RØDT ENDRER TROLIG OMTALEN: Jonas Gahr Støre har tidligere sagt han føler et tettere politisk slektskap med Erna Solberg enn Bjørnar Moxnes.
RØDT ENDRER TROLIG OMTALEN: Jonas Gahr Støre har tidligere sagt han føler et tettere politisk slektskap med Erna Solberg enn Bjørnar Moxnes. Foto: Berg-rusten, Ole

RØDT MED NYTT PROGRAM:

Mener ikke lenger at Støre og LO-toppene er pamper

I forslaget til nytt prinsipprogram har Rødt redusert kritikken av SV, Arbeiderpartiet og det de tidligere mente var «pampeveldet i fagbevegelsen».

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg har tenkt å la partiet få diskutere dette i ro og mak, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til TV 2.

I Rødts prinsipprogram fra 2014 omtales det de mener er «pampeveldet i fagbevegelsen».

«Deler av pampeveldet i fagbevegelsen og andre masseorganisasjoner hører til borgerskapet» står det i prinsipprogrammet som nå skal endres.

Flere LO-topper har brukt formuleringen som et argument for hvorfor ikke Rødt bør få økonomisk støtte.

I det nye programmet er «pampeveldet» borte fra teksten og kritikken mot toppene i arbeiderbevegelsen er kraftig redusert.

Håper på mindre krangling

Partisekretær i Arbeiderpartiet, Kjersti Stenseng, gleder seg over endringene i partiprogrammet .

– Måten Rødt har omtalt fagbevegelsens fremste tillitsvalgte i sitt prinsipprogram til nå, vitner om lite respekt for fagbevegelsens medlemmer og demokrati. Fagbevegelsens ledere er demokratisk valgt av sine medlemmer for å kjempe for hardt arbeidende kvinner og menns interesser over hele landet. De gjør en god og viktig jobb, som fortjener støtte fra oss som er politikere i partier på venstresiden, sier Stenseng til TV 2.

Hun håper Rødt følger opp endringene i partiprogrammet med handling.

MINDRE KRANGLING: Partisekretær i Arbeiderpartiet, Kjersti Stenseng, håper Rødt følger opp endringene med handling.
MINDRE KRANGLING: Partisekretær i Arbeiderpartiet, Kjersti Stenseng, håper Rødt følger opp endringene med handling. Foto: Borgen, Ørn E.

– Det hjelper lite å endre ord, om de fortsatt står for det samme.

Hun har venstresiden i norsk politikk kan bruke kreftene på andre ting fremover.

– Jeg ønsker at vi som tilhører partier på venstresida skal bruke mindre tid og krefter på å krangle med hverandre. Det er nok av felles kamper å kjempe mot en ny høyreregjering, som legger opp til flere usosiale skattekutt, mer privatisering av velferden og angrep på kvinners rettigheter til selvbestemt abort. Det trengs en ny politikk for å utjevne forskjeller og kjempe for sterkere fellesskapsløsninger, sier Stenseng.

Bytte ut «borgerskapet»

«Borgerskapet» brukes i dagens prinsipprogram som en betegnelse på det Rødt mener er en «økonomisk og politisk elite» som «kontrollerer statsapparatet og eier og styrer bedrifter og selskaper».

«Dette relativt lite antallet mennesker – borgerskapet – har makt og rikdom som hever dem skyhøyt over vanlige folk. På motsatt side står arbeiderklassen», hevdes det i partiprogrammet.

I det nye forslaget til prinsipprogram ønsker flertallet i prinsipprogramkomiteen å fjerne ordet «borgerskapet».

Det skal erstattes med «kapitalistklassen». Fire medlemmer har tatt dissens og ønsker å fortsatt bruke «borgerskapet».

Selv om Rødt samarbeidet nært med SV og Arbeiderpartiet i flere saker i Stortinget, langer Rødt ut mot de to partiene i sitt nåværende prinsipprogram:

«Lederne i Arbeiderpartiet og SV arbeider i kraft av sin posisjon for å få kapitalismen til å bestå. De gir krisepakker til kapitalistene som har spekulert seg inn i et uføre, investerer Norges olje og gull på børsen, privatiserer og angriper fagforeningenes posisjon. De bruker partiene som redskap for å holde arbeiderklassen i ro.»

«Tiltroen til sosialdemokratiske partier er et viktig hinder for at arbeiderklassen skal søke politisk makt over samfunnsutviklingen.»

De to utdragene er fjernet fra forslaget til nytt program.

– Arbeiderpartiet er et bredt folkeparti som består av vanlige folk over hele landet. Vi har mange med bakgrunn fra fagbevegelsen som tillitsvalgt i partiet og på våre lister foran neste års kommunevalget. Kritikken som har kommet fra Rødt faller på sin egen urimelighet. Jeg tror ikke jeg som har vokst opp i ei lita bygd i Gudbrandsdalen og er ukependler til Vinstra, har noe mindre kontakt med vanlige folk enn Bjørnar Moxnes fra Nordstrand i Oslo, sier partisekretær Stenseng.

Selv om mye av kritikken mot SV, Ap og LO-toppene er redusert, kritiseres de «profesjonelle lederne» i arbeiderbevegelsen.

«Norske fagforbund er demokratiske organisasjoner der ledelsen velges nedenfra. Arbeiderbevegelsen har likevel fått et sjikt av profesjonelle ledere som synes å lytte mer til parti, stat eller til og med EU, enn med den organiserte arbeiderklassen».

SE VIDEO: I valgkampen refset Moxnes Støre for være arrogant: