Fristelser fra havet

Blåskjell, reker, krabbe og aioli er stikkord for hva Wenche byr på i kjøkkenet på fredag.

Servert med aioli, kryddersmør og godt brød.

Til 4-6 personer beregner du:

  • 2-4 rensede krabbeskjell og krabbeklør eller sjøkreps, eventuelt trollkrabbeklør
  • 1-2 nett blåskjell
  • Ca. 2 kg reker

(Eller litt mer, se an dine gjester).

Aioli og hvitløk- eller urtesmør kan lages i god tid før servering. La stå på benken for å trekke smak.

Aioli (hvitløksmajones):

Alle ingrediensene bør ha samme temperatur.

  • 2-3 fedd hvitløk
  • 2 eggeplommer
  • 1/4 ts salt
  • Saft av ½ sitronsaft
  • 2 ts Dijonsennep
  • 5 dl solsikkeolje
  • Salt, pepper og god olivenolje

Ha eggeplommer, hakket hvitløk, sitronsaft og Dijonsennep i en liten foodprocessor, eller bruk en stavmikser. Kjør sammen til det begynner å skumme, og spe med solsikkeolje litt etter litt i starten. Fortsett så med å tilsette olje i en tynn stråle, mens maskinen går. Blir aiolien for tykk, så spe med 1-2 ss iskaldt vann.

Smak til med salt, pepper og 1-2 ts olivenolje.

Enkel hvitløksmajones: 2-3 fedd finhakket eller most hvitløk, 2 ts saft fra sitron og 3-4 dl «kjøpe-majones». Smak eventuelt til med 1-2 ts olivenolje og litt salt.

Hvitløksmør:

Kjør sammen 100-150 g mykt smør, 1-2 fedd hvitløk og ca 1 ts sitronsaft til en glatt og luftig masse.Tilsett eventuelt frisk finhakket dill, eventuelt litt frisk timian eller estragon helt mot slutten.

Urtesmør:

Bruk en stavmikser og kjør sammen 150-200 g mykt smør (Kviteseid-smør), persille, eventuelt 2-3 stilker gressløk, saft av ½ sitron og eventuelt 1-2 fedd hvitløk.

Blåskjell:

Blåskjell dampes i en stor gryte med lokk.

  • Ca. 2 kg blåskjell
  • 3-4 sjalottløk
  • 2 fedd hvitløk
  • 1 dl olivenolje
  • Saft av 1 sitron
  • En god neve persille

Finhakk løk og hvitløk, og surr i olje uten at løken tar farge. Tilsett blåskjell, legg på lokk og rist på kjelen en gang imellom, slik at alle blåskjellene blir dampet. Blåskjell dampes i 6-8 minutter, frem til alle skjellene åpner seg.

Server med brød og hvitløksmajones - og ikke glem å dyppe brødet i den gode blåskjellkraften!

Hvitløksbrød lager du ved å skjære ferskt eller gammelt brød i skiver, nesten igjennom (skal henge sammen i bunnen). Smør hvitløkssmør mellom skivene, og stek i varm stekeovn på 225 grader i 15-20 minutter.