Krogh tok NM-gull med kruttsterk sprint

Finn Hågen Krogh vant NM-sprinten knepent foran Sindre Bjørnestad Skar.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se video med tillatelse fra NRK i vinduet øverst.

Krogh viste strålende form bare uker før VM. Han vant prologen, vant kvartfinaleheatet og tok seg enkelt videre fra semifinalen.

I finalen satte altaværingen et voldsomt tempo fra start. Bare Bjørnestad Skar klarte å henge med til oppløpet.

Krogh klarte å holde unna. Arrangørene trengte målfoto for å kåre en vinner, men reprisene viste at Krogh vant med god margin. Det er 28-åringens andre NM-gull i sprint.

– Jeg har kjent meg bra de siste par ukene. Jeg har fått overskudd etter Tour de Ski etter å ha vært hjemme og trent, sier seiersherren til TV 2.

Tror Krogh er VM-klar

Resultater

1. Finn Hågen Krogh
2. Sindre Bjørnestad Skar
3. Håvard Solås Taugbøl
4. Even Northug
5. Andrew Young
​6. Kasper Stadaas

Ifølge TV 2s kilder er Johannes Høsflot Klæbo, Emil Iversen og Sindre Bjørnestad Skar allerede på VM-laget. Kun sistnevnte gikk NM-sprinten i Meråker.

Den var altså uhyre viktig for de øvrige norske sprinterne. TV 2s langrennsekspert, Petter Soleng Skinstad, tror NM-vinneren gikk langt i å sikre seg den siste billetten i dag.

– Det er veldig sterkt av Krogh. Jeg tror han på lang vei sikrer seg VM-plassen i dag, tatt i betraktning at Skar, som anses for å være sikker, blir nummer to, påpeker Soleng Skinstad.

– Finn har også den styrken i en VM-tropp at han kan brukes på absolutt alle distanser, tilføyer han.

Det er en oppfatning som deles av landslagets sportssjef, Vidar Løfshus.

– Finn Hågen er en allsidig mann, og kan brukes både på sprint og i lengre løp. Som Emil, Johannes og Sindre Skar er han en skarp avslutter. Vi trenger sånne folk, slår Løfshus fast overfor TV 2 – uten at han vil gi noe bort om hvem som får gå sprinten i Seefeld.

Krystallklar sølvvinner: – Jeg går i VM

Bjørnestad Skar tror på sin side at landslagsledelsen har en klar mening om hvem som skal gå.

– Nå tror jeg ikke det er noen tvil, det VM-laget begynner å bli ganske satt. Jeg er hvert fall en som skal gå, sier sølvvinneren til TV 2.

– Og de tre andre er?

– Johannes skal selvfølgelig gå. Per dags dato, han som vant i går (Emil Iversen, journ. anm), Finn og meg. Men vi får se om noen andre kliner til Lahti neste helg, svarer Kjelsås-løperen.

Brandsdal falt

Den som før NM-sprinten ble antatt å være nærmest, var Eirik Brandsdal. Kjelsås-løperen gikk imidlertid på trynet i semifinalen, og hadde ikke sjans til å hente seg inn i igjen.

Bittert, medgir Brandsdal.

– Det er veldig usikkert det uttaket uansett, men det er dumt at jeg ikke benytter sjansen uansett, sier han til NRK når han blir spurt om VM-sjansene.

VM-aktuelle Sondre Turvoll Fossli røk på hodet ut i Brandsdals heat, mens Pål Golberg endte sist i den andre semifinalen.

– Noen må vinne i Lahti

Siste mulighet for de norske løperne til å overbevise landslagsledelsen er verdenscup-sprinten i Lahti neste helg, også den i fristil.

– Jeg er veldig spent på hvem av Valnes, Golberg, Brandsdal og Fossli som ender opp med å få gå i Lahti. Egentlig den eneste måten å gå seg inn på VM-laget, er om for eksempel Brandsdal skulle finne på å vinne i Lahti, mener Soleng Skinstad, og minner om hvordan Ola Vigen Hattestad snek seg foran Krogh på sprintlaget før OL i Sotsji.