STORM: Oppførsten til Iljo Keisse har skapt sterke reaksjoner, og både faren hans og laget har gjort en dårlig jobb med brannslukkingen. Foto: Med tillatelse fra Telesol Diario
STORM: Oppførsten til Iljo Keisse har skapt sterke reaksjoner, og både faren hans og laget har gjort en dårlig jobb med brannslukkingen. Foto: Med tillatelse fra Telesol Diario

Nå kommer omsider beklagelsen fra verdens beste sykkel-lag

Iljo Keisses seksuelle posering bak en kvinnelig servitør har skapt storm i sykkelmiljøet. – Man kan lure på hva slags kultur de egentlig har, sier norsk sykkelsponsor til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kaoset har vært komplett i Deceunick-Quick Step - og det bare noen uker inn i den nye sesongen.

Iljo Keisse (36) har selv vært ute og beklaget hendelsen der han poserte upassende bak en kvinnelig servitør. Men det er vel så mye det som er blitt sagt, og ikke sagt, i etterkant som har vekket sterke reaksjoner.

Full beklagelse fra laget

Lagsjef Patrick Lefevere (64) har hevdet at kvinnen kun var ute etter penger, mens Keisses far mener at kvinnen stilte seg i en utfordrende positur.

Flere har kritisert Deceunick-Quick Step for dårlig håndtering av saken, men etter dager med sterkt press fra både sykkelfans, personer i miljøet og sponsorer har omsider beklagelsen kommet i form av et brev signert Lefevere og hele laget.

– Laget ønsker å komme med en dyp beklagelse for hendelsene de siste dagene. Først og fremst til kvinnen involvert i denne beklagelige hendelsen, og i tillegg til alle kvinner, fans og sponsorer. Vi tolererer ikke denne type oppførsel. Vårt lags verdier er bygget på gjensidig respekt, og det ble ikke overholdt i denne situasjonen. Iljo anerkjenner også sine feil og tar fullt ansvar for sine handlinger, står det i pressemeldingen.

Tobarnsfaren Keisse ble kastet ut av Vuelta a San Juan og betalt en bot på 3000 pesos, som tilsvarer knapt 700 kroner. Avgjørelsen fra arrangører ble dårlig mottatt av Lefevere, som truet med å trekke laget og ble bøtelagt for å droppe den pålagte blomsterseremonien etter onsdagens etappe.

Mener beklagelsen kommer for sent

Uttalelsene og alt oppstyret ble oppfattet som uakseptabelt av Deuceninck, lagets nye sponsor. De varslet at de ønsket et møte med laget. Nå virker imidlertid første steg på veien mot forsoning å være tatt.

FÅR KRITIKK: Patrick Lefevere er leder for verdens beste sykkel-lag. Nå får han kritikk for måten saken med Iljo Keisse blir håndtert på.
FÅR KRITIKK: Patrick Lefevere er leder for verdens beste sykkel-lag. Nå får han kritikk for måten saken med Iljo Keisse blir håndtert på. Foto: Vincent Van Doornick

– Som et lag er vi klar over at en av våre hovedoppgaver er å utdanne rytterne og forsikre oss om at de viser respekt for alle. Hendelsene de siste dagene er noe vi kan, og allerede har, lært av. Og av den grunn har vi besluttet å implementere spesifikke protokoller for alle ryttere og støtteapparat i nær fremtid for å forsikre oss om at denne type ting ikke skal skje igjen.

Også lagets sykkelsponsor Specialized understreker at de ikke aksepterer den type oppførsel som ble utvist av Keisse. De har vært i tett dialog med laget siden hendelsen for å forsikre seg om at de tar fullt ansvar for handlingene.

– Vi er sikre på at laget forstod situasjonen, har lært av det og tar grep for å sikre seg at slike ting ikke skjer igjen i fremtiden, skriver Specialized i en pressemelding.

Til tross for at det nå er kommet en offisiell beklagelse fra laget er det lite som tyder på at saken er helt ute av verden. Blant de som reagerer på håndteringen er Vegar Kulset.

Han er leder i Uno-X Energi, hovedsponsor for det norske satsingslaget Uno-X Development Team.

Vegar Kulset.
Vegar Kulset. Foto: Alley, Ned

– Den beklagelsen som kom nå, var den man forventet skulle komme umiddelbart da saken sprakk. Det er en minimums-reaksjon på det tidspunktet, i tillegg burde de vært proaktive og sendt ham hjem selv. Min opplevelse er at dette kommer etter press fra sponsorene. Jeg er redd på vegne av laget for at denne saken ikke er lagt helt til side for mange. Jeg tror det er mange som reagerer spesielt kraftig på uttalelsene fra toppsjefen, som faktisk hadde tid til å tenke seg om før han sa noe, sier Kulset til TV 2.

Ukultur?

I tillegg til å være en av personene bak Uno-X-lagets satsing, er Kulset styremedlem i MOT. Han omtaler seg selv som «kanskje over gjennomsnittet opptatt av holdninger og verdier».

– En beklagelse krever at man er troverdig når man beklager. Det er kanskje det som har gjort at dette har eskalert og blir en stor, negativ sak for laget. Førsteinntrykket kunne være at de ville fremstille det som en spøk. Når det ble mye støy, beklaget i alle fall Keisse. Så presterer den suksessfulle lederen, og det er det jeg synes er mest overraskende og alvorlig, å si det han sier. Han har hatt lang tid til å tenke gjennom hva han skal si. Det er helt utrolig at en toppleder kan komme ut etter en tid og uttale seg sånn. Man kan jo lure på hva slags kultur de egentlig har i det miljøet.

Han kjenner ikke til dynamikken i WorldTour-sirkuset godt nok til å ville si noe om hvordan holdningen er blant de store lagene, men ting tyder på at en del fremdeles har en vei å gå.

Den nederlandske sykkeljournalisten José Been har tidligere jobbet i støtteapparat rundt sykkellag, og har skrevet om sine opplevelser på Twitter.

– Som pressekontakt ble jeg nektet adgang til Wanty-Gobert-bussen fra 2014 frem til Amstel Gold Race i 2015. Regelen: Ingen kvinner hadde lov til å være på bussen. De lot meg bli stående på en plass i Gent etter Omloop (Het Nieuwsblad). Så ja, belgisk sykling kan være litt gammeldags når det kommer til kvinner og sykling, skriver Been med emneknaggen Lefevere.

Gode holdninger viktigere enn seirer

Belgiske Lefevere er blant de mest fremtredende og suksessrike lederne innenfor sykkelverdenen. Forrige sesong ble det vanvittige 73 seirer for det som da het QuickStep-Floors, men som denne sesongen har endret navn til Deceuninck-QuickStep etter at ny sponsor har kommet på plass.

Sportslig har 2019 fortsatt der fjorårets slapp. Fire seirer er status når vi skriver 1. februar, men Keisse-saken har flyttet fokuset fra det som skjer på sykkelsetet.

– Jeg ble overrasket over at en profesjonell som representerer et lag, sponsorer og sporten kan gjøre noe sånt. Han er 36 år gammel og har et stort ansvar som forbilde og rollemodell. Samtidig er det viktig å huske på at vi ikke er ufeilbarlige. Vi kan gjøre feil mye lenger enn i et halvt sekunds øyeblikksbilde. Forbilder er mennesker som også gjør feil og ikke er perfekte, men når vi gjør feil må vi beklage på en skikkelig måte, sier Kulset, som mener verdier og holdninger står helt sentralt i Uno-X-lagets satsing.

– Vi har bygget vårt eget lag. Et lag med fokus på utvikling, med ryttere og støtteapparat med solide verdier og holdninger. Det er helt bevisst at vi setter verdier og holdninger foran resultatmål.

– Jeg har sagt til ledelsen i Uno-X Norwegian Development Team at den viktigste evalueringen ikke går på hvor mye vi vinner, men om vi oppnår det vi ønsker når det kommer til å bygge et utviklingslag med gode verdier og holdninger.