Hareide om avgangen:

– Ikke latt oss styre av Høyre og Frp

Knut Arild Hareide har gått av som parlamentarisk leder. –Vi lar oss ikke styre av Høyre og Fremskrittspartiet når det kommer til hvem vi setter i våre posisjoner, sier han.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I forrige uke stilte Knut Arild Hareide seg positiv til å fortsette som parlamentarisk leder.

Tirsdag valgte han likevel å gi fra seg vervet.

– Jeg har vært usikker på hvilket valg som er riktig her. Jeg har hele tiden holdt mulighetene åpne, men etter gode runder med meg selv og partiet har jeg landet på at det er riktig at jeg ikke fortsetter som leder, sier Hareide til TV 2.

Mange mente at Hareide kuttet alle bånd til de borgerlige partiene under høstens veivalg. Han uttalte blant annet at KrF ville bidra til et kaldere samfunn hvis de ble værende i en Høyre-regjering.

– Hvorfor vurderte du da å fortsette som parlamentarisk leder?

– Jeg fikk beskjed om at det kunne gi et tydelig signal om å samle partiet. Jeg landet likevel på at KrF vil ha størst troverdighet med en annen parlamentarisk leder, sier Hareide.

TV 2 er kjent med at det i både Høyre og Fremskrittspartiet var flere sentrale personer som var svært kritiske til at Hareide skulle fortsette som parlamentarisk leder.

Han avkrefter at Høyre og Frp skal ha hatt et godt ord med i laget for at han trekker seg.

– Dette er mitt og KrF sitt valg. Vi lar oss ikke styre av Høyre og Fremskrittspartiet når det kommer til hvem vi setter i våre posisjoner, sier den avgåtte lederen.

Hareide bekrefter at det internt ble stilt spørsmål ved hvordan han ville opptre i rollen.

– Det var gode spørsmål for å bevisstgjøre meg. Jeg kunne blitt parlamentarisk leder, men jeg takket nei, sier Hareide.

Mener han hadde kunnet fortsette

Han begrunner avgjørelsen med at det etter høsten veivalg hadde vært vanskelig å lede partiet videre på Stortinget.

– Med tanke på rollen jeg hadde med høstens veivalg, at man ville stilt spørsmål ved mine intensjoner – og det må jeg ta konsekvensen av. Det har vært argumenter både for og imot og jeg har lyttet til ulike deler av partiet. Jeg tror et samlet parti som er glad for at stortingsgruppa pekte meg, også respekterer valget jeg har tatt, sier han.

Han benekter også at han har fått signaler fra de andre regjeringspartiene om hva de har ønsket.

– Jeg har ikke fått noen signaler og det ville heller ikke hatt noen betydning. Jeg hadde hatt alle muligheter til å fortsette som parlamentarisk leder hvis jeg hadde ment at det var riktig for KrF og meg, sier Hareide.

Han oppgir at han har fått ulike råd fra eget parti og at det selvsagt har hatt betydning for valget.

Grøvan var innstilt på Hareide

– Vi har hatt flere møter omkring konstitueringen, og jeg var veldig innstilt på at vi skulle følge opp valgkomiteens innstilling i stortingsgruppen, nemlig at Knut Arild skulle fortsette som parlamentarisk leder. Han har den lengste og beste erfaring og det var et helt naturlig ledervalg, sier Hans Fredrik Grøvan.

Da Hareide bestemte seg for å gi fra seg posisjonen mandag kveld, valgte Grøvan å si ja til stillingen som partiets parlamentariske leder.

– Første måtte vurdere om jeg var klar til å gjøre dette, men da jeg fikk spørsmålet valgte jeg å si ja, sier Grøvan.

Han benekter at det er et splittet parti han skal lede på Stortinget.

– Ikke i forhold til politikken, den er vi enig om. Selv om vi var uenig ved veivalget, så samler politikken og de politiske gjennomslagene vi har fått i regjeringsplattformen oss. Den inspirerer og motiverer oss til å gjøre en skikkelig god jobb sammen med våre andre, gode representanter i regjeringen, sier han.

En vemodig Hareide

Selv om Hareide står fast ved at han har tatt er riktig valg, innrømmer han at det ikke har vært et lett valg å ta.

– Jeg kjenner på et vemod. Men samtidig kjenner jeg på at dette er riktig. Jeg tror vi skal bidra til å markere KrF fremover med vår gode politikk, sier han.

Han er klar på at han vil fortsette å ha en rolle i partiet i de første årene som kommer.

– Jeg går ut av lederskapet både i partiet og i stortingsgruppa, men jeg sitter i hvert fall på Stortinget frem til 2021. Der er jeg i posisjon til å være et tydelig KrF-talerør. Jeg har ikke vurdert hva som skjer etter det ennå, sier han.

– Er 2021 slutten for Knut Arild Hareide som rikspolitiker?

– Jeg har ikke tatt noen beslutning. Jeg ser frem til roligere tider, men jeg har ikke gitt meg i politikken og jeg vil ha usynlige og synlige oppgaver fremover.