Tidsklemma skal bort. Torsdag lanserer stortingsrepresentantene Martin Henriksen og Elise Bjørnebekk-Waagen nye forslag fra Arbeiderpartiets oppvekstutvalg.
Tidsklemma skal bort. Torsdag lanserer stortingsrepresentantene Martin Henriksen og Elise Bjørnebekk-Waagen nye forslag fra Arbeiderpartiets oppvekstutvalg. Foto: Elin Sørsdahl/TV2 Nyhetene

Foreslår tidsklemme-reform

Arbeiderpartiet lanserer i dag en fritidsreform, så familier skal slippe stress og tidsklemma i hverdagen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fritidsaktiviteter skal foregå rett etter skoletid i skolens regi, og med instruktører som delvis lønnes av det offentlige.

Torsdag presenterer Arbeiderpartiets oppvekstutvalg en rekke tiltak for å bedre hverdagen for familier. En av stolpene vil være en fritidsreform.

– Men det er vel ikke noe mål at det offentlige skal overta alt ansvaret for barna våre?

– I dag jobber jo de fleste foreldre samtidig som de har barn både i barnehage og skole. Hverdagen er mer hektisk og da er vi kanskje nødt til å tenke nytt om hvordan vi blant annet organiserer fritidsaktiviteter bedre, sier stortingsrepresentant Martin Henriksen (Ap).

Bort med stresset

Hverdagen for familier kan være hektisk. Tiden strekker kanskje knapt til mellom jobb, skole, middag og fritidsaktiviteter.

På Berg skole i Oslo er fritidsaktiviteter lagt inn i skolens regi på ettermiddagen. På aktivitetsskolen (AKS) kan elever fra 1.-4.klasse også delta på fritidsaktiviteter, som skilek, kor eller fotball, uten at det koster noe ekstra.

Arbeiderpartiet vil at fritidsaktiviteter skal foregå rett etter skoletid i skolens regi samarbeid med kulturskole, korps, idrett eller andre. Instruktører skal delvis lønnes av det offentlige, og det skal sikres at alle barn har råd til å være med på fritidsaktiviteter.

I dag stenges noen ute fra fritidsaktiviteter fordi de ikke har råd til å delta.

– Hva vil dette koste?

– Vi har ikke regnet nøyaktig på kronene, men her må vi tenke nytt. Vi må tenke en fritidsreform, som gir et tilbud til alle barn av god kvalitet og som gir barna bedre familietid, sier Henriksen.

I tillegg til reformen om fritidsaktiviteter foreslår oppvekstutvalget følgende:

Utstyrsbibliotek i alle kommuner

Aktivitetskort for alle barn

Gratis lokaler for åpne aktivitetstilbud for ungdom

Aktivitetsguider for barn og unge

Kulturskole for alle

Anti-mobbekurs for ledere på fritidsaktiviteter.

Forslagene fra utvalget skal behandles på Arbeiderpartiets landsmøte i april.

– Vil styre hverdagen

Fremskrittspartiet går imot at kommuner skal pålegges ansvaret for fritidsaktiviteter.

- Arbeiderpartiet vil styre mer og mer av vanlige folks hverdag. Jeg mener at dette styrer folk best selv. Det vi trenger er ikke enda flere offentlig ansatte, men enda bedre rammebetingelser for de frivillige lag og organisasjoner, sier stortingsrepresentant, Silje Hjemdal (Frp). Hun mener frivillig sektor er best til å organisere fritidsaktiviteter for barn.

- Familiene selv klarer godt å styre sin egen hverdag. Løsningen er ikke mer politikerstyre, men mindre, sier Silje Hjemdal (FrP). Hun understreker at aktivitetskort for barn allerede er vedtatt i den nye regjeringsplattformen.