RETTSSAK: Forsvarer Gunhild Lærum og statsadvokat Guro Hansson Bull under rettssaken mot den overgrepstiltalte fotballdommeren i 20-årene i Nedre Romerike tingrett.
RETTSSAK: Forsvarer Gunhild Lærum og statsadvokat Guro Hansson Bull under rettssaken mot den overgrepstiltalte fotballdommeren i 20-årene i Nedre Romerike tingrett. Foto: Bendiksby, Terje

Norges største overgrepssak:

458 overgrepsofre – bare én gutt sa fra

NEDRE ROMERIKE TINGRETT (TV 2): Politiet erkjenner at de aldri ville avdekket Norges største overgrepssak uten å bli tipset om den. Bare én av de over 400 guttene varslet selv sine foreldre.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den omfattende straffesaken startet i Nedre Romerike tingrett tirsdag. Det er satt av nærmere ni måneder til hovedforhandlingene.

Siden politiet iverksatte «Operasjon Sandra» i 2016, har de funnet 458 ofre for den tiltalte 26-åringens overgrep på nett.

For at saken skal la seg gjennomføre i retten, er kun de mest alvorlige overgrepene, totalt 268 fornærmede, tatt med i den 81 sider lange tiltalen.

Men av de 458 ofrene i saken, var det kun én gutt som på et tidspunkt sa ifra om utpressingen på Internett

«Operasjon Sandra»

Den unge gutten gikk til sin mor allerede sommeren 2015. Moren anmeldte saken til politiet, som satte i gang etterforskningen. Etter kort tid ble saken henlagt med begrunnelsen «ukjent gjerningsperson».

Ett år senere, 6. juni i 2016, kom det neste tips til politiet. En mor hadde oppdaget at hennes 14 år gamle sønn chattet med en «Sandra», som hun mistenkte kunne være en annen enn den hun utga seg for.

Politiet valgte å beslaglegge 14-åringens telefon og overtok samtalene med «Sandra». Ved hjelp av en IP-adresse fikk de identifisert og pågrepet den tiltalte mannen.

Han ble varetektsfengslet i to uker, og deretter sluppet løs.

– I ettertid ser vi selvsagt at han aldri skulle vært løslatt, sier statsadvokat Guro Hansson Bull til TV 2.

Avhengig av tips

Etter sommeren ble saken overført til det som den gang het Romerike politidistrikt, der den havnet på bordet til politioverbetjent Vemund Eggen Sæther. Der ble saken etterforsket videre under navnet «Operasjon Sandra».

I oktober 2016 hadde politiet funnet nok materiale til å kunne ransake 26-åringens hus. Mannen ble igjen pågrepet og spurt om hadde noe ulovlig på telefonen.

– Det svarte han at han hadde, forteller etterforskningsleder Sæther i retten.

Politioverbetjenten er overbevist om at de aldri ville ha avdekket overgrepene fra 26-åringen dersom ikke de foresatte meldte fra om det de visste.

– Vi er helt avhengige av at folk kommer til og anmelder eller tipser politiet om slike saker for at vi skal avdekke det, sier Sæther til TV 2.

I over to år har han og teamet bestående av ti etterforskere, tre spesialiserte barneavhørere, én IT-etterforsker og en analyse-ekspert jobbet med det omfattende materialet, som blant annet inkluderer mer enn 21.000 videoer.

Tirsdag kom det frem at tiltalte har tilpasset seg de fornærmede på flere måter. Dersom de har vært svært unge, har «Sandra» tilbudt guttene godteri, penger eller verdigjenstander.

– «Sandra» har også hatt en evne til å bo i nærheten av guttene og være omtrent like gamle som dem, sier Sæther.

De 268 fornærmede guttene i rettssaken er fra alle Norges fylker. I tillegg er 75 av dem fra Sverige og 11 fra Danmark.

– Med de svenske guttene har «Sandra» forsøkt å skrive på svensk, forteller etterforskningslederen.

Fiktiv person

I retten ble tiltalte spurt om noen av guttene hadde truet med å anmelde ham. Dette sa han at flere hadde nevnt.

– Var det noen som truet med å anmelde deg? Hva gjorde du da? vil aktor vite.

– Jeg husker ikke helt, men jeg tror kanskje at jeg ga meg når de truet med anmeldelse, svarer han.

«Sandra» var altså den fiktive personen 26-åringen brukte til å lure de fornærmede. Sandra hadde ikke sosiale medier eller telefon, samt ødelagt webkamera.

Mot de ofrene som var veldig unge, tilbød den tiltalte godteri, dyre gjenstander og penger som betaling for bildene og videoene han ville ha tilsendt. For flere av de eldre ofrene tilbød han sex.

Det meste av kommunikasjonen mellom «Sandra» og ofrene skjedde på kveldstid, mellom klokken 17 og 23. Gjennomsnittlig ble det sendt 1190.58 meldinger hver eneste dag.

Selv har tiltalte forklart at han er svært flau og sint på seg selv. Han har i all hovedsak erkjent straffskyld etter den omfattende tiltalen som er tatt ut mot ham.

– Jeg synes det er fælt å lese chatteloggene og se at jeg har vært så manipulerende og ekstremt stygg i mange tilfeller. Det er et ønske fra min side at det nå ryddes opp i ting, selv om det koster mye, sier tiltalte.

26-åringen sier han er beredt på å sone flere år i fengsel, men at han allerede er godt i gang med forberedelsene til å passe inn i samfunnet når han kommer ut.

Påtalemyndigheten har imidlertid varslet at de kan komme til å be om forvaringsstraff av hensyn til faren for gjentakelse.

– Kan handle om skyld

Professor Svein Mossige i psykologi ved Universitetet i Oslo og NOVA, OsloMet, har forsket på overgrep mot barn over internett. Han sier sakens omfang er enormt, men at dette er et mønster vi gjerne ser i overgrepssaker på nettet.

– Bare to meldte fra til politiet. Er det overraskende?

– Det høres rart ut at så få sier fra om noe de vet er galt. Samtidig er dette også et mønster i disse typen saker, at det er veldig få som forteller politiet eller sine nærmeste om at de er blitt utsatt for seksuelle overgrep på nettet, sier Mossige til TV 2.

Han mener dette handler om skyld og skam, og at de fornærmede ofte selv føler de har bidratt på veien ved å sende bilde eller gjennomføre visse handlinger.

– Det viktigste for å få denne typen ting avdekket er at foreldre og barn har et så åpent og godt forhold, at barna tør å betro seg til de voksne, sier han.