Kvoten utenfor ulvesonen var opprinnelig tolv, nå ønsker rovviltnemdene å felle fire ulv til. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Kvoten utenfor ulvesonen var opprinnelig tolv, nå ønsker rovviltnemdene å felle fire ulv til. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: \

Vil felle ytterligere fire ulver utenfor ulvesonen

Rovviltnemndene for flere fylker på Østlandet har besluttet at det kan felles ytterligere fire ulver utenfor ulvesonene i Hedmark og Akershus.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det ble besluttet på et felles møte for rovviltnemndene i region 4 og 5 tirsdag. Dette omfatter Hedmark, Akershus, Oslo og Østfold. Østfold og Oslo befinner seg imidlertid i sin helhet innenfor ulvesonen.

Et flertall på sju ønsket å felle flere ulv, kun representanten fra Miljøpartiet De Grønne stemte imot, melder NRK.

Kvoten utenfor ulvesonen var opprinnelig på tolv dyr. Den siste ulven på kvoten ble skutt i Stange kommune 3. januar. Nemndene skulle vurdere om kvoten skulle økes.​

Ber om ny kvote

Foreliggende kunnskap om bevegelsesmønster for unge ulver viser at mange ungdyr forlater oppvekstreviret i løpet av ettervinteren og våren. Det er derfor stor sannsynlighet for at ung ulv vil kunne vandre inn og forsøke å etablere seg i region 4 og region 5 utenfor ulvesonen, og at dette innebærer risiko for omfattende skader, het det sekretariatets innstilling til vedtak.

Naturvernforbundet har varslet at de vil klage på avgjørelsen. Dermed blir det trolig opp til Klima- og miljødepartementet å behandle spørsmålet.​

Mange forsvarer ulven

NOAH - for dyrs rettigheter er en av flere organisasjoner som tar til ordet for ulven. De har gjentatte ganger prøvd å overbevise regjeringen om at regjeringen må skifte fokus fra jakt på ulv til ikke-letal forebygging av eventuelle konfliktsituasjoner.

– Det må ikke settes maksimumsantall for truede arter. Regjeringen må klargjøre at alle bestandsmål for truede arter er minimumsmål for å øke bestanden, og på ingen måte maksimumsmål for å holde truede arter på grensen til utryddelse, sa organisasjonen i en pressemelding i fjor.

Da det ble bestemt at det skulle felles ulv inne i ulvesonen i vinter, satte de seg enda mer på bakbeina.

– Politikken blir stadig mer natur- og dyrefiendlig. Når man skyter kritisk truet ulv inne i ulvesonen, og påstår at det er av offentlig interesse, da må vi vise at flertallet i Norge faktisk er for ulv, sa leder Siri Martinssen i NOAH til TV 2 i forbindelse med en demonstrasjon i januar.