UHYRE NÆR: 22 år gamle Halvor Egne Granerud har aldri havnet på pallen i verdenscupen. Det skulle ha skjedd i Sapporo.
UHYRE NÆR: 22 år gamle Halvor Egne Granerud har aldri havnet på pallen i verdenscupen. Det skulle ha skjedd i Sapporo. Foto: Olsen, Geir

Mistet sin første pallplass etter tastefeil

Halvor Egner Granerud (22) hoppet bra nok til å havne på pallen i Sapporo i helgen. En uheldig norsk dommer stakk imidlertid kjepper i hjulene for ham.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg ble jo litt skuffet. Og litt oppgitt, kanskje. Men det er ikke noe å gjøre noe med. Jeg prøver ikke å tenke på det. Det er litt bitterhet, men jeg prøver å være konstruktiv, sier Granerud til TV 2.

Den japanske superstjernen Ryouo Kobayashi tok tredjeplassen på hjemmebane. Granerud var bare et halvt poeng bak.

Overfor NRK bekrefter den norske dommeren Jørn Larsen at han kostet landsmannen sin tredjeplassen.

Larsen skulle egentlig gi landsmannen 18,5 i stilkarakter. Men, på grunn av en tastefeil, ble Granerud tildelt 17,5 av Larsen – laveste karakter blant de fem dommerne.

Ettersom den laveste og høyeste stilkarakteren strykes, ville Granerud endt opp med et halvt poeng mer om den norske dommeren tastet riktig. I så fall hadde 22-åringen delt tredjeplassen med Kobayashi.

– Jeg prøvde å rope opp

Larsen prøvde å rette opp feilen da han forstod hva som hadde skjedd. Han forteller at han tok kontakt med Swiss Timing, som står for resultatservicen i verdenscupen.

– Jeg prøvde å rope og til dem, men de hørte meg ikke siden jeg satt i en annen etasje. Jeg kan ikke forlate dommerbåsen, for hopperne kommer uansett. Da måtte jeg vente til omgangen var ferdig, forklarer Larsen til TV 2.

Han viste dem dommerkortet som beviste at han hadde tastet feil, og spurte to ganger om det kunne rettes. Forsøket var forgjeves.

– Jeg tenker at det er for dumt at det liksom ikke kan rettes, men vi får ikke gjort noe med det, konstaterer den norske FIS-dommeren.

Granerud fikk beskjed av landslagssjef Alexander Stöckl like etter rennet om tastefeil. Da trodde de imidlertid at den ikke hadde påvirket resultatet. Først da Larsen selv tok kontakt, fikk han vite at det hadde kostet ham pallplassen.

– Jeg synes det er imponerende gjort av ham å legge seg så flat. Det krever en stor mann å gjøre det, roser Granerud, som har forståelse for at feil kan oppstå i løpet av en intensiv hopphelg.

Skjedde også dagen før

Ifølge Larsen kan slike feil «skje innimellom». Deriblant dagen før, da med den japanske dommeren. Han ga karakteren elleve, mens de andre dommerne ga karakterer mellom 16 og 17.

Det er imidlertid første gang det skjer Larsen, som har dømt internasjonalt i ti år, ifølge hovedpersonen selv.

Granerud kunne tenkt seg et system der det er lettere å rette opp når feilen først inntreffer.

– Ideelt skulle man hatt et system som gir dem mulighet til å rette opp hvis det åpenbart har skjedd en feil. Hvert fall som nå med den norske dommeren, når han hadde et kort som beviste at han ikke fikk gitt den karakteren han hadde lyst til, påpeker Asker-hopperen.

Han får medhold av landsmannen.

– Det er ikke en avgjørelse jeg tar, men en FIS tar. Men når en ser hva som skjer her, er det kanskje et argument, sier Larsen.

Den 22 år gamle Asker-hopperen ser uansett ut til å snuse på en pallplass i nærmeste fremtid. Etter bare å ha havnet blant topp ti tre ganger tidligere i sesongen, har han blitt nummer sju eller bedre i de tre siste verdenscuprennene.