ELLEVILL JUBEL: Slik så det ut da Viking-supporterne feiret opprykk til Eliteserien i fjor høst.
ELLEVILL JUBEL: Slik så det ut da Viking-supporterne feiret opprykk til Eliteserien i fjor høst. Foto: Carina Johansen

Viking slipper likevel bot for banestormingen - gir pengene til veldedig formål

Ble egentlig ilagt bot på 5.000 kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vikings supportere sørget for elleville jubelscener da klubbens opprykk til Eliteserien ble feiret med banestorming etter at klubben hadde sikret opprykket i siste serierunde mot Kongsvinger.

Påtalenemnda til Norges Fotballforbund var imidlertid ikke like fornøyd med saken og endte med å innstille på en bot på 5.000 kroner til Viking.

Nå har saken blitt behandlet av Doms- og sanksjonsutvalget. De konkluderer med at boten er for streng og trekker den tilbake, melder de i en pressemelding.

TV 2s fotballekspert Jesper Mathisen hyller avgjørelsen.

– Det er godt å se at fornuften feiret til slutt. Det er forskjell på banestorming og banestorming, for å si det sånn. En ting er om du løper ut på banen uten grunn, men når alle er på sitt mest lykkelige etter et opprykk må man kunne se gjennom det som er av lover og regler, mener Mathisen.

– Det var fantastiske scener som burde blitt premiert og ikke bøtelagt, konkluderer han.

Gir pengene til veldedig formål

Da det ble kjent at Viking risikerte å få bot for banestormingen, var TV 2-eksperten krystallklar.

Hvis noen skulle bli straffet her, så er det de som ikke stormet banen, uttalte Mathisen.​

Stavanger-komikeren Rune Bjerga var så frustrert over boten at han egenhendig tok på seg å betale den. Da det først ble kjent at den var på 5.000 kroner, tok han like godt med seg 5.000 kronestykker til Viking stadion:

Se det artige innslaget her:

Selv om Viking slipper boten, kommer ikke Bjerga til å kreve pengene tilbake. I stedet har Viking og komikeren blitt enige om at pengene skal gå til et veldedig formål.

– Pengene skal ikke tilbake til Runes konto, det er sikkert og visst. Han ville ikke ha dem. Rune er en varm og flott person, så disse pengene skal gå til noe vi brenner for, sier Kjartan Salvesen i Viking Fotballklubb.

Sammen har de bestemt at pengene går til Stine Sofies Stiftelse.

– I tillegg til pengene fra Rune, så har vi fått inn litt fra publikum også. I tillegg legger Viking litt oppå, slik at vi totalt gir 10.000 kroner til Stine Sofies Stiftelse som vi samarbeider med og støtter, sier Salvesen.

Uenig i alvorlighetsgraden

I sin begrunnelse skriver Doms- og sanksjonsutvalget at de objektivt sett er enig med Påtalnemnda er enig i synspunktene til anmeldelsen, men skriver:

«Utvalget er imidlertid av den oppfatning at den foreliggende sak skiller seg i betydelig grad fra de tidligere sammenlignbare sakene som er behandlet av Utvalget hva gjelder storming av spillebanen».

Det pekes blant annet på at stormingen ikke var preget av aggresjon, provokasjon eller omhandlet fysiske elementer.

«Det legges derfor i formildende retning vekt på at tilskuerne tok seg ut på spillebanen i glede for å feire klubbens opprykk til Eliteserien, og at både spillere, trenere, administrativt apparat og tilskuere som befant seg på banen uttrykte glede med hverandre», heter det.

«Utvalget har derfor kommet til at klubben ikke blir å sanksjonere for at kampens tilskuere tok seg inn på spillebanen etter kampslutt», konkluderer NFF.