Pia Tjelta forteller at man iblant må ta noen skritt tilbake og bare la livet skje.
Pia Tjelta forteller at man iblant må ta noen skritt tilbake og bare la livet skje. Foto: Alison Painter

Derfor tar karrieren av nå

Skavlan (TV 2): Pia Tjelta mener tvillingene har hjulpet henne til større suksess som skuespiller.

Film-, TV-, og teaterstjernen Pia Tjelta, forteller i ukens avsnitt av Skavlan hvordan det å få tvillinger, og å ha gode kollegaer rundt seg, ble hennes suksessoppskrift.

Se Skavlan lørdag kl. 22:30 på TV 2, og på TV 2 Sumo allerede fra fredag.

Tjelta opplever stor suksess for tiden. I høst vant hun Sølvskjellet for beste kvinnelige skuespiller for sin rolle i filmen «Blindsone» på filmfestivalen i San Sebastian. Den eneste andre nordmannen som har vunnet denne prisen, er Liv Ullmann.

41-åringen har også en av hovedrollene i Viaplay-serien «Hidden», som hadde premiere i går. Fra 7. februar er hun aktuell med Ibsens «Fruen fra havet» på scenen «The Printroom» i London.

– Jeg opplever det som et stort privilegium å få jobbe så konsentrert i ukedagene, også er jeg hjemme fredag til mandag, så det er helt topp det.

Hun forteller også at hele familien kommer bort for å være i London sammen med henne under spilleperioden.

Det blir et lite eventyr for oss alle, det, sier Tjelta.

Mer avslappet

Suksessen 41-åringen har hatt i det siste, mener hun selv kan forklares med en mer tilbakelent holdning.

– Det siste året har du blant annet vunnet pris i San Sebastian med filmen «Blindsone». Hva er det som gjør at det plutselig skjer?

– Jeg tror jo kanskje det handler om at det øyeblikket man tar et skritt tilbake og lar livet skje, så skjer det ett eller annet. For min del handlet det om at jeg ble mor til tvillinger, og da finnes det ingen ting annet, det eneste det dreier seg om da, er å overleve. Og så handler det om det å bli satt i kunstneriske konstellasjoner som gjør at man blir en bra utgave av seg selv, og som gjør at man kan gjøre noe fruktbart sammen, forteller Tjelta.

Skuespilleren fikk datteren Sofia sammen med skuespiller Kyrre Haugen Sydness da hun var 22 år gammel. I 2015 ble hun mor til tvillinger med kjæresten Oddgeir Thune

– Det finnes ikke plass til å tenke på noe annet enn de to og enn den tilværelsen. Og det trivdes jeg med, å gå inn i den baby-sfæren som det var, smiler Tjelta.

Flyttet inn til eksen

Skuespilleren forteller at hun fortsatt har et godt forhold til faren til sin eldste datter, og at de sammen med barn og kjærester nå utgjør en slags storfamilie.

– Jeg ser på min datters far og hans familie som mine. Jeg ser på dem som en form for utvidet familie. Pappaen til mitt første barn er gudfar til de to neste, så jeg opplever at vi er i familie.

Dette forteller hun også har hatt mye å si for datteren Sofia (18).

– Det er viktig for henne. Det at livet hennes henger sammen på en måte. Og det at vi skaper noe trygt rundt henne, sier skuespilleren.

Tjelta deler også at hele den utvidede familien flyttet inn sammen da hun og kjæresten skulle renovere huset.

– Mens vi pusset opp huset vårt nå, så bodde vi sammen med pappaen til Sofia og hans nye familie.

– Du flyttet inn med eksen og hans nye familie?

– Ja! Han er jo en av mine beste venner, og jeg elsker kona hans og de nye ungene deres.

Ta barna på alvor

Selv om forholdet til ekskjæresten, Haugen Sydness, er bra nå, innrømmer skuespilleren det ikke alltid har vært like enkelt å være venner.

– Jeg tror nok de første julene da vi satt og insisterte på å være sammen fordi hun var så liten. Vi satt jo selvfølgelig og holdt på å dra til hverandre vi også, sikkert. Og på ett eller annet tidspunkt, så forløses det, og så går det greit.

For uansett hvor vanskelig ting er og hvor såret man er etter et brudd, mener Tjelta det er en ting som er viktig å tenke på at likevel består.

– Det er noe som er helt uendret. Og det er forholdet som de ungene har til hverandre. Det er et helt ubesudlet forhold. Og den kjærligheten og det båndet som de har sammen, det er det jo ingen voksne som kan få lov til å ødelegge.

Hun forteller at forholdet dem imellom er viktig å ivareta uansett hva som skjer.

– Det handler jo om å ta de ungene på alvor.