UTFOR: I flere politidistrikt renner det inn meldinger om kjøretøy som er rammet av snøkaoset.
UTFOR: I flere politidistrikt renner det inn meldinger om kjøretøy som er rammet av snøkaoset. Foto: Tor Aage Hansen/Nyhetstips.no

Veikaos på Østlandet – politiet ringes ned

Svært mange kjøretøy har kjørt av veien på Østlandet fredag kveld. Politiet advarer mot glatte veier.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sør-Øst politidistrikt opplyser fredag kveld at de har loggført 75 større eller mindre trafikkhendelser siden klokken 14.30.

I henholdvis Oslo, Øst og Sør-Øst politdistrikt har de fredag kveld hatt hendene fulle med å håndtere trafikkoppdrag.

Politiet i Sør-Øst skriver på Twitter at de har så mange oppdrag at de ikke klarer å melde om alle.

– Det har vært veldig mange hendelser i dag. De største problemene gjelder vogntogene som ikke er skodd for føret, eller ikke takler veien, sier operasjonsleder André Kråkenes i Sør-Øst politidistrikt til TV 2.

TRAVEL DAG: Brannmannskaper og politi har fått meldinger om ulykker hele kvelden. Her på E6 utenfor Moss. Foto: Tor Aage Hansen.
TRAVEL DAG: Brannmannskaper og politi har fått meldinger om ulykker hele kvelden. Her på E6 utenfor Moss. Foto: Tor Aage Hansen.

– Mest vogntog

Kråkenes kan fortelle at de fleste henvendelsene for privatbil gjelder kjøretøystans, hvor biler står fast eller har kjørt i brøytekanten. For vogntog er det mange som står fast i bakker.

– Vi prøver å kjøre på de vi må på grunn av trafikkavvikling. Vi har ikke mulighet til å kjøre ut til alle hendelsene, sier operasjonslederen.

Han kan fortelle at de fleste senker farten når føret er slik som nå, men at største problemene gjelder vogntog. Det er like mange norske som utenlandske vogntog som sliter.

– Det er ikke rart vogntogene sliter. Statens vegvesen har påpekt at de ikke er bygd for vinterføret her, sier Kråkenes.

Flere titalls meldinger

Også i Øst politidistrikt sliter politiet med å dra ut til alle hendelsene knyttet til føret.

– Vi får inn meldinger om trafikkuhell i hele distriktet. Vi har tatt i mot flere titalls meldinger bare i dag, forteller operasjonsleder Kari Monsen.

Hun forteller at de ikke hatt noen ulykker med alvorlig personskade, men flere med materielle skader eller mindre personskader.

– Vi ber folk om å kjøre etter forholdene, ta det pent og holde avstanden til andre bilder.

I Oslo politidistrikt kom det inn en del meldinger dagtid fredag, men det har roet seg nå. På kvelden har de flere problemer i Skulleruddumpa.

– Vi fikk først melding om to vogntog som stod fast i bakken. Så kom det melding om enda en, og mens vi stod der var det to vogntog til som satte seg fast, forteller operasjonsleder Line Skott.

– Farlige forbikjøringer

Brøytebilsjåfør Tom Kristiansen har hatt hendene fulle de siste dagene. Han brøyter snø på E6 mellom Vålerengatunnelen i Oslo til Djupdalstoppen i Akershus, og forteller at flere bilister setter seg i fare.

– Bilistene forsøker å kjøre forbi mellom oss brøytebiler som kjører i brøytetog, og det fryktelig skummelt, sier Kristiansen til TV 2.

Han kjører bakerst i toget, og har fire brøytebiler foran seg. Flere ganger har han opplevd at bilistene kjører foran brøytebilen hans og forsøker å komme forbi foran plogen.

– Der ligger det en svær snøfonn. Det har gått bra fordi vi sjåførene er såpass våkne på det, men det er ikke bra. Vi kommer med 30 tonn og de passerer oss i full fart med få centimeters margin, sier Kristiansen.