UENIGE: President Donald Trump og DNI-direktør Dan Coats.
UENIGE: President Donald Trump og DNI-direktør Dan Coats.

Store uenigheter mellom Trump og hans egne eksperter

Amerikanske etterretningsbyråer og president Donald Trump har vidt forskjellige syn på sentrale spørsmål knyttet til nasjonal sikkerhet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det kom fram under en høring i Senatet tirsdag, der blant annet CIA og DNI la fram hva de mener er de største globale truslene mot USA, melder CNN og flere amerikanske medier.

Trump har blant annet hevdet at Nord-Korea ikke lenger er en atomtrussel, at IS er beseiret, at Iran-avtalen ville starte et atomkappløp og at global oppvarming er en bløff.

At global oppvarming ikke er en bløff trenger man ikke amerikanske etterretningsbyråer til å slå fast, men presidenten ble også grundig motsagt på de tre andre punktene.

– IS har flere tusen krigere

I desember annonserte Donald Trump seier over IS i Syria, og bekreftet at alle amerikanske styrker ville bli trukket ut av landet.

– Vi har vunnet mot ISIS, uttalte presidenten i en video publisert på Twitter.

Beslutningen ble møtt med kritikk, også fra Trumps partifeller. IS har mistet kontrollen over nesten alle sine tidligere områder, men tirsdag slo DNI-direktør Dan Coats fast at det er «høyst sannsynlig» at terrororganisasjonen vil fortsette å angripe Vesten.

– IS er bestemte på å reise seg igjen, og har fortsatt flere tusen krigere i Irak og Syria. De vil høyst sannsynlig fortsette å forsøke å gjennomføre angrep mot Vesten, inkludert USA, sa Coats.

– Nord-Korea vil ikke gi opp atomvåpen

Under det historiske toppmøtet mellom Donald Trump og Kim Jong-un i juni i fjor sa Trump at «Nord-Korea ikke lenger utgjør en atomtrussel».

Siden den gang har han ikke gjentatt den uttalelsen, men har ved flere anledninger forsikret om at forhandlingene med diktaturet om atomnedrustning har god framgang, senest nå i januar.

– Nord-Korea, vi gjør det veldig bra. Og igjen, ingen raketter. Det er ingen raketter. Det er ingenting. Vi gjør det veldig bra, sa han tidligere denne måneden.

DNI-direktør Coats la tirsdag fram deres vurdering av Nord-Koreas angivelige nedrustningsplaner:

– Slik vi vurderer det vil Nord-Korea forsøke å beholde sine masseødeleggelsesvåpen, og det er usannsynlig at de vil helt gi opp sine atomvåpen og muligheten til å produsere dem, sa Coats.

Årsaken til dette er at landets ledere anser atomvåpen som kritisk for regimets overlevelse, ifølge Coats.

Coats anerkjente dog det faktum at Nord-Korea tilsynelatende har stanset missil- og atomvåpentestingen sin.

Iran-avtalen

I mai i fjor ble det klart at Trump trekker USA ut av den historiske atomavtalen med Iran, en avtale som gjør at Vesten ikke innfører sanksjoner mot Iran i bytte mot å få kontrollere landets atomprogram.

Presidenten mente at det var en «forferdelig, ensidig avtale» som aldri skulle vært inngått.

Trump sa at avtalen, som ble inngått mellom USA, Iran og en rekke vestlige land i 2015, ikke har ført til fred og stabilitet og heller ikke vil gjøre det. Trump hevdet at avtalen ville føre med seg et atomkappløp i Midtøsten.

Han mente at Iran ikke var tro mot vilkårene i avtalen, men mer enn åtte måneder etter Trumps kunngjøring er det ingenting som tyder på at Iran ikke har fulgt avtalen.

– Vi mener ikke at Iran for øyeblikket gjennomfører handlinger som er nødvendige for å produsere atomvåpen, sa Coats tirsdag.

Det foreligger altså ingen bevis for brudd på avtalen, til tross for at det har gått åtte måneder siden det ble klart at USA ville trekke seg ut.

Klimaendringer

Trump har ved flere anledninger sagt at han ikke tror på menneskeskapte klimaendringer og kalt det for en bløff, og i 2017 meldte han USA ut av Paris-avtalen.

I kontrast til hans tidligere bastante klimauttalelser modererte han seg noe i oktober:

– Jeg tror noe skjer. Noe endres og det vil bli endret tilbake igjen. Jeg tror ikke at det er en bløff. Jeg tror det er en endring, men jeg vet ikke om det er menneskeskapt, sa presidenten i intervjuet med den amerikanske TV-kanalen.

Global oppvarming ble ikke et tema under høringen tirsdag, men etterretningsbyråene leverte også en skriftlig rapport der de kartla de største globale truslene mot USA. Der ble også klimaendringene og farene de presenterer nevnt:

– Klimafarer som ekstremvær, høyere temperaturer, tørke, flom, skogbranner, stormer, høyere havnivå, jordforringelse og forsuring av havet er blitt mer intense, og truer infrastruktur, folkehelsen og vann- og matsikkerhet, står det i rapporten.

Senest i november publiserte USA en klimarapport som slår fast at klimaforandringene vil koste landet flere hundre milliarder dollar, men det trodde ikke Donald Trump noe særlig på.

– Jeg har lest noe av rapporten. Jeg tror ikke på den, sa Trump da.