MEDALJEJAKT: I fjor endte Vålerenga på sjetteplass. De går for medalje i år, økonomisk trøbbel til tross.
MEDALJEJAKT: I fjor endte Vålerenga på sjetteplass. De går for medalje i år, økonomisk trøbbel til tross. Foto: Borgen, Ørn

Vålerenga i økonomisk trøbbel – gjør endringer i administrasjonen

Etter det TV 2 erfarer var 2018 et nedslående økonomisk år for Vålerenga. I år får det konsekvenser for klubben.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Etter det TV 2 forstår jobber Vålerenga med å redusere kostnader både på sport og på administrasjon.

Daglig leder Erik Espeseth er imidlertid svært ordknapp om situasjonen.

– Regnskapet for 2018 vil ikke være klart før ultimo februar, og det vil vedtas på årsmøte medio mars. Før den tid verken ønsker vi eller kan vi gå ut med noen tall, sier Espeseth.

Jobber hardt i kulissene

TV 2 er kjent med at klubben har jobbet hardt med å redusere kostnadene i klubben den siste tiden, både på og utenfor banen.

– Personal og organisasjon er en del av budsjettet, og da er det naturlig at de samme tilbakemeldingene også omfatter disse områdene. Når vi er ferdig med de ulike beslutningsprosessene, uttaler jeg meg gjerne også til dere, svarer Espeseth.

Styreleder Thomas Baardseng er forelagt de samme opplysningene, men henviser til Espeseth.

Ifølge Dagbladet styrer Vålerenga mot et underskudd på 30 millioner kroner i 2018.

Klubblegende går ned i stilling

At situasjonen i Vålerenga er prekær, bekreftes langt på vei av at tidligere Vålerenga-helt Freddy dos Santos er blant dem som må ned i stilling i håp om å redusere klubbens kostnader.

Han beskriver det hele som en ryddig prosess.

– Jeg og Erik Espeseth er enige om at jeg nedskalerer min prosentvise stilling i Vålerenga, bekrefter dos Santos overfor TV 2.

Erik Espeseth sier derimot at dette handler om et ønske fra dos Santos selv.

– Vi har i en tid hatt en dialog med Freddy som har hatt ønsker om å ha frihet til å kunne jobbe også med andre prosjekter, men han vil fremdeles være en sentral del av vår satsing knyttet til ukentlig podkast, Enga Live i forkant av kamper og ikke minst Engaland, skriver Espeseth i en SMS til TV2.

– Så nedskaleringen av hans stilling har ingenting med klubbens økonomi å gjøre?

– Vedrørende økonomi, så viser jeg til tidligere uttalelser om våre formelle beslutningsprosesser, svarer VIF-sjefen.

Har frigjort midler på sport

Slik TV 2 forstår det skal også økonomi være en del av årsaken til at Felipe Carvalho, Samúel Kári Fridjónsson og Amin Nouri er blitt leid ut fra Vålerenga i løpet av vinteren.

Vålerenga har riktignok hentet inn flere sentrale spillere, slik at kostnadene på spillersiden fortsatt er der, men gjennom vinteren har Ronny Deila hele tiden vært klar på at spillerne som har forlatt klubben har bidratt til å frigjøre midler.

Dessuten har Vålerenga redusert støtteapparetet med tre personer fra forrige sesong, ifølge klubbens egne nettsider.

Selv om Vålerengas økonomi ikke er blitt slik klubben så for seg da de flyttet til ny stadion i fjor, hevder Ronny Deila at han ikke på noen måte føler seg lurt til Oslo-klubben på falske premisser.

– Sportslig påvirker det ikke noe særlig. Det viktigste er kontinuitet. I tillegg må vi skape våre egne penger ved å selge og kjøpe riktig. Det er jo litt av det morsomme med fotball, sier Ronny Deila.

– Har ting i klubben blitt som du ble forespeilet?

– Ja, det har det. Det er ingenting som har skuffa meg. Vi har hatt en tre-femårsperiode på at vi skulle opp å kjempe om medalje hvert eneste år. Og nå er vi inne i det tredje året. Forhåpentligvis er vi der nå, sier Deila.