STEILE FRONTER: Tidligere justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen mener Roy Steffensen og Erlend Wiborg har brutt partiets interne regelverk.
STEILE FRONTER: Tidligere justis- og beredskapsminister Per-Willy Amundsen mener Roy Steffensen og Erlend Wiborg har brutt partiets interne regelverk. Foto: Ruud, Vidar

Kilder til tv 2:

Oppvaskmøte i Frp: Amundsen anklaget partifeller for regelbrudd

Bak lukkede dører var det ingen som ville gi Per-Willy Amundsen beklagelsen han forventet. En TV 2-sak har skapt irritasjon internt i Fremskrittspartiets stortingsgruppe.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag kveld var det gruppemøte i Fremskrittspartiet, hvor Per-Willy Amundsens omstridte uttalelser til TV 2 og partifellers reaksjoner var en egen sak på agendaen.

I sluttfasen av regjeringsforhandlingene på Hadeland, kom Amundsen med et utspill til TV 2, som fikk politiske motstandere og partikolleger til å reagere kraftig.

Den tidligere justisministeren tok til orde for å endre barnetrygden slik at innvandrere skal få færre barn.

– Etniske nordmenn har en fallende fødselskurve. Det mener jeg i likhet med Erna Solberg at vi bør gjøre noe med. Men løsningen er ikke å få en enda større innvandrerbefolkning, tvert imot må vi sørge for at den etnisk norske befolkningen vedlikeholdes, sa Amundsen.

– Forkastelig, sa stortingsrepresentant Roy Steffensen (Frp) til NRK.

– En forferdelig begrunnelse, sa Frp-kollega Erlend Wiborg.

​Internt har Per-Willy Amundsen gitt uttrykk for at han forventet en beklagelse på gruppemøtet tirsdag, sier kilder til TV 2.

Kilder: Fikk ingen beklagelse

​Men under gruppemøte slo både Roy Steffensen og Erlend Wiborg fast at de ikke ville beklage. De slo fast at de ville gjort det samme igjen.

Her er regelverket Amundsen mener er brutt

I Fremskrittspartiets etiske og organisatoriske retningslinjer heter det:

  • Ved henvendelse fra media vedr. kommentar til en uttalelse eller forslag fra en partikollega, skal det tas kontakt med den som har kommet med uttalelsen eller forslaget, for å kontrollere om medias fremstilling er korrekt, før det eventuelt gis kommentar.

Frp-nestleder Sylvi Listhaug tok også ordet i forsamlingen, ifølge TV 2s kilder, og kritiserte utspillet til Amundsen.

Listhaug skal ifølge TV 2s kilder sagt at utspillet gjorde regjeringsforhandlingene vanskeligere. Ei heller er det Fremskrittspartiets politikk.

Da TV 2 kontaktet Listhaug tirsdag ønsket hun ikke å kommentere saken. Da den ble publisert onsdag morgen, kontaktet Listhaug TV 2.

– Jeg ser dere skriver en sak basert på anonyme kilder fra vårt gruppemøte. Jeg kjenner meg ikke igjen i påstanden om at jeg har refset Per Willy Amundsen. Dette er tatt helt ut av sammenhengen fra det innlegget jeg holdt. Jeg håper dere retter opp dette i saken, sier Listhaug.

Christian Tybring-Gjedde tok derimot Amundsen i forsvar, og mente i likhet med Amundsen at uttalelsene til Steffensen og Wiborg var et klart brudd på de interne spillereglene. Amundsen mener de to kollegene burde kontaktet han før de uttalte seg i media.

I det interne møtet skal Amundsen ha gitt uttrykk for at partikollegene hadde stemplet han som en rasist og tolket han i verste mening.

Tybring-Gjedde skal ha advart om at det da skulle bli mange utspill, hvis man skulle rykke ut i mediene hver gang man ble opprørt.

Den tidligere justisministeren skal likevel ha tatt selvkritikk for at han ikke hadde varslet partifeller om at det kom en sak i TV 2.

Etter det TV 2 erfarer skal ikke en gang partiets innvandringspolitiske talsperson, Jon Helgheim, ha vært informert om utspillet.

Til TV 2 sier Roy Steffensen at han mener han ikke har brutt de interne reglene.

– Det synes jeg ikke. Jeg skjønner at dette tydeligvis blir en sak hvor dine kilder forsøker å gjøre meg til en slags syndebukk, og det er jo litt morsomt all den tid det var jeg som har vært opptatt av å forsvare partiets politikk, sier Steffensen til TV 2.

«Erna mener det samme»

Bakgrunnen for utspillet til Amundsen var at Erna Solberg i sin nyttårstale oppfordret nordmenn til å få flere barn.

– Selvfølgelig mener Erna at vi skal ha flere norske barn. Hun mener det samme som Per-Willy, skal Tybring-Gjedde ha sagt.

Kilder mener saken viser to fløyer i partiet, hvor begge mener innvandring er viktig for Frp, men det strides om hvordan partiet skal fremstå i innvandringssaker.

– Det pågår en dragkamp i partiet mellom de som mener innvandring er Frps viktigste kort og de som mener vi burde fokusere mer på andre ting. Det virket ikke som folk ble veldig gode venner etter møtet. Det er dårlig stemning nå, sier en kilde.

I møtet skal Tybring-Gjedde gitt uttrykk for at flere ikke forstår hvor viktig innvandring er for Fremskrittspartiet.

– Tybring-Gjedde tok et oppgjør med de mer innvandringsliberale kreftene i partiet, sier en kilde til TV 2. ​

Limi: – Ingen måtte stå til rette

Parlamentarisk leder i Fremskrittspartiet, Hans Andreas Limi, ønsker ikke å kommentere «lekkasjer fra såkalte kilder».

Parlamentarisk leder i Fremskrittspartiet Hans Andreas Limi.
Parlamentarisk leder i Fremskrittspartiet Hans Andreas Limi. Foto: Ruud, Vidar

På spørsmål avviser han at noen måtte «stå til rette» etter bråket.

– Gruppa hadde en diskusjon om hvordan vi forholder oss til de interne reglene vi har, sier Limi til TV 2.

Konklusjonen i saken var følgende: Fremskrittspartiets stortingsgruppe skal ha seminar hvor intern kommunikasjon skal være tema og samtidig diskutere arbeidet i Stortinget med flertallsregjering.

Christian Tybring-Gjedde, Erlend Wiborg og Per-Willy Amundsen ønsker ikke å kommentere saken.