TOG: I Chicago brenner de togskinner for å forhindre at det legger seg is.
TOG: I Chicago brenner de togskinner for å forhindre at det legger seg is. Foto: AP

krisetiltak mot kuldesjokket i uSA:

Setter fyr på togskinnene i kampen mot ekstremkulden

Millioner amerikanere gjør seg klar for en potensiell livstruende kulde. Hittil er det målt effektive temperaturer ned til 70 minusgrader.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag opplevde 83 millioner amerikanere kulde de aldri tidligere har sett i landet, og lokale medier melder om kulde så ekstraordinær at den kan være dødelig.

– Mennesker som blir eksponert for ekstremkulden, risikerer å bli rammet av frostskader i løpet av minutter, advarer den amerikanske føderale værtjenesten NWS.

– Bli hjemme

Flere bedrifter har bedt sine ansatte om å holde seg hjemme, skoler er blitt stengt og nesten tusen flyavganger er innstilt.

Kulden har allerede tatt liv, og i Minneapolis har myndighetene tillatt innbyggerne å søke tilflukt i rutebusser og tog for å holde varmen.

Det amerikanske postvesenet har suspendert leveranser til delstatene Minnesota, Wisconsin og Iowa på grunn av den ekstreme kulden.

I Chicago, USAs tredje største by, brennes nå togskinnene i byen for å holde togene gående de neste dagene, skriver ABC News.

Se video av de brennende togskinnene under:

70 minusgrader

I Chicago var det 21 kuldegrader, som med den kjølige vinden fikk en effektiv temperatur på minus 51 grader. Der forventes det lavere temperaturer enn i enkelte deler av Antarktis, med temperaturer ned mot 33 minusgrader.

Byens kulderekord ble målt i 1985 til 27 minusgrader.

I Minneapolis ble det målt 28 minusgrader, som slår en hundre år gammel rekord. Den effektive temperaturen var på hele 49 minusgrader.

FROST: Amerikaneren Evan Roberts bor i Minneapolis og er dekket av frost tirsdag.
FROST: Amerikaneren Evan Roberts bor i Minneapolis og er dekket av frost tirsdag. Foto: David Joles/AP

Stedet som derimot topper målingene, er Minnesota, som med den kjølige vinden målte 70 minusgrader.

I flere andre stater, blant annet Nord- og Sør-Dakota og Ohio, er det spådd den laveste temperaturen på en generasjon.

– Ulikt Norge

Norske Ina Aasheim er historiestudent ved University of Minnesota.

Hun har bodd fem år i USA, og merker forskjell på kulden vi merker i Norge og den som nå brer seg i flere delstater.

– Den største forskjellen er vinden. Den oppleves ikke på samme måte, og man blir iskald med én gang man går ut døren, forteller Aasheim.

Hun forteller at studentene blir bedt om å holde seg hjemme, og blir sterkt oppfordret til å holde seg inne til enhver tid.

– De har informert om hva som kan skje dersom man går ut i kulden, og er spesielt redd for at man skal få frostbitt, sier hun.

Universitetet anbefaler å ikke bevege seg ute i mer enn ti minutter av gangen, selv om man kler seg godt.

Krisetiltak

De lokale myndighetene i Illinois, Michigan og Wisconsin har satt i verk kriseplaner for å håndtere den ekstreme kulden.

– Vi trenger at alle gjør sitt og forsikrer seg om at familier og kjente er godt forberedt, sier guvernør J.B. Pritzker i Illinois.

Kulden er arktisk luft som har brutt ut polarvirvelen som vanligvis sirkulerer rundt Nordpolen høyt oppe i stratosfæren. Forskere sier at ekstremværet kan skyldes at de arktiske luftstrømmene som vanligvis holder seg i sirkulasjon, er svekket og stadig hyppigere bryter ut av polarvirvelen og brer seg sørover.

– Hva i huleste skjer med global oppvarming? Vær så snill og kom tilbake så fort som mulig, vi trenger deg, skriver president Donald Trump på Twitter i forbindelse med ekstremværet.