FILE PHOTO: Logo of Huawei at the local Huawei office in Warsaw, Poland January 11, 2019. REUTERS/Kacper Pempel/File Photo
FILE PHOTO: Logo of Huawei at the local Huawei office in Warsaw, Poland January 11, 2019. REUTERS/Kacper Pempel/File Photo Foto: Kacper Pempel

Huawei tiltalt i USA

Den kinesiske teknologigiganten Huawei, to datterselskap og finansdirektøren Meng Wanzhou tiltales for flere lovbrudd av USAs justisdepartement, deriblant tyveri av forretningshemmeligheter.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tiltalen har 13 punkter, deriblant bedrageri og brudd på sanksjonene mot Iran.

Meng, som i tillegg til å være finansdirektør i Huawei, også er datteren til stifteren av mobilgiganten, blir tiltalt for brudd på sanksjonene mot Iran og for å ha løyet til amerikanske banker om Huaweis forretninger i Iran.

Påtalemyndigheten mener Huawei har brukt et skallselskap i Hongkong for å selge utstyr til Iran.

Selskapet det er snakk om heter SkyCom, og Meng skal ved flere anledninger ha løyet til amerikanske banker, og sagt at de to selskapene ikke har noe med hverandre å gjøre, ifølge det amerikanske justisdepartementet.

Tiltalen mot de to datterselskapene hevder at de skal ha stjålet teknologien bak en robot mobiltelefonselskapet T-Mobile brukte til å teste smarttelefoner.

Etter flere måneder med pågående handelskrig mellom USA og Kina, har spenningen mellom landene økt som følge av USAs arrestordre mot Meng, som 1. desember ble pågrepet under en mellomlanding i Canada.

USA bekreftet forrige uke at de begjærer Meng utlevert fra nabolandet, som etter pågripelsen har blitt kastet inn i en diplomatisk krise med Kina.