DRAMATISKE SCENER: Sander Skårdal Ingebretsen og kameraten måtte løpe bort for ikke å bli del av de voldelige scenene som utspilte seg.
DRAMATISKE SCENER: Sander Skårdal Ingebretsen og kameraten måtte løpe bort for ikke å bli del av de voldelige scenene som utspilte seg. Foto: Twitter/Privat

Sander (18) fra Lyngdal fryktet for livet da han havnet midt i supporter-slåsskamp

– Jeg fikk en følelse av at det var et terrorangrep, sier Sander Skårdal Ingebretsen til TV 2 etter den skremmende opplevelsen uten for The Den i London.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kameratene Sander Skårdal Ingebretsen (18) og Anders Birkeland (17) havnet midt oppi sammenstøtene mellom supportere fra Millwall og Everton før lørdagens kamp i FA-cupen. Politiet i London har fordømt voldshandlingene og beskrevet dem som «de mest sjokkerende på lenge».

TV 2 skrev mandag om Everton-supporteren Jason Burns som fikk skåret opp ansiktet i opptøyene.

For de to guttene fra Lyndal var det en dramatisk og skremmende opplevelse.

Ble advart på forhånd

De var i London for å se sitt Manchester United i FA-cupen mot Arsenal på Emirates fredag kveld, og benyttet muligheten dagen etter til å få med seg Millwalls møte med Everton.

– Vi visste på forhånd at det var en historie der med mye bråk, så vi var litt usikre på hva vi skulle gjøre. Vi fikk en advarsel fra faren til kompisen min. Han har en del erfaring med å reise på kamper i England. Millwall-fansen er jo risikable, men vi ga det et forsøk, sier Ingebretsen til TV 2.

Ingebretsen og kameraten tok en Uber og ble sluppet av drøyt 500 meter fra The Den, hjemmestadionet til Millwall. Allerede da var gatene fullstappet av supportere, men det var ikke noe tegn til bråk. Ingebretsen merket likevel at det var en fiendtlig stemning.

– Jeg angret på at jeg hadde tatt på meg en rød hettegenser. Millwall har jo blå logo og blå drakter, så jeg fikk ganske mange truende blikk, sier Ingebretsen.

Og kort tid etter smalt det.

– Da vi gikk ut av Uber-en, gikk vi i to minutter før vi så to store busser med Everton-supportere. Det var en flokk med Everton-supportere der – sikkert 600 mennesker kom nedover gaten. Idet de kom nedover, på motsatt side av der Millwall-fansen var på vei inn, smalt det. En Millwall-fan kastet en ølkasse gjennom ruten på bussen til Everton-supporterne. Da eskalerte det. Det sprengte med glass overalt. Jeg fikk selv glasskår i håret. Jeg fikk en følelse av at det var et terrorangrep, sier Ingebretsen.

– Jeg sa til kompisen min at vi bare måtte løpe bort, og vi kom oss inn i en sidegate. Der holdt vi oss litt tilbake mens supporterne holdt på. Det var helt sykt. En dramatisk opplevelse. Jeg har aldri vært så redd for mitt eget liv før. Hadde jeg ikke løpt fra området, hadde jeg nok mistet en tann eller to.

Sander Sårdal Ingebretsen og Anders Birkeland foran Emirates før kampen mellom Arsenal og Manchester United. FOTO: Privat.
Sander Sårdal Ingebretsen og Anders Birkeland foran Emirates før kampen mellom Arsenal og Manchester United. FOTO: Privat.

Supporter ble kuttet med kniv

I sosiale medier er det delt en rekke videoer fra sammenstøtene mellom supportere fra begge klubbene som viser hvor dramatisk situasjonen var.

Ingebretsen oppfattet det som at politiet ikke var i stand til å stoppe sammenstøtene mellom de to store grupperingene som barket sammen.

– Det var som om noen tente på en lunte. Folk kastet øl og slo hverandre. Vi ble ikke direkte angrepet, vi stod sånn at vi klarte å løpe bort. Hadde vi kommet et halvt minutt senere, hadde vi vært midt oppi det hele, sier Ingebretsen.

Voldsepisodene før kampen har vekket sterke reaksjoner i England. Politiet er i gang med etterforskning, også etter at det er rapportert om rasistiske tilrop fra supporterne inne på stadionet.

Foreløpig er det bare rapportert om omfattende skader på én person - tidligere omtalte Burns som fikk et stygt kutt over hele ansiktet. Everton-supporteren har fått det politiet omtaler som «livsendrende skader» og sier selv at han er knust av det som skjedde.

– Jeg kan ikke en gang se meg selv i speilet, skriver Burns på Facebook.

Ifølge The Sun kommer politiet til å kalle Burns inn til avhør. Der vil hans rolle i bråket utvilsomt bli nøye gransket, i tillegg til et innlegg han han postet på Facebook i dagene før kamp. Burns delte et avisutklipp fra 1973 som kan forklare noe av grunnen til at de to lagenes supportere barket sammen.

Da lagene spilte på Goodison Park i 1973, ble flere tilhengere knivstukket. Millwall-supporterne skal ikke ha glemt episoden, og i nærheten av lagets gamle stadion skal det angivelig stå sprayet på en vegg «dersom det er en Gud, gi oss Everton i cupen».

Wikestad: – Det er urovekkende

Kasper Wikestad har kommentert engelsk fotball i en årrekke, og har selv vært til stede på The Den for å se Millwall. Han er rystet over helgens hendelser i Millwall - en klubb som i flere tiår har slitt med et frynsete rykte for voldelige fans.

– De er egentlig aldri blitt kvitt det ryktet. De har hatt situasjoner ved jevne mellomrom, sier Wikestad.

– Jeg var på Millwall-kamp før det nye stadionet på starten av 90-tallet. Det var halvveis en krigssone fra jeg gikk av toget til jeg gikk på igjen. Jeg har vært på det nye stadionet to ganger. Det var helt rolig og en annen atmosfære enn på det gamle stadionet.

Fotballkommentatoren peker på at det har vært flere episoder i engelsk fotball de senere årene - ikke bare for Millwalls del - med blant annet rasisme. De rasistiske tilropene under lørdagens kamp skiller seg ut fra tidligere tilfeller hvor det kun har vært enkeltpersoner som har kommet med utspill, mener han.

– Her var det en hel seksjon som sang rasistiske sanger. Det er urovekkende, sier Wikestad, som likevel mener at Millwall har tatt mange riktige grep i lang tid for å rydde opp i fortiden.

– De ble kåret til årets familieklubb for noen år siden. De har tatt veldig avstand fra dette nå også. Den man kanskje vil at skal ta avstand, er manageren Neil Harris. Han er en legende i klubben, og det virker som han er nervøs for å ta kampen med supporterne. Noen mener at det kanskje ikke er hans jobb, men jeg synes det er hans oppgave.

For de to guttene fra Lyndals del har hendelsen satt spor. Skulle United møte Millwall på bortebane en gang i fremtiden, er i alle fall en ting klart.

– Da vil det være uaktuelt å dra på kamp, sier Ingebretsen.