere blant de 36.000 på tribunene, men skapte ny spenning med Takumi Minaminos scoring i det 69. minutt. Det var Qatars første baklengsmål i turneringen, og ble det eneste.

Like etterpå fikk Qatar straffespark etter VAR-gjennomgang, og Afif fastsatte resultatet.

Qatar vant sluttspillet selv om laget måtte greie seg uten egne supportere og hadde publikum mot seg i kamp etter kamp. Folk fra Qatar får ikke reise inn i Emiratene eller andre land i regionen som er i diplomatisk konflikt med landet.

Qatar er bare nummer 93 på FIFA-rankingen, 43 plasser under Japan.

(©NTB)