BARE ÉN VALØR SOM GJELDER: Sander Sagosen er fortsatt svært sulten på gull.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
BARE ÉN VALØR SOM GJELDER: Sander Sagosen er fortsatt svært sulten på gull. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Hvis vi en gang skal nå målet vårt om gull, så hjelper det ikke å være fornøyd med sølv

Dagen derpå er Sander Sagosen fortsatt skuffet. Det gleder landslagssjefen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mandag kveld var håndballgutta tilbake på norsk jord etter å ha blitt feid av banen av sine danske overmenn søndag.

For Sander Sagosen (23) var det deilig å være tilbake, men Norges aller største stjerne innrømmer at han fortsatt er skuffet.

– Skuffelsen har gått mer og mer over, men den sitter fortsatt i oss alle. Men vi er veldig stolt av den prestasjonen vi har gjort, sier han til TV 2.

– Men dere dveler fortsatt ved gullet?

– Ja, det gjør vi. Det er derfor vi er toppidrettsfolk. Det er derfor vi hele tiden blir bedre. Vi er ikke fornøyd å være nummer to. Det er sånn det er i idretten, og hvis vi en gang skal nå målet vårt om gull, så hjelper det ikke å være fornøyd med sølv, sier Sagosen.

Det er en holdning som gleder landslagssjef Christian Berge.

– Det er et veldig ungt lag, og det er det som er så moro med det. Å se den skuffelsen etter kampen er selvfølgelig ikke moro, men det er likevel en god følelse å se det på spillerne dine når du ikke har klart å nå helt opp, mener han.

– Sitter igjen med en liten følelse ...

Berge har gått fra å tenke at sølv ville være en opptur, til selv å smake på skuffelsen.

– Jeg gleder meg til å sette meg ned og la det synke litt inn. Nå har det gått slag i slag. Med alt trøbbelet med skader og den biten da vi gikk inn til mesterskapet, hadde noen sagt da at vi fikk sølv, så hadde jeg tatt det. Men ut av mesterskapet er det litt «ehh, søren også». Den siste kampen var ikke slik vi ønsket den. Selv om Danmark var klart bedre, og jeg ikke har sett den på video enda, så sitter jeg igjen med en liten følelse som ikke gjør at det blir bra, forteller landslagssjefen.

Han tror den tøffe duellen mot den ene vertsnasjonen til slutt kostet litt for mye.

– Vi brukte vanvittig mye krefter inn mot Tyskland. Det var en ordentlig fight og en slåssekamp der vi måtte stå på i 60 minutter. Danmark fikk avgjort sin veldig tidlig. Lufta gikk ut av oss i finalen. Om det var fordi vi ikke hadde krefter igjen, om det ble for mentalt belastende eller begge deler, vet jeg ikke. Men jeg vil bare si at det skjedde denne gangen. Snart får vi et nytt mesterskap. Snart får vi en OL-kvalifisering. Vi gleder oss vanvittig til å fortsette, sier Berge.

Sander Sagosen vil bruke tiden fremover til å reflektere over hva som kunne blitt gjort annerledes.

– Jeg har ikke rukket å tenke så mye over det, vi har levd i VM-boblen i tre uker. Det er klart jeg skal sette meg og bruke tid på å tenke hva som er gjort riktig og hva som er gjort feil. Vi har gjort ekstremt mye riktig for å stå i en VM-finale. Det er aldri gitt, og vi viser gang på gang at det vi gjør og bygger på er riktig. Det er de små marginene som gjør at vi ikke kan stå helt øverst, men der skal vi stå en gang, sier han.

– Det er klin umulig

De norske keeperne har fått en god del kritikk under mesterskapet, men verken Sagosen eller landslagssjefen vil trekke frem sisteskansene som syndere.​

– Det er sånn håndball er. Keeperne er veldig sårbare, men det er et lagspill. Vi vinner som et lag, og taper som et lag. Det er ikke noen å peke fingeren på. Vi har gjort et godt mesterskap og spilt god håndball. Keepere og forsvar henger ofte veldig sammen, sier Sagosen.

– Jeg synes keeperinnsatsen har vært bra. Når du står i en VM-finale så er keeperinnsatsen bra, ellers kommer du ikke dit. Det er klin umulig. Hvis man leser statistikken fra IHF så er det jo nesten ingen keepere som er vanvittig bra. Ut fra den statistikken som vi fører, så er det bra. Jeg er fornøyd med den, istemmer Berge.

Nå venter noen rolige dager med kjæresten Hanna Bredal Oftedal, før Sagosen returnerer til Paris onsdag kveld. Med seg i bagasjen har han to VM-finaler på rad. Og det lover tross alt veldig godt for fremtiden.

– Absolutt. Det tar tid å stå helt øverst. Det har det gjort for alle andre nasjoner, og det vil det gjøre for oss også. Men det er kjipt å være så nære, men ikke få stå helt på toppen, sier Sagosen.