ENDRET UTSEENDE: Helge Moan har vært etterlyst av norsk politi siden 2013 for grovt bedrageri. Nå er han pågrepet i Malaysia. Bildene er tatt i 2004 (f.v), 2008 og 2011.
ENDRET UTSEENDE: Helge Moan har vært etterlyst av norsk politi siden 2013 for grovt bedrageri. Nå er han pågrepet i Malaysia. Bildene er tatt i 2004 (f.v), 2008 og 2011. Foto: Politiet

endret utseende og stjal identiteter:

På flukt fra politiet i årevis – nå er nordmannen tatt

ÅSTED NORGE (TV 2): Fra sitt skjulested i Asia skal etterlyste Helge Moan (49) ha svindlet hundrevis av nordmenn over flere år for minst ti millioner kroner. Nå er han pågrepet i Malaysia etter flere år på rømmen fra norsk politi.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Grytidlig tirsdag morgen klokken 06:09 lander et fly fra Thai Airways blant tunge snøfiller på Oslo lufthavn Gardermoen.

Nøyaktig 11 timer og 49 minutter tidligere tok det av fra New Bangkok International Airport i Thailand.

Blant de vanlige rutepassasjerene om bord i flight TG954 sitter to norske polititjenestemenn som har vært ens ærend i Asia:

De har vært og hentet hjem en nordmann pågrepet i Malaysia.

Rett i arresten

Den 49 år gamle mannen heter Helge Moan og har siden februar 2013 vært etterlyst internasjonalt for grovt bedrageri.

– Det stemmer at en norsk statsborger ble pågrepet for få dager siden i Malaysia. Norsk politi har vært og hentet vedkommende og eskortert ham hjem til Norge. Han landet på Gardermoen tirsdag, sier leder for etterforskningsseksjonen ved Enhet Øst i Oslo politidistrikt, politioverbetjent Terje Bechmann Dahl, til Åsted Norge.

Moan ble kjørt rett til sentralarresten ved politihuset på Grønland og skal fremstilles for varetektsfengsling klokken 13 onsdag.

I en pressemelding onsdag skriver politiet at mannen er siktet for nærmere 40 bedragerier og identitetstyverier i perioden mai 2012 til september 2018.

Politiet har registrert mer enn 100 fornærmede i saken.

Det er advokat Per Zimmer i Andenæs Aaløkken Veum Advokatfirma som har blitt oppnevnt som forsvarer for Helge Moan.

Zimmer opplyser til Åsted Norge at han vil kommentere siktelsen mot Moan etter at han har vært fremstilt for varetektsfengsling klokken i Oslo tingrett klokken 13.

Åsted Norge i 2017

I 2017 gikk politiet ut i Åsted Norge og advarte mot 49-åringen som i årevis skal ha svindlet nordmenn fra sitt skjulested i Malaysia.

Åsted Norge har vært i Kuala Lumpur og lett etter Moan på ulike adresser han tidligere har hatt tilknytning til, uten hell.

Den ettersøkte har dermed vært på frifot frem til nå.

Hodepine for politiet

49-åringen fra Manglerud i Oslo har lenge vært en hodepine for norsk politi.​

Mannen som opprinnelig het Lars Rune Solberg, har 13 konkurser bak seg, og flere fengselsdommer for økonomisk kriminalitet.

Politiet mistenker at han har svindlet hundrevis av nordmenn for titalls millioner kroner over en årrekke.

På få år fikk politiet inn 155 anmeldelser i sakskomplekset. Det har stadig kommet inn nye saker til politiet. Bare etter nyttår er det registrert rundt 40 nye saker.

Hver og en av sakene kan fremstå som små: Hvert bedrageri han er mistenkt for, har vært på rundt 30 000 kroner. Det blir likevel store summer med nærmere 200 fornærmede personer i sakskomplekset.

Skal ha misbrukt uskyldige

Helge Moan skal ha fått tilsendt flere millioner kroner til sine konti i Malaysia.

Han er siktet for å ha brukt mellommenn i Norge for å få tilgang til pengene fra Malaysia. Mellommennene har uvitende endt opp med å utføre ulovlige transaksjoner og slik fått problemer med politiet selv.

På Manglerud politistasjon har politiet 12 ringpermer fulle med anmeldelser og dokumenter i saken.

– Han har drevet med økonomisk kriminalitet i 20 år. Han stjeler identiteter og opererer under en rekke falske navn, har etterforsker Tore Olav Moe ved enhet Øst i Oslo politidistrikt tidligere sagt til Åsted Norge.

Slik mener politiet at han gjennomførte svindelen:

Siktede tilbyr bedriftsrådgivningstjenester i forbindelse med opprettelse eller avvikling av aksjeselskap. Informasjonen kommer ut via hjemmesider hvor han tilbyr tjenestene under forskjellige falske navn. De fornærmede kontakter ham og får beskjed om å overføre penger.

Pengene overføres enten til kontoer siktede disponerer, eller til kontoer som disponeres av personer han har «ansatt». Disse personene kalles også «muldyr»: De vet ikke at de medvirker til straffbare handlinger ved at de gjennomfører de oppgaven han gir dem.

De «ansatte» får aldri lønn, men beskjed om å overføre pengene videre til konto i utlandet. De som betaler for bedriftsrådgivningstjenestene får aldri de tjenestene de betaler for. For å gjennomføre bedrageriene, utgir han seg for andre, forfalsker dokumenter, får endret ansvarsforhold i selskaper han ikke eier.

Moan har de siste måneder gått over til forsendelser av penger ved bruk av tjenesteytende selskap som tilbyr pengeoverføringer til utlandet. Han har da benyttet TransferWice der SEB har vært tilknyttet bank.

Han oppretter da en ny konto gjennom selskapets nettbaserte løsning. Han bruker en annens identitet samt kopi av pass. Han sitter på en rekke identiteter med passbilde da folk han har svindlet har sendt dette over til ham etter Moans forespørsel.