Etter Hareide tapte veivalget i fjor høst føler han at han ikke kan fortsette som parlamentarisk leder på Stortinget. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Etter Hareide tapte veivalget i fjor høst føler han at han ikke kan fortsette som parlamentarisk leder på Stortinget. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

Hareide trekker seg som parlamentarisk leder

Fredrik Grøvan blir ny parlamentarisk leder for partiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Knut Arild Hareide har takket nei til å fortsette som parlamentarisk leder, melder partiet i en pressemelding.

– I går kveld var KrFs stortingsgruppe samlet. Det var en enstemmig stortingsgruppe som pekte på meg som på bli parlamentarisk leder, sier Hareide på Politisk kvarter på NRK P2 tirsdag morgen.

– Og du sa nei?

– Jeg har vært i tvil, men jeg landet på at det var riktig for meg å si nei, sier han.

– Dette er det beste for Krf

KrFs stortingsgruppe 2019-21 har nå konstituert stortingsgruppa og fordelt representanter i stortingskomiteene.

I stedet for Hareide vil Hans Fr. Grøvan bli parlamentarisk leder med Geir Jørgen Bekkevold som nestleder i KrF.

Hareide tapte nylig maktkampen i partiet, der han ønsket seg regjering med KrF, Sp og Ap. Han bekrefter at dette ståstedet er en viktig årsak til at han ikke føler han kan fortsette som parlamentarisk leder i partiet.

– Jeg tror mange vil stille spørsmål ved mine intensjoner - både når jeg kritiserer regjeringen og når jeg forsvarer regjeringsprosjektet. Min spesielle rolle i veivalgsdebatten gjør det forståelig, og det har blitt tydelig for meg at det ville bli for krevende å utføre oppgaven som parlamentarisk leder på en god nok måte, sier Hareide i pressmeldingen.

Klar for vervet

Stortingsgruppen har nå gitt Hans Fredrik Grøvan tilliten som parlamentarisk leder.

– Jeg er sikker på at han vil ivareta gruppen på beste måte, og at KrF har fått den beste førsteforsvarer, sier Hareide i pressemeldingen.

Grøvan takker Hareide for jobben han har gjort som parlamentarisk leder på Stortinget de siste seks årene.

– Jeg skal gjøre mitt beste som parlamentarisk leder for å være partiets førsteforvarer i Stortinget, sier Hans Fr. Grøvan.

Han forteller at han vil sørge for at bredden av partiet blir ivaretatt, uavhengig av oppfatning om veivalg.

– For meg er det viktig at hele bredden i partiet blir ivaretatt og opplever at de kan bli med videre. Alle uansett oppfatning om veivalg skal kunne inneha alle posisjoner i KrF, sier han.

– Rollen hadde skapt reaksjoner

TV 2s kommentator Aslak Eriksrud uttalte forrige uke at det kunne være mulig for Hareide å bli parlamentarisk leder for KrFs stortingsgruppe, men at det er et stort men.

– Vi må huske på at Hareide tok et bittert og uforsonlig oppgjør med Frp og forsåvidt Høyre og Venstre i fjor høst, da han blant annet sa at vi kom til å få et kaldere samfunn med disse partiene. Det vil nok skape reaksjoner internt i regjeringspartiene dersom han skal få en så sentral rolle, sa Eriksrud.

Parlamentarisk leder er den fremste våpendrageren til regjeringspartiene i Stortinget.

– Det er litt annerledes å være parlamentarisk leder i en flertalls regjeringskonstellasjon. Han vil ha høy tillit, han vil da delta i diskusjoner internt i regjeringen, og da er tillit viktig. Og tilliten mellom Hareide og de tre andre borgerlige partilederne forsvant som dugg for solen i fjor høst, sier Eriksrud.