STJERNE I SIKTE: I 2015 skrev hun at sønnen kom til å bli en stjerne i en gjestebok på en restaurant i Polen. Hun fikk rett.
STJERNE I SIKTE: I 2015 skrev hun at sønnen kom til å bli en stjerne i en gjestebok på en restaurant i Polen. Hun fikk rett. Foto: Benedicte Andersen Bakken/Terje Bendiksby / NTB scanpix

I 2015 skrev moren en spådom i en gjestebok i Polen. Tre år senere ble sønnen best i verden

På en restaurant i Polen er én nordmann størst av alle.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Les siden i gjesteboken nederst i saken!

I den polske byen Gdansk ligger en liten, eksklusiv restaurant langs elven. Mellom servitører i hvite skjorter, viner og danderte retter står en gjestebok i stolt utstilling på en hylle. Siden som er slått opp er fra 2015.

I den restauranten er nemlig Norges skihopper Robert Johansson den største helten.

Hvorfor?

Jo, skihopp er stort i Polen. Veldig stort. Men på Fellini restaurant i Gdansk ble ikke det å være norsk automatisk koblet til navn som Ole Gunnar Solskjær og Tore André Flo.

Her er det Robert «Rødbart» Johansson som gjelder.

– Det er gøy å få brutt opp i det mønsteret litt, sier Johansson lystig til TV 2.

«Han ble helt forstyrret han der servitøren»

Vi må tilbake nesten hele fire år. Den 21. mars i 2015 var nemlig Johanssons mor, Helga Johansson på jobbreise i Gdansk. Middagen denne kvelden ble spist på Fellini. Det ble en middag som handlet om alt annet enn risotto og lammeskank.

Servitørene Tomasz og Maciej som elsker skihopp og Robert Johansson.
Servitørene Tomasz og Maciej som elsker skihopp og Robert Johansson.

– Jeg måtte glise da jeg så hva det gjaldt, sier mamma Johansson om tekstmeldingen fra TV 2.

Under middagen denne marsdagen i 2015 kom det opp hvem sønnen til Helga var. Da ble servitørene vill.

– Jeg husker det veldig godt. Vi satt og snakket med servitøren og så var det en av de jeg var med som nevnte at min sønn drev med skihopp. Servitøren lurte på hvem det var, og da vi fortalte at det var Robert Johansson sa han at det navnet hadde han hørt. Han sa til og med at «Robert har bursdag imorgen!», sier Helga og ler.

– Han ble helt forstyrret han der servitøren og det ble jo litt styr der. Derfor tegnet jeg en skihopper i gjesteboken og skrev litt. Han var helt rød i toppen, legger hun til.

Skrevet i 2015: – Han kommer til å bli en stjerne

I gjesteboken skrev Helga blant annet «Han kommer til å bli en stjerne og er en veldig snill fyr».

Dette var før gjennombruddet til sønnen kom. Men allerede på dette tidspunktet visste de polske servitørene godt hvem Robert Johansson var.

Fra 2015 til 2018 har det skjedd svært mye i Johanssons karrière fra å være et hopptalent til VM-gull (2018) og OL-gull og bronser (2018).

Mamma Helga fikk rett.

Servitøren skrev et brev til Robert som Helga tok med hjem. Det brevet har har de fremdeles.

– Jeg husker at det blant annet sto at nå når Anders Bardal legger opp, så var det Robert sin tur. Så han var jo litt synsk, sier Helga lystig.

Robert husker godt hva moren kom hjem med fra jobbreisen.

– Jeg husker godt det brevet fra servitøren. Han skrev at han fulgte med på skihopping og visste hvem jeg var, forteller Robert.

Størstedelen av fanskaren er polsk

I januar 2019 var TV 2s reporter på privat reise til Gdansk og spiste tilfeldigvis på samme restaurant. Der lå gjesteboken fremme på siden fra 2015, og Robert Johansson var, om mulig, større en noen gang i de polske servitørenes øyne.

– Det er veldig morsomt. Fra at min mor var på jobbtur der liksom, og så har det blitt en greie der. Det tyder på at jeg burde stikke innom den restauranten en gang, sier Robert og ler.

– Hva tenker du om at de har fulgt deg i alle disse årene?

– Det sier litt om interessen for skihopping der. Det er ingen tvil om at de følger med og at de virkelig får med seg det aller meste. Det er fascinerende å se hva de får med seg. Så er det sikkert litt ekstra nært for dem når de har den siden i gjesteboken i tillegg og har den historien bak.

– Får du mye respons fra polske tilhengere?

– Ja, jeg gjør jo det. Skihopp er veldig stort i Polen. Det ser du for eksempel bare på hvor størsteparten av følgerne på sosiale medier kommer fra. Det er Polen som fører an, for å si det sånn.

Siden i gjesteboken som restauranten Fellini i Gdansk har på utstilling.
Siden i gjesteboken som restauranten Fellini i Gdansk har på utstilling.