Fant rådyrkilling på trappa

I år, som i fjor, er vinteren lang og kald for dyrene som lever i naturen. Heldigvis for denne rådyrkillingen kunne familien Johansen ta den inn i varmen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er en steinhard vinter på Helgeland i år. Den hadde i utgangspunktet lagt seg ned for å dø, forteller Espen Johansen (39).

Den lille rådyrkillingen ble funnet alene i nærheten av Austbø gård, som ligger på en øy i Helgelandskysten.

– De søker seg opp mot hus og folk. Denne lå nesten helt oppe på trappen, forteller Espen, som jobber som gårdbruker.

Familien fant rådyret onsdag, og har derfor ikke rukket å gi den noe navn enda. Det bor derimot to barn på gården, så det er ikke sikkert den blir navnløs særlig lenge.

Frykter for rådyrene

I en radius på to til tre kilometer fra Austbø gård i Helgeland ble det funnet omtrent 50 døde rådyr iløpet av fjorårets vinter.

I år har ikke naturen vært mer nådig, og Espen forteller at de stadig finner forfrosne rådyr.

– De sulter ut på grunn av vinteren, og får ikke tak i mat. Det var en hard vinter i fjor også, der omtrent halve stammen røk med, forteller Espen.

Han frykter det ser mørkt ut for rådyrstammen i området, og er derfor opptatt av å berge den lille killingen som ble funnet onsdag.

Nye venner

Rådyret bor inne i huset mens den kommer seg til hektene, men iløpet av morgendagen vil den antakeligvis få nye kompiser.

– Planen er at den skal flytte sammen med to lam vi har i fjøset. Så da får den seg noen venner, sier Espen.

Hvis de er i stand til å berge rådyret, er planen å slippe den løs til våren.

– Den er for svak til å gå ut nå. Det er ville dyr, så jeg tror det går bra. Vi planlegger ikke å beholde den, forteller Espen.