Overraskende City-tap - Newcastle sjokkerte etter marerittstart

Manchester City tok ledelsen etter 24 sekunder, men det var Newcastle som stod for sjokket på St. James' Park tirsdag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se høydepunkter i vinduet øverst!

Newcastle-Manchester City 2-1

Manchester City har vist storform og hadde vunnet fire strake Premier League-kamper etter å ha snublet to ganger i julen, men i borteoppgjøret mot Newcastle tirsdag mislyktes Pep Guardiolas mannskap på ny.

Etter først å ha fått en sjokkartet tidlig ledelse via Sergio Agüeros 1-0-scoring kun 24 sekunder ut i oppgjøret, rotet de lyseblå bort det hele i løpet av et dramatisk kvarter i andre halvdel av 2. omgang.

Først scoret Salomón Rondón ut av ingenting da Kyle Walker opphevet en offside, før Matt Ritchie fikk muligheten fra straffemerket etter en kjempebrøler i Citys bakre rekker da Danilo og Fernandinho i fellesskap forærte dem muligheten fra elleve meter.

Dermed endte det 2-1 til hjemmelaget på St. James' Park, og City klarte ikke å minske avstanden til ligaleder Liverpool til ett poeng forut for de rødes kamp mot Leicester onsdag. I stedet kan Jürgen Klopps mannskap nå øke sin tabelledelse i Premier League til sju poeng.

– Dette er et resultat som sender sjokkbølger gjennom England. Det må være en av de største skalpene til Rafa Benitez om man ser på kvalitetsforskjellen mellom lagene, kommenterte TV 2s Simen Stamsø Møller etter kampslutt.

– Nå er det Liverpool som må rote det vekk. De er totalt i førersetet. Det er rett og slett en jubelkveld for Liverpool-fansen, spillere og alle som sitter og ser på. Jeg tror vi kan komme til å tenke tilbake på dette og denne kvelden som da det faktisk ble avgjort, sa Erik Thorstvedt i TV 2-studio.

Pep Guardiola hadde ingen unnskyldninger etter kampslutt.

– Vi hadde generelt ikke den rytmen vi trenger for å vinne kamper i Premier League. Men nå må vi fortsette. Ting kan skje i fotball. Det viktigste er ikke tabellen, men å gjøre det vi skal gjøre. Men i dag er fotballen så konkurransedyktig, og vi var ikke på vårt beste, sa Guardiola.

Slik var kampen: Åpningssjokket
​Manchester Citys Sergio Agüero hadde allerede forut for tirsdagens bortekamp mot Newcastle rekorden for antall mål mot en og samme klubb i Premier League.

På sine første tolv oppgjør mot de sorte og hvite hadde argentineren scoret 14 ganger, og kun 24 sekunder ut i oppgjøret på St. James' Park ble rekorden forbedret. Raheem Sterling slo inn i feltet og David Silva viste offervilje like foran Newcastle-keeper Martin Dubravka. Han headet - mer eller mindre ubevisst - ballen tilbake igjen i feltet i duell med burvokteren, og Agüero var iskald da han dunket 1-0 i nettmaskene.

– Newcastle-dødaren fremfor noen. Rafa Benitez slår ut med armene. Det har skjedd igjen, sa TV 2s kommentator Simen Stamsø Møller da scoringen oppstod.

I studio i pausen viste man reprisene av scoringene om igjen og om igjen, og bet seg merke i den meget spesielle situasjonen der Silva på helt tilfeldig vis fikk foret sin lagkamerat fra liggende posisjon.

– Jeg er litt usikker på om han prøver å heade ballen eller om han bare beskytter seg selv. Dette kunne faktisk blitt ganske stygt. Det er en spektakulær assist. Om det var med vilje eller ei, er jeg faktisk litt usikker på, sa Erik Thorstvedt.

Agüero trodde han hadde doblet - endte med gult kort for lagkamerat
Etter rundt tolv minutter fikk Newcastle sin første store sjanse da Ayoze Perez skjøt utenfor fra god posisjon, før Agüero deretter trodde at han hadde scoret sitt andre for kvelden etter drøye kvarteret.. Superspissen satte bredsiden til og fant nettmaskene etter et kjapt tatt frispark fra Kevin De Bruyne. I stedet endte situasjonen med gult kort til sistnevnte. Belgieren hadde tydeligvis fått beskjed om å vente på fløyten, og dermed havnet han også i dommer Paul Tierneys bok.

– Jeg tenker at det er City som blir frarøvet en angrepsposisjon. De skal kunne få lov til å ta det frisparket hurtig. Det er helt riktig av dommeren å annullere og gi gult kort, men de må få lov til å ta de hurtige frisparkene oftere, sa Petter Myhre i pausen.

Newcastle var heller ikke uefne i 1. omgang, men det ble med halvsjanser fra distanse fra både Christian Atsu og DeAndre Yedlin i tillegg til Ayozes tidlige sjanse. Da var heller City farligere, blant annet da David Silva stupheadet fra kloss hold to minutter før pause etter litt klabb og babb i feltet, men oppofrende forsvarsspill av både Fabian Schär og Florian Lejune stoppet spanjolens forsøk på streken. Dermed stod det 1-0 til gjestene halvveis.

Etter pause var det igjen de lyseblå som kom raskest ut, da Sané og Sterling satte fart på før fem minutter var spilt. Tyskerens innlegg var knallhardt, men sistnevnte bommet på ballen på bakre stolpe. Dermed ble det ingen ny marerittstart på en omgang for Rafa Benitez' lag.

Begge lag ville ha motspiller utvist
Før timen var spilt fikk også David Silva nok en stor mulighet, men ved den anledningen ble spanjolen hindret av at Martin Dubravka stod akkurat der han avsluttet. Like etter mente hjemmelaget så at Kevin De Bruyne burde blitt utvist etter å ha lagt Matt Ritchie i bakken i en overgangssituasjon, men Tierney lot ham slippe med skrekken.

– Han slipper unna med tilsnakk. Det der er ofte gult kort. Det er marginer, og han prøver å ta ballen, men han stopper en kontring for Newcastle. Han er heldig, sa Stamsø Møller.

Like etter var det Ayoze Perez - også han med gult kort fra før - sin tur til å være heldig da han felte samme De Bruyne, men også spanjolen slapp unna med tilsnakket fra kamplederen på St. James' Park.

Rondón utlignet - så rotet Fernandinho bort straffespark
Pep Guardiola svarte umiddelbart med å bytte ut De Bruyne til fordel for Bernardo Silva, før Newcastle så utlignet. Salomón Rondón utnyttet at Kyle Walker opphevet offsiden da Isaac Hayden headet inn igjen i feltet, og dunket 1-1 i nettet på hel volley.

– De er rett og slett kvikkere inne foran mål. Det er et uhyre interessant utgangspunkt vi nå får foran den siste halvdelen av den 2. omgangen. En kalddusj for Manchester City og en enorm vitamininnsprøyting for hjemmelaget, kommenterte Stamsø Møller.

Vitamininnsprøytingen så til de grader ut til å fungere, og tolv minutter før slutt fikk vertene straffespark. Fernandinho fikk en pasning rundt egen 16-meter fra Danilo, og valgte å vende opp inn i egen boks, men ble lest som en åpen bok av Sean Longstaff, som touchet ballen bort fra brasilianeren. Citys rutinerte midtbanespiller var uoppmerksom og la Newcastle-kometen i bakken, hvorpå dommer Tierney pekte resolutt på straffemerket.

Etter en del minutters ventetid på grunn av skade på Ederson var straffeeksekutøren Matt Ritchie iskald, og dunket 2-1 i nettet da ti minutter gjenstod på St. James' Park.

– Det sitter noen med hjerte på Merseyside som vil ta imot dette resultatet med åpne armer og smil om leppene, sa kommentator Simen Stamsø Møller da to minutter gjenstod av kampen.

Tidligere Liverpool-sjef Rafa Benitez og Newcastle stod imot det som var av stormløp fra sine titteljagende motstandere, og dermed kunne man juble både på Tyneside og Merseyside da dommer Tierney blåste i fløyten for siste gang tirsdag kveld.

– Det gir Liverpool en kjempemulighet til å skaffe en avstand. Fire poeng er jo ingenting, men skulle de få sju, kan en begynne å snakke om at Liverpool må gå på en del feilskjær. En gedigen skrell, sa TV 2s fotballekspert Petter Myhre etter kampslutt.

Se Liverpool-Leicester onsdag fra 20.30 (kampstart 21.00) på TV 2 Sumo og TV 2 Sport Premium!