I RETTEN: Mannens forsvarer, advokat Gunhild Lærum, var i sitt innledningsforedrag opptatt av sin klients anger. Hun sier han er klar for å ta sin straff.
I RETTEN: Mannens forsvarer, advokat Gunhild Lærum, var i sitt innledningsforedrag opptatt av sin klients anger. Hun sier han er klar for å ta sin straff. Foto: Bendiksby, Terje

Tiltalt for hundrevis av overgrep: – Tenkte ikke at de var personer

NEDRE ROMERIKE TINGRETT (TV 2): Mannen (26) som er tiltalt for overgrep mot nesten 300 gutter, ber samfunnet reagere med avsky mot hans handlinger.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ingen i Norge har noen gang forgrepet seg på flere personer enn det den 26 år gamle mannen gjorde mellom 2011 og 2016.

Tirsdag tok han plass i vitneboksen i en rettssal full av pårørende, dommere, advokater og journalister. Også tre av de fornærmede guttene har møtt opp.

– Jeg er veldig lei meg for å sitte her i dag. Det er først nå det har gått opp for meg. Når jeg sitter i denne salen, forstår jeg omfanget av det jeg har gjort. Det er sjokkerende at jeg har endret så mange menneskers liv, sier han innledningsvis.

Tiltalte forteller at han er klar for å ta den straffen han fortjener og på den måten gjøre opp for seg. Han har i all hovedsak erkjent straffskyld etter tiltalen, som inneholder hundrevis av overgrep og trusler over nett.

Totalt er over 400 personer fornærmet i saken, men kun de 270 mest alvorlige forholdene er inkludert i tiltalen for å spare tid. Guttene var i alderen 10 til 22 år da overgrepene fant sted.

– Jeg tenkte ikke på at det var personer i andre enden, bare at vi byttet bilder over nett. Nå skjønner jeg at det er snakk om 270 mennesker, sier tiltalte i retten.

– Har åpenbart fungert

Det hele begynte da tiltalte gikk på videregående skole. Han var usikker på sin egen seksualitet og bestemte seg på et tidspunkt for å starte et dobbeltliv gjennom den falske profilen «Sandra», som han opprettet blant annet på chattetjenestene Tinder, Kik og Line.

Tiltalte holdt titalls samtaler gående der han bygget tillit. «Hun» tilbød mennene nakenbilder og lovet seksuelle tjenester. Noen av dem tilbød ham også dyre gjenstander.

– Det ble nesten et kjærlighetsforhold med noen av dem. Jeg tror i hvert fall at noen har følt det sånn. Det er fælt å tenke på, for det er åpenbart at det har fungert, sier han.

Til gjengjeld ba tiltalte om ulike bilder og videoer fra de fornærmede. Mens han fra noen ville ha seksualisert materiale, ba han de fleste om bilder og videoer i krenkende situasjoner, som få vil anse som seksuelt opphissende.

Da de første bildene kom inn fra de fornærmede, endret «Sandra» tone fullstendig.

– Jeg begynte med trusler. Dessverre så fungerte det på første forsøk, og da fortsatte jeg med det, sier tiltalte.

– Truet du med å spre bilder og video? ville aktor Kari Buvik vite.

– Ja, i mange tilfeller gjorde jeg det, sier han.

– Hendte det at du spredte bildene?

– Det var vel muligens noen få bilder som jeg sendte videre til andre fornærmede for å vise hvilke posisjoner jeg ønsket, sier han.

Byttet navn

Først i juni 2016 mottok politiet den første av to henvendelser fra foreldre i saken. En mor fattet mistanke om at «Sandra», som sønnen hennes snakket med, i virkeligheten var en annen. Det ble starten på politiets etter hvert så omfattende «Operasjon Sandra».

Ved å beslaglegge telefonen til morens 12 år gamle sønn, tok politiet over samtalen med «Sandra». De avdekket hvem som sto bak, og varetektsfengslet mannen i to uker.

PÅTALEMYNDIGHETENE: Statsadvaokatene Kari Hangeland Buvik og Guro Hansson Bull utgjør, sammen med statsadvokat Per Egil Volledal, aktoratet i saken. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix
PÅTALEMYNDIGHETENE: Statsadvaokatene Kari Hangeland Buvik og Guro Hansson Bull utgjør, sammen med statsadvokat Per Egil Volledal, aktoratet i saken. Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix

Da mannen slapp ut fra varetekt 28. juni, fortsatte overgrepene, ifølge tiltalen. Da hadde han imidlertid byttet navn fra «Sandra» til «Henriette», og dermed stjålet identiteten til en ny ung jente. De to jentene er de eneste kvinnelige fornærmede i saken.

– I løpet av de to ukene i varetekt brukte jeg ikke ett sekund på å tenke over hva jeg hadde gjort. Jeg syntes bare synd på meg selv, sier mannen med tydelig selvforakt tirsdag.

Først da politiet ble oppmerksomme på tiltaltes aktivitet som «Henriette», kunne de ved hjelp av IP-adresser spore opp de mange hundre fornærmede i saken.

– Ikke pedofil i det virkelige liv

I oktober gikk politiet igjen til pågripelse av mannen.

– Jeg husker at jeg ble vekket av tre politibetjenter. De tok telefonen min og spurte om de ville finne noe som ikke var lovlig. Da svarte jeg ja, sier tiltalte.

Han forteller at han møtte moren sin på vei ut av huset, og at moren spurte «om han hadde gjort det igjen».

– Jeg måtte svare ja. Da så hun meg dypt inn i øynene, og ba meg være ærlig. Det traff meg veldig hardt. Etter noen uker i varetekt bestemte jeg meg for å være ærlig om alt. Like før jul fortalte jeg mine nærmeste at jeg er homofil, sier han.

Han avviser å ha vært tiltrukket av unge gutter i det virkelige liv.

– Går det an å være pedofil på nett, og ikke i det virkelige liv?, spør hans egen forsvarer Gunhild Lærum.

– Det kan jeg ikke svare på egentlig, jeg vet ikke, svarer han.

– Men du har aldri vært tiltrukket av, eller oppsøkt 13 eller 14 år gamle gutter i det virkelige liv?

– Nei, ikke ned i den alderen.

Sint og frustrert

I retten var aktor Kari Buvik opptatt av om truslene om spredning av bilder og video var reelle. Det mener tiltalte ikke at de har vært.

Han forteller at han får psykologhjelp i fengsel.

– Angeren jeg kjenner på, er nesten ikke til å bære. Jeg er ofte sint og frustrert på meg selv. Ingen andre kan klandres for de handlingene jeg har gjort. Det gjenstår mye arbeid før jeg er klar for samfunnet igjen, men den jobben er jeg innstilt på å gjøre, sier tiltalte.

Påtalemyndigheten, representert ved Buvik og statsadvokatene Per Egil Volledal og Guro Hansson Bull, har imidlertid varslet at det kan bli aktuelt å be om forvaring for mannen.

Tiltalte har i hovedsak erkjent straffskyld etter tiltalen, men ikke for alle tiltalepunktene. Saken er så omfattende at det er satt av hele 180 dager til rettsforhandlingene, som etter planen skal avsluttes 30. september.

Saken skal gå for lukkede dører av hensyn til ofrene og sakens opplysning. Pressen har adgang til å være til stede, men har fått forbud mot å referere opplysninger som kan identifisere noen av de fornærmede.