FORNØYD: Justisminister Tor Mikkel Wara gleder seg over de rekordlave tallene.
FORNØYD: Justisminister Tor Mikkel Wara gleder seg over de rekordlave tallene. Foto: Roald, Berit

Ikke siden 1997 har Norge hatt færre asylsøkere

Ferske tall viser at det i 2018 var 3.054 asylsøknader. Det er det laveste tallet på 21 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi har nærmest en stopp i innvandringen og en kraftig tilbakegang, sier justis- og innvandringsminister Tor Mikkel Wara til TV 2.

Tall TV 2 har fått fra regjeringen viser at man ikke har hatt lavere asyltall siden 1997.

3.054 asylsøknader er en nedgang på 14 prosent sammenliknet med 2017. I toppåret 2015 kom det 31.150 asylsøkere.

– Dette er veldig gode tall, og en bekreftelse på at regjeringens restriktive innvandringspolitikk virker, sier Wara.

Antallet innvilgede asylsøknader synker også kraftig. I 2018 var det en nedgang på 67 prosent sammenliknet med 2017. 1.453 personer fikk innvilget asylsøknaden sin hos Utlendingsdirektoratet.

Når det gjelder familiegjenforening er det en nedgang på 74 prosent fra 2017. I 2018 fikk 1.713 familieinnvandring med person med flyktningbakgrunn.

– Denne regjeringen har ført en forutsigbar og rettferdig innvandringspolitikk. Etter migrasjonsbølgen i 2015 er det gjort en rekke innstramminger, for å sikre at det er de som virkelig trenger beskyttelse, som får det og ikke de som forsøker å jukse seg til opphold i Norge, sier innvandringsministeren.

SVs Karin Andersen mener det ikke er grunn til å juble over tallene.

– Det er flere flyktninger i verden nå enn i fjor og året før, men de kommer bare ikke hit fordi Europa har stengt grensene. De som kommer inn i Hellas sitter i leire hvor de knapt har teltduk over hodet og ikke helsehjelp, og der sitter de i åresvis, men det synes Tor Mikkel Wara er greit, sier Andersen til TV 2.

– Det virker som man ikke har tenkt å løfte en finger selv om hjelpeorganisasjonene roper varsku, fortsetter SV-politikeren.