HØYSESONG FOR SYKDOM: På denne tiden av året er det svært viktig å være nøye med hygienen.
HØYSESONG FOR SYKDOM: På denne tiden av året er det svært viktig å være nøye med hygienen. Foto: Colourbox

Influensautbruddet er i gang – slik holder du deg frisk i vinter

– Vi forventer en ytterligere økning i tiden som kommer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vinteren er høysesong for å bli syk, og mange går garantert rundt og snufser og hoster i disse dager.

Influensasesongen er i gang, og antallet positive influensapositive laboratorietester har steget i uke 3 og 4 etter at andelen i de tre foregående ukene lå jevnt på litt over 10 prosent, skriver Folkehelseinstituttet (FHI) i sin ukentlige rapport, som ble sluppet torsdag.

De foregående årene har influensautbruddet som oftest nådd toppen i Norge en gang mellom uke 5 og 10 FHI forventer en økning i ukene fremover.

«Vi forventer en ytterligere økning i tiden som kommer. Ved tidligere sesonger med lignende utvikling har influensatoppen ofte kommet i februar/mars, men utbruddets størrelse og når toppen nås lar seg ikke sikkert forutsi», heter det i rapporten.

Her er det mest influensa nå

FHI konstaterer at influensaaktiviteten på landsbasis fortsatt er lav, men at man ser merkbare forskjeller på fylkesnivå, noe som kan tyde på at utbruddet har kommet lenger i enkelte deler av landet.

Friskest er de i Trøndelag, der andelen er svært lav, mens intensiteten akkurat nå er størst i Buskerud og Østfold (se kart lenger nede i saken).

Den grå grafen viser antall legebesøk for influensalignende sykdom på landsbasis. Foto: FHI
Den grå grafen viser antall legebesøk for influensalignende sykdom på landsbasis. Foto: FHI

Men hvorfor blir vi lettere syke om vinteren? Kulden kan ha en innvirkning, men er ikke en direkte årsak til at man blir syke ifølge ekspertene.

Les også: Avliver kuldemyter

– Hver vinter er det mange som blir virussyke, blant annet med influensaviruset. Det er ikke, som man tidligere trodde, slik at man blir syk av kulden. Virus har derimot en tendens til å overleve bedre i den kalde og tørre lufta, forklarer fastlege og ekspert i TV 2-programmet Helsekontrollen, Kaveh Rashidi til TV 2.

Om vinteren er folk dessuten mer innendørs, og omgår gjerne flere mennesker innendørs, og dette kan være en viktig årsak til at folk blir smittet, skriver Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL).

FRISKE TRØNDERE: Influensakartet til FHI viser hvor det rapporteres om flest influensalignende sykdommer.
FRISKE TRØNDERE: Influensakartet til FHI viser hvor det rapporteres om flest influensalignende sykdommer.

– Kan gå med munnbind

Rashidi forteller at den vanligste måten å bli smittet på er gjennom dråpesmitte.

Det vil si at en syk person sprer viruset videre med små dråper som slynges ut i lufta. For eksempel når man hoster, nyser eller har hendene i ansiktet og gnir det videre på andre.

– Det viktigste for å unngå dråpesmitte er god håndhygiene, både hos syke og friske. I tillegg er det viktig å dekke til nysing og hosting slik at virusene ikke sprer seg i alle retninger. Det kan også være lurt å unngå arenaer der det er tettpakket med mennesker, og eventuelt gå med munnbind hvis man er syk og vil skåne omgivelsene sine, sier Rashidi til TV 2.

Han mener influensatallene alltid vil være noe usikre fordi mange har influensa hver vinter, uten å være klar over det selv.

– Det aller viktigste for å holde alvorlig influensasykdom på lave nivåer er vaksinering. Så er det slik at det alltid er vanskelig å gi nøyaktige tall på hvor mange som er smittet, for mange får influensa uten å bli spesielt syke.​

Renholdsekspert: – Ikke glem dette

Renholdsekspert Lena Furuberg, daglig leder i Bygg & Facility Consult, mener folk kan minske sjansene for smitte ved å være nøye med hygienen i sitt eget hjem.

Fastlege Kaveh Rashidi. Foto: Jorunn Valle Nilsen
Fastlege Kaveh Rashidi. Foto: Jorunn Valle Nilsen

– Det er veldig mange som drar med seg mikroorganismer og bakterier rundt i huset, og dårlig hygiene har skyld i dette. Du må ikke bruke den samme skitne kluten i rom etter rom. Det er også viktig med renhold av tekstiler og håndklær og kluter. Dersom noen i huset har hatt omgangssyke, bør håndkler vaskes på 90 grader, sier Furuberg til TV 2.

Hun mener også at folk bør ta seg tid til å vaske kontaktpunkter i huset en gang iblant, og oppfordrer også folk til å vaske badet og toalettet fortløpende.

– Det er kanskje lett å glemme, men man må også huske å vaske kontaktpunkter i huset. For eksempel dørhåndtak, lysbrytere og kraner. Du trenger bare en mikrofiberklut uten såpe, og du vil få bort 99.9 % av mikroorganismene, sier hun.

Lena Furuberg. Foto: Privat
Lena Furuberg. Foto: Privat

Les også: Gjør du denne tabben, kan du like godt droppe hele husvasken

Kaveh Rashidi understreker at det ikke er like lett å bli smittet av virus gjennom kontaktpunkter, og mener det trolig ikke vil være verdt strevet å vaske dette når man er syk.

– Virus og bakterier trenger optimale forhold for å overleve og formere seg, så det er ikke slik at man tar på håndtaket i bussen og viruset lever der helt til noen tar det med seg videre. På håndvask så vet vi at det forebygger smitte, men vask av objekter, tja, det er jo en teoretisk mulighet for at det hjelper, men vanskelig å si noe om hvor stor effekt det vil ha. Det høres ikke ut som det er verdt arbeidet å forsøke å vaske alt man kommer i kontakt med. Unntaket er selvsagt ved mer alvorlige infeksjoner eller svake individer i husholdningen som trenger ekstra beskyttelse, sier Rashidi.

Furuberg er ikke enig i dette, og mener at nøkkelen til god hygiene alltid er myntet på et sunt og rent hjem.

  • Hvordan smitter viruset?

Influensaviruset er svært smittsomt og spres når vi hoster og nyser. Viruset kan sveve lenge i luften når det er festet til små partikler, og kan lett fanges opp når man puster. Det er derfor vanskelig å beskytte seg mot smitte. Viruspartiklene kan også feste seg til ulike overflater som for eksempel dørhåndtak. Kommer man i kontakt med disse og senere for eksempel spiser eller klør seg i øynene, kan man bli smittet på den måten.

  • Er det noe jeg kan gjøre for å unngå smitte?

Ved en influensaepidemi er det vanskelig å unngå smitte. Den viktigste smittekilden er at syke personer hoster; man må i så fall unngå omgang med syke personer for å unngå å bli smittet. Dette kan være vanskelig eller umulig, særlig når familiemedlemmer og barn er syke med influensa. Det er viktig med god håndhygiene og unngå å hoste og nyse på andre. Jo mer virus man utsettes for, jo større er risikoen for å bli smittet. Små barn skiller ofte ut mer virus og er derfor en viktig smittekilde.

  • Er det noe jeg kan gjøre for å unngå å bli syk?

Ved en influensaepidemi er det vanskelig å unngå smitte. Man kan i noen grad redusere risikoen ved å unngå unødvendige folksomme steder. Den mest effektive måten å unngå influensa på er å vaksinere seg mot sykdommen. Det er viktig å holde hendene rene. Vask deg grundig og ofte med såpe og vann, spesielt når du har vært ute blant folk.

Kilde: Folkehelseinstituttet

Så lenge er du smittsom

Er du først blitt syk, kan man vurdere å isolere seg fra dem man omgås, men legen mener heller ikke dette strengt tatt er nødvendig.

God håndhygiene er viktig, men dersom du blir syk er det også viktig å ha god hostehygiene, og ikke hoste ut dråpesmitte som denne stakkaren.
God håndhygiene er viktig, men dersom du blir syk er det også viktig å ha god hostehygiene, og ikke hoste ut dråpesmitte som denne stakkaren. Foto: Kallestad, Gorm / Scanpix

– For all del, hvis man isolerer seg kan man heller ikke smitte andre. Men infeksjonssykdommer er så vanlige at det ikke ville ha vært særlig bærekraftig å isolere seg hver gang man ble forkjølet. Å holde seg unna mennesker med svakt immunforsvar er godt nok, i tillegg til god hygiene for å unngå dråpesmitte, sier fastlegen.

– Når vet man at man ikke lenger smittefarlig – og kan gå på jobb igjen?

– Man er smittefarlig både et par dager før og etter at man føler seg syk. Og nettopp fordi noe så enkelt som en forkjølelse også gjør oss smittefarlige i mange dager, er det viktig at man finner en måte så man både kan jobbe og ikke utgjør en smittefare for kolleger. De aller fleste har det godt med paracet, ibux, nesespray og liknende – og da er det arbeidsgiver som må sørge for at de har arbeidsforhold som ikke er til fare for andre kolleger, avslutter han.