LEGGER OPP: Lindsey Vonn tar farvel med alpintsirkuset under VM i Åre.
LEGGER OPP: Lindsey Vonn tar farvel med alpintsirkuset under VM i Åre. Foto: Javier Soriano

Legenden legger opp: – Kroppen og hodet er ikke enige

Lindsey Vonn gjør som Aksel Lund Svindal og avslutter karrieren med VM i Åre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– De to siste ukene har vært noen av de mest emosjonelt utfordrende i mitt liv. Jeg sliter med realiteten som kroppen min forteller meg, versus hva hodet og hjertet tror jeg er kapabel til. Dessverre er realiteten at kroppen og hodet mitt ikke er enige. Etter mange søvnløse netter, har jeg endelig akseptert at jeg ikke kan fortsette å kjøre på ski.

Det skriver alpintlegenden Lindsey Vonn i et følelesesladd innlegg på Facebook. Nå har alpintdronningen bestemt seg for å sette et snarlig punktum for en eventyrlig karrière.

– Jeg vil konkurrere i utfor og Super-G neste uke under VM i Åre, Sverige, og det vil være de siste løpene i min karrière, skriver hun.

Skademareritt

Det betyr at hun ikke kommer til å slå Ingemar Stenmarks rekord på 86 verdenscupseirer, hvilket har vært et mål for henne. Vonn sto med 82 etter forrige sesong, men mistet de første månedene av denne sesongen med en kneskade, og har fortsatt så vondt i knærne at hun måtte avbryte sitt comeback i januar.

– De siste årene har jeg hatt flere skader og operasjoner enn jeg har lyst til å innrømme. Jeg har alltid dyttet grensene i skisporten, og det har gitt meg forbløffende suksess, men også dramatiske fall. Jeg har aldri ønsket at historien om min karrière skal handle om skader.

34-åringen har ikke hatt samme suksess i mesterskap som i verdenscupen, men hun ble OL-mester i utfor i 2010 og har to VM-gull (utfor og super-G i 2009). Hun håper å sette et ordentlig punktum i Åre, slik Svindal sist helg sa at han vil.

Den norske alpinkongen har i likhet med Vonn gjort comeback etter alvorlige skader, men plages så mye av knærne at han har gått ut av verdenscupen og sikter seg inn mot et siste hurra i Åre.

– Vil alltid være stolt

Hun vant verdenscupen sammenlagt i 2008, 2009, 2010 og 2012. Hun har også 16 sammenlagtseirer i ulike disiplincuper, åtte av dem i utfor.

Etter skaden hun pådro seg rett før sesongstart, sa hun at hun ville fortsette til neste sesong slik at hun kunne sette karrierepunktum i favorittbakken i Lake Louise. I stedet blir det i Åre ni måneder tidligere.

– For å være ærlig, så er det ikke å legge opp som gjør meg oppskaket. Å legge opp uten å nå målet mitt vil være med meg for alltid. Men jeg kan se tilbake på 82 verdenscupseire, 20 verdenscuptitler, tre olympiske medaljer og sju VM-medaljer, og si at jeg har klart noen ingen andre kvinner har klart noen gang. Det er noe jeg for alltid vil være stolt av. Så la min historie være en historie om comebacks, seire og skader, men ikke fortell en historie om å mislykkes eller mål som ikke ble nådd, skriver Vonn.